НС реши: От 1 януари минималната заплата 933 лв., минималната пенсия – 580 лв.

Осигурителният праг се вдига до 3750 лв.
18 дек 2023 14:35, Петър Бойчев
116
НС реши: От 1 януари минималната заплата 933 лв., минималната пенсия – 580 лв.
Снимка БГНЕС

Парламентът прие на второ четене законопроектът за държавното обществено осигуряване за 2024 година.

От 1 януари 2024 минималната работна заплата става 933 лева. Увеличението е със 153 лева, към момента тя е 780 лева. Минималният осигурителен доход също става 933 лева, той се изравнява с минималната работна залпата.

Освен това от 1 юли 2024 година ще бъде актуализиран размерът на пенсиите за осигурителен стаж и възраст по т.нар. "Швейцарско правило" с 11%. Минималната пенсия ще бъде в размер на 580,57 лева.

С бюджета на ДОО за 2024 година се увеличава и размерът на максималния размер на осигурителния доход. Той става 3750 лева, като увеличението е с 350 лева (бел. от ред. - за 2023 година той е 3400 лева). Докато обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се запазва на 780 лева.

Увеличава се социалната пенсия за старост на 307,07 лева. От 1 юли се увеличава и вдовишката добавка на 26,5% на 30% от пенсията или сбора от пенсиите, която е получавал починалият съпруг/съпруга.

Максималният размер на обезщетението за безработицата се увеличава на 107,14 лева от 85,71 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
10
 
8
 
! Отговори
Ланселот преди 4 месеца
За какво да вдигат майчинските те българките и без това не раждат. Телефончета, гримчета, джуки, кученца , котенца , почивки, дрешки , кафенца. Не ги занимавайте с глупости като деца , само ще им нарушите комфорта и фигурата на кифличките.
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За България има само един изход: РАБОТА ! НЕ ПОЛИТИКАНСТВАНЕ ! РАБОТАТА УЧИ НА УМ И РАЗУМ ! А СЪЩО РАЗДАЙТЕ БОКСОВИ РЪКАВИЦИ НА ДЕПУТАТИТЕ И ПУСНЕТЕ ШОУТО ПО НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ! ЗА ДА ПОКРИЕ ЧАСТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ ИМ ! ТАКА ЩЕ ИЗПЪЛНЯТ ЗАВЕТА НА ЛЕВСКИ: КОГАТО ГУБЯ, ГУБЯ САМО СЕБЕ СИ, КОГАТО ПЕЧЕЛЯ, ПЕЧЕЛИ ЦЯЛ НАРОД !
56
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Жан Виденов взимал 4 бона пенсия, сами се сетете останалите ченгета, агенти, дипломати и друга подобна *** с какви пенсии са, програмистите черпят!
55
7
 
11
 
! Отговори
Х преди 4 месеца
Вдигат само минималната заплата, а средната си стои. Скоро минималната ще мине средната. Какъв е мотивът тогава да работиш? Уууйй. Много по ниско квалифициран кадър без да си мръдне Копитото започва да взима наравно с теб. Само шефовете взимат максимална. А всички други минимална.
54
4
 
12
 
! Отговори
И какво? преди 4 месеца
Пак е Най-най-ниската в ЕС.Ех, кога ли ще стигнем поне румънците!В БГ няма нито истински управляващи политици,нито истинска опозиция
53
27
 
8
 
! Отговори
напред България преди 4 месеца
Браво на това управление. България се развива положително, въпреки усилията ня руските агенти да я съботират.
52
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да преведа за тези които не разбират какво се случва. Асенчо и Кирчо направиха бюджет като списък към дядо Коледа. Не е на база на събрани пари от данъци, а на база на каквосе надяваме да съберем в мокрите сънища на Асенчо. Съответно много набързо установиха, че няма откъде да вземат тези пари и сега трябва да попълнят хазната. Как се попълва хазната - сигурните данъци които могат да съберат са данък общ доход от мин. заплати и от макс заплати. Вдигнаха макс осигурителен праг и мин. заплата!
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
РАЗДАЙТЕ БОКСОВИ РЪКАВИЦИ НА ДЕПУТАТИТЕ И ПУСНЕТЕ ШОУТО ПО НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ! ЗА ДА ПОКРИЕ ЧАСТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ ИМ ! ТАКА ЩЕ ИЗПЪЛНЯТ ЗАВЕТА НА ЛЕВСКИ: КОГАТО ГУБЯ, ГУБЯ САМО СЕБЕ СИ, КОГАТО ПЕЧЕЛЯ, ПЕЧЕЛИ ЦЯЛ НАРОД !
50
7
 
38
 
! Отговори
ДА преди 4 месеца
Стига сте вдигали тая минимална заплата,бе го-ве-да!От нея се вдига и средната такава ,а от там и ваща зап лата ,уможена по три,че и добавки в хиляди за комисиите!Не се наядохте!Преди 5 години,когато се пенсионирах,пенсията ми беше два пъти по-висока от минималната заплата,сега е под нея,а тия с минималната пенсия ме догониха!Искам си обратно парите,удържани ми за пенсия плюс здравната,и без това навсякъде доплащам за здраве!Изедници народни!
49
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А бря ,минималните заплати на Македония ,Албания ,Сърбия са по големи от нашите хем че на са в ЕС ,а ПП предателите че купуват танкове на сащ за 2 милиона и половина ,и за Украйна пари ,срамота Киро дето плюйте по Маке дония с по големи заплати
48
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За тези заплати, ние не бъркаме в бюджета.Даваме ги от това което сме изкарали. Сега е по-добре да си държавен чиновник.Частниците са притиснати отвсякъде, работникът ти става ортак, като нямаш приходи трябва да го уволниш.
47
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия мислят че народа има техните доходи, а то не е така.
46
3
 
18
 
! Отговори
Дейвид Айккъмробите преди 4 месеца
Управляват ви гущери от хилядолетия , целта им е в много скоро време да въведат базовия доход - където за да го получите трябва да изпълнявате това което кажат, да пиете кална вода , да се храните с скакалци , и да не правите повече от 10 крачки на ден защото чипа , който ще ви бъде вграден ще подаде сигнал и баретите ще ви изхвърлят от някоя скала , и всички ще гледат както е било в Рим.
45
2
 
12
 
! Отговори
Грък преди 4 месеца
Дава драбни пари, краде големите и ни вкарва в дългова спирала....
44
2
 
27
 
! Отговори
Щерю преди 4 месеца
До сега, за 30 години демокрация, въпросните заплати трябваше да са с една 3-ка отпред...
43
10
 
32
 
! Отговори
акъдемик Кирчо преди 4 месеца
Българите са най-бедните хора в Европа! Континента, не Европейския съюз!
42
6
 
26
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
ЧНГ и Господ да даде здраве на 5-те милиона българска диаспора, изхранващи 4-те останали в географското понятие България.
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Държавата и сега не и стигат парите какво остава като трябва да плаща по-висока минимална, да точно държавата държи най-много народ на минималка.
40
23
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кой взима МРЗ, освен пенсионерка хигиенистка в ДГ в провинцията?! Никой. Вече касиерките минават 2200 и нагоре... МРЗ е инструмент на сивия сектор- наглият бачкатор се осигурява на нея, ама под масата взима хиляди. Добър начин за борба с наглия сивак е поетапното покачване на МРЗ. Не може само една шепа хора да плащаме пенсии и заплати на лекари и учители, а останалите милиони работещи да са в сивия сектор и да носят едно нищо на икономиката.
39
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тоест повече имам сметка да се върна на работа след като детето навърши 1 год, да помоля да ме съкратят, да вземам обезщетение за безработица 3000лв една година и да си го гледам аз, после да си намеря нова (или върна на същата работа) на по-висока заплата. Тази втора година майчинство е пълна подигравка. Да видим след 20 год. кой ще ви плаща пенсии