Българите имат 62% от доходите и стандарта на средния европеец

Ръстът е с 12 процента през последните пет години
31 дек 2023 16:01, Елка Василева
138
Българите имат 62% от доходите и стандарта на средния европеец
Снимка: архив, БГНЕС

Българите достигнаха 62% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европеец. Това показват актуализираните в края на годината данни на Евростат за 2022 година, цитирани от Института за пазарна икономика.

Според българските икономисти ръстът е с 12%  през последните пет години.

Малко преди празниците Евростат публикува актуализираните данни за населението в България и отчете, че към 2022 г. икономиката ни е преминала 62% от средните нива за Европейския съюз на БВП на човек от населението по покупателната способност.

Показателят описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот, като отчита и различията в цените между отделните държави, посочва БНР.

Този ръст до 62% най-вероятно е и историческият максимум за страната, казват анализаторите от Института за пазарна икономика и изчисляват, че през последните години въпреки кризите и политическата нестабилност догонваме европейските държави с повече от 2% годишно.

Според сравненията в анализа страната ни постига този растеж на фона на 13 на сто в Румъния и 10 на сто в Литва и Полша.

И тук е от изключително значение България да "не забуксува", а да се възползва от постигнатите резултати като основа за по-нататъшен растеж през цялото трето десетилетие, предупреждава анализът на икономистите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
5
 
10
 
! Отговори
Георги преди 4 месеца
Али е прав 90% от нас българите в Германия работим за 2500 евро , освен това средната заплата в Германия е между 1500-3500 евро. Вече ако някой взима повече това е рядък случай !
79
5
 
15
 
! Отговори
Биби преди 4 месеца
Не ми трябват доходите на средния европеец за да съм щастлива и независима. Кланящите се на Златния телец да престанат да насаждат комплекси за малоценност у народите съхранили някаква нравственост.
78
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Али: И аз съм в Германия и говоря истината, защото съм финансист. Ако ти работиш като просяк си е твой проблем. Истината е точно такава: средна нетна заплата в Германия над 3200 ЕВРО, средна нетна в България 700 ЕВРО.
77
3
 
14
 
! Отговори
Али преди 4 месеца
Аз съм в Германия и говориш глупости , масово взимаме около 2000-2500евро... като махнеш разходите остават 800 евро, реално ако в София човек си вади 3000лв стандарта на живот не е по нисък !
76
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 77: Средната НЕТНА заплата в Германия е 3700 ЕВРО. Сметките по-нататък ги оставям на най-нискообразованата нация в Европа! Цените на много от стоките в големите вериги магазини там са по-ниски отколкото в България: паста за зъби, тоалетна хартия, техника, маслини, зеленчуци, йогурт и т.н.
75
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 67, преди 6 години не можех да си помисля да платя 20 000 лв. за да си купя апартамент и после да взема кредит. Днес нямам проблем да извадя тези пари и да ги дам. Та, ако говорим за лична покупателна способност, моята се е повишила.
74
7
 
8
 
! Отговори
Аз преди 4 месеца
Според мен, конкретно за София средното е даже над 100% процента от стандарта назапад. Може да е полуразпаднал се града, ама всяка келнерка във вървежно заведение вече прави над 5к на месец и всеки шофьор на баничарка кисне по кръчмите и дискотеките вечер. Много се мрънка ама набързо се научи раята да смуче от паричките на един двата живнали икономически сектора у нас. Те неслучайно цените минаха тия в западна европа, щото да смучат им е най-сладко и после у Гърция на моренце.
73
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 65.И да си милионер продължаваш да дишаш отровен въздух, да караш по разбити пътища, да използваш несъществуващо здравеопазване, за което постоянно плащаш услуга нулева./То квото и да се направи ти и такива специално като теб,никога няма да са доволни.Нито пътищата са толкова лоши,нито въздуха е по различен от големите западни градове.А за здравеопазването прочети колко умират от лекарски грешки в САЩ.В ЮК чакаш 6 месеца да видиш специалист.
72
4
 
3
 
! Отговори
@69 преди 4 месеца
Калкулатора ми показва 1505 нето от 1900 бруто. В Германия. И това е ако средно дохода на член от домакинството не е под минимума. Тогава почва да се изплаща социал.
71
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 76.В Германия средна заплата 7500 лв., в България - 1400 лв./Ти си стращно найвен.В Германия средната заплата е 3500 след данъци остава 2500.От което половината са наем ,след като платиш сметки и храна ти остава нищо.80% от българите в Германия живеят от заплата до заплата.Не обръщал еврото в левове.Не се смята така,там е много по скъпо от колкото в БГ.
70
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Германия средна заплата 7500 лв., в България - 1400 лв. Клони към 62%, че даже и много повече. Само дето българската образователна система не е научила мисерочките да смятат.
69
7
 
13
 
! Отговори
Санчо преди 4 месеца
Сега изкарвам по 7-8000 лв на месец, но когато изкарвах по 150 живеех в пъти по-добре. Да ви го таковам и на потребителското общество. Реално да живее добре на човек не му трябва много материално, а това, което не може да се купи с пари. Весело посрещане на Новата година!!!
68
5
 
10
 
! Отговори
Дайте им имената, преди 4 месеца
на тия българи, които са достигнали 62% от дохода и качеството на живот на европееца! И Честита Нова Година на бай Ганев от "Института за пазар на Икономиката". Още в СУ ни учеше само на глупости. И това бъдещи икономисти. "Защо перденцата на къщите в Амстердам никога не са били спуснати, когато морякът е бил на път?". Това е въпросТ от писмен изпит на господина. По "Теория на игрите". Преподавател, доцент или професор - не мога да го нарека.
67
7
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
62%, ППС, ама един друг път. Реално сме доста по-зле.
66
14
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
През 95 година баща ми работи 5 месеца, за да купи апартамент не на кредит, още, за да купи западна кола и 2, за да купи къща на село. Всичко тов легален доход получен от заплата, не беше директор. Колко години са необходими на човек сега, за да изплати всичко това на заплата?
65
0
 
13
 
! Отговори
Стакмистика преди 4 месеца
Дали наистина качеството на живот и щастието се измерва в цифри, как мислите?
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 65 - Пардон? Ти си мислиш, че аз "карам"? Ха ха ха ха!
63
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А колко беше по време на управлението на прокремълската партия БСП през 96-97 година?
62
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До анонимен 36, Реално погледнато скоро сме нямали по-ниска покупателна способност от сега! Сметнете колко квадратни метра жилищна площ сте можели да си купите или наемете със заплатата си преди 6 години например и колко днес!
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чалам стстия за стотоцте хиляди мозъчни хирурзи и учени, които се завръщат вскяа година ...

Спонсорирани публикации