Комисията по отбрана отхвърли ветото на Радев за БТР-ите

Някои поискаха да ги дадат на общините
6 дек 2023 18:22, Стела Стоянова
51
Комисията по отбрана отхвърли ветото на Радев за БТР-ите
Снимка БГНЕС

Комисията по отбрана към НС отхвърли ветото, наложено от президента Румен Радев, върху изпращането на бронирана транспортна техника за Украйна, предаде БГНЕС.

Това стана с гласовете на 11 депутати , 4 гласуваха "против", а "въздържал се" нямаше.

По време на дебата, предшествал гласуването, Димо Дренчев от "Възраждане" каза, че партията му ще подкрепи ветото на президента. "Трябва да пазим нашите способности такива, каквито ги имаме. Нашето мнение е, че трябва да се запазят тези бронирани средства. Наши са си, нека останат тук", коментира той и уточни, че държавата може да намери начин да ги ремонтира. Дренчев поиска да види БТР-ите на живо и да разбере как е поддържана техниката през годините.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов увери, че от МВР са им обяснили, че те нямат нужда от тази техника. "Те не са необходими и не могат да служат за отхраната на страната", категоричен бе той.

Валентин Радев от ГЕРБ-СДС поясни, че БТР-ите са на около 40 години, и че експертите в МВР и отбраната знаят по-добре дали тази техника ни е необходима.

Още по темата

Съветникът по сигурност и отбрана на президента Илия Милушев репликира и подчерта, че държавният глава също работи с професионалисти и в неговата администрация също има специалисти в тази област. Той настоя да "имаме доверие на администрацията на президента".

Манол Манолов от БСП попита дали не е по-добре БТР-ите да се отстъпят на различни общини в страната, а Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС завърши дискусията с коментара, че народните представители още от края на месец юни са имали възможност да се запознаят с цялата информация относно БТР-ите, и дебатът за предоставянето им на Украйна се води от шест месеца.

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента Закона за ратифициране на споразумението, с което България предоставя безвъзмездно на Украйна БТР-и. В мотивите на държавния глава е отбелязано, че депутатите не са достатъчно запознати с конкретните параметри на дарението, което прави невъзможна обективната преценка дали техниката е с отпаднала необходимост. Според него предоставяната техника е високопроходима и би могла да се използва за охрана на българската граница и за оказване на помощ при аварии и бедствия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако не са Евро 4 за какво са ни. Не могат дори един протест в центъра да потушат.
45
1
 
1
 
! Отговори
да ви светна преди 4 месеца
До Анонимен 47: Точно затова, че не знаете какво е ядрена война и какви са последствията от използване на ядрените оръжия, те скоро ще се използват, защото са налични и готови за използване. В Пентагона и Белия дом като гледат земния глобус и виждат каква територия от него се пада на Русия им потичат лигите! Но не могат да си представят, че цялата територия на Земята може за минути да стане силно радиоактивна и неподходяща за живот!
44
1
 
8
 
! Отговори
само питам преди 4 месеца
До Анонимен 48: Не разбра ли защо подарявме тези БТР-и! За парите от ЕС от фонда за мир! Какво мислиш, че тези престъпни политици ще направят с тези пари! Такива като теб са вредни за България, защото подкрепя корупцията!
43
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До запознат Нека фатмо да си направи политическата кампания на бъдещия жалък проруски политически проект с такива лозунги. Поне ще се посмеем. Атомния Рундьо :)
42
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До да ви светна Не разбра ли, никой не се страхува от приказките ви от детската градина. НИКОЙ!
41
0
 
5
 
! Отговори
да ви светна преди 4 месеца
До Анонимен 44: Да не дава Господ да видиш на живо как изглежда ядрения взрив, защото това ще бъде последното нещо което ще видиш в своя жалък животец!
40
1
 
6
 
! Отговори
запознат преди 4 месеца
Тези БТР-и биха могли да се ползват в бъдеще при евакуиране на спасилите се от ядрения взрив в бомбоубежища и метростанции софиянци, защото са снабдени със системи за радиационна защита и така хората с тяхна помощ биха могли да бъдат изведени от заразената с радиация територия! Но както знаем политиците не се интересуват от хората а само от парите които могат да получат от фонда за мир на ЕС, които те да откраднат!
39
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До да ви светна Русия е пълен виц, армията й е пълен виц и безаналоговите й оръжия са пълен виц. Никой нормален не се страхува от ядрените ви оръжия, не разбрахте лиииии? Като децата от детската градина сте.
38
0
 
7
 
! Отговори
да ви светна преди 4 месеца
До Анонимен 42: Точно затова едни от първите които ще бъдат ударени с ядрени бойни глави ще са българите заедно с поляците, англичаните и американците! Само една Топола е в състояние да изпари 2 милиона софиянеца!
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До да ви светна "Бедна ви е фантазията каква злоба и ненавист трупат руснаците към вас!" Руснаците никога не са крили, че са озлобени от самия факт, че България може да не зависи от тях. Има 140 години доказателства за тази руска злоба към нас, тъй че това не е нищо ново всъщност.
36
6
 
3
 
! Отговори
Билла преди 4 месеца
След като и торбичката Била се обави да не даваме БТРите на украинците, вече съм СИГУРЕН, че на руснаците им бърка под лъжичката помощта ни за Украйна.
35
1
 
2
 
! Отговори
да ви светна преди 4 месеца
Знаете ли защо са изработени ядрените оръжия? За да се използват някога! Кога? Когато му дойде времето! Не бойте се! Путин няма да използва ядрено оръжие! Ще го стори следващия президент на Русия! Бедна ви е фантазията каква злоба и ненавист трупат руснаците към вас! Тя е в пъти повече от злобата и ненависта с която се сблъсаха руснаците след 22.2.2022 в западна Европа! Така, че е въпрос на време да полетят ракетите снабдени с ядрени бойни глави и вие нищо няма да можете да сторите срещу това!
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
анти-българско правителство
33
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 36 Така е, Копейкин е редовно на отчет там.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 32 "Ами вземи елката и смятай, какво остана от територията им." Даже и руска *** да вземеш, и тя ще покаже, че говориш пълни небивалици. Смятай!
31
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 31 Рашките не знам, но Рундьо е треперил да си изпотроши краката от бързане да покаже на руските си господари, че изпълнява поръчките им, защто иначе ще го черпят чай ...
30
0
 
6
 
! Отговори
имам въпрос преди 4 месеца
След като подържате над 250 бомбоубежища в цялата страна, защо метростанциите не са пригодени за бонбоубежища каквито са метростанциите в Лондон, Ню Йорк, Вашингтон, Пекин, Москва, Воронеж и даже Киев, Одеса и Харков? Защо нямат изградени херметизиращи прегради които да предотвратят нахлуване на радиоактивен въздух от вън! Само да ви кажа, че изстреляна от Финския залив хиперзвукова ракета с ядрена бойна глава ще удари в центъра на София само след 8 минути! Няма да успеете да пуснете сърените!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 30/Ами вземи елката и смятай, какво остана от територията им. А още е само началото
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Малиии, сега рашките треперят след това решение. Ще видят кон боб яде ли. Сме.шковци жалки.
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 29 "половината им територия на укрите" Русофилите са салби в математиката и във науките, те затова са русофили.

Спонсорирани публикации