Българите имат 62% от доходите и стандарта на средния европеец

Ръстът е с 12 процента през последните пет години
31 дек 2023 16:01, Елка Василева
138
Българите имат 62% от доходите и стандарта на средния европеец
Снимка: архив, БГНЕС

Българите достигнаха 62% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европеец. Това показват актуализираните в края на годината данни на Евростат за 2022 година, цитирани от Института за пазарна икономика.

Според българските икономисти ръстът е с 12%  през последните пет години.

Малко преди празниците Евростат публикува актуализираните данни за населението в България и отчете, че към 2022 г. икономиката ни е преминала 62% от средните нива за Европейския съюз на БВП на човек от населението по покупателната способност.

Показателят описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот, като отчита и различията в цените между отделните държави, посочва БНР.

Този ръст до 62% най-вероятно е и историческият максимум за страната, казват анализаторите от Института за пазарна икономика и изчисляват, че през последните години въпреки кризите и политическата нестабилност догонваме европейските държави с повече от 2% годишно.

Според сравненията в анализа страната ни постига този растеж на фона на 13 на сто в Румъния и 10 на сто в Литва и Полша.

И тук е от изключително значение България да "не забуксува", а да се възползва от постигнатите резултати като основа за по-нататъшен растеж през цялото трето десетилетие, предупреждава анализът на икономистите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зависи от индустрията. Заводи на Круп, Тисен, Баесеф, Циба, Браун, Филипс, Сименс, Бош, Фолксваген, Мерседес очевидно договарят едно заплащане, а хранително вкусовата промишленост - съвсем друго. Тук е развит само по- ниско платения сегмент.
99
8
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Даже Русия ни изпревари още преди 15 години по средната заплата.
98
8
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
А раснака има 50% от дохода на средния българин - и външна тоалетна.
97
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
По-скоро сме 60% само от бившите соц.държав, а от останалите сме 20%, средно 30%.
96
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Do 101.Като си платя апартамента тока водата и другите консумативи ми остават 1200 евра.В българия и на почивка не стъпвам./Толкова ти е акъла да си работил за 700 лв и да се радваш сега на 1200 евро спестени.За тираджия си си ок.Стой си там ,ще се оправим и без твоя гении
95
7
 
9
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 4 месеца
Давам *** пример който разбере разбере.2016 почнах в Еконт бг.Карах големия камион Ямбол-София и взимах 700 лева.Напуснах и отидох в Испания.Същата работа.Карам камиона с пакети от Памплона до Барселона за 2300 евра.Като си платя апартамента тока водата и другите консумативи ми остават 1200 евра.В българия и на почивка не стъпвам.
94
4
 
2
 
! Отговори
Успешен инвеститор преди 4 месеца
Не са прави, това може да се твърди само за инвеститори като мен, които работят и имат заплата, освен доходи от инвестиции. Малко са тези хора. Не може да се твърдят такива глупости за 1% от българите. Ами 99% бедни какво ще правят? Не съм съгласен с такива новини.
93
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като турите и средните дългове на европееца и това, че там 80-90% плащат наем и ще видите, че тук сме по- богати! Никой на запад не брои дълговете! Държавите им фалирали - с първо перо в бюджета вноските за външния дълг, но били богати?!? Как си богат бе аланкоолу- като отменяш лихвите по заемния капитал и спестяванията или като печатиш хартишки?
92
5
 
5
 
! Отговори
пепи преди 4 месеца
Само за пример - разтворимо кафе 100 грама струва 1 евро да речем . Нескафе 200 грама струва 12 лева в България. И неукия имигрант казва - ето . Кафето е много по евтино в германския Лидл . Да така е . Ама едното е 100 а другото е 200 . Едното е в евро , другото в лева . Та така .
91
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До пепи, марципана е много над шоколада, ако можеш да си позволиш истински такъв. СПомените ти от комунизма нямат нищо общо с марципана!
90
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До пепи, нали знаеш, че не си в позиция да искаш никому банково извлечение :) За останалото си прав.
89
8
 
11
 
! Отговори
пепи преди 4 месеца
Всички българи в Германия са успели до момента в който не им искаш да покажат черно на бяло договор за работа на 8 часа , договор за наем /ипотека и да покаже другите разходи за град като Мюнхен да речем . Отделно от това храната която се яде идва от Лидл алди и тем подобни нискокачествени вериги . На разтворимо кафе му викат нескафе а то някъв бълвоч. На марципана шоколад .
88
11
 
8
 
! Отговори
пепи преди 4 месеца
Бях три години в Испания. Знам българите в чужбина как обясняват колко била минималната заплата колко било Еди кво си ... Общо взето празни приказки . 3500 евро в Германия ??? Как ще стане като данните казват че това е над средната брутна заплата за Германия. Чисто под 2000 . Наем ток вода транспорт ...над 1200евро . Затуй масово спят по 6 в апартамент. Ако искаш банково извлечение на успял българин - няма .
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ясно, от трите на европееца, средното.
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Шенгеб, програмистите далеч не са най-добре платените в България :) Стига злоба!
85
5
 
11
 
! Отговори
Шенгеб преди 4 месеца
Като се махнат парите на прословутите програмисти и от 62% става 22%.
84
3
 
11
 
! Отговори
Ралчо Търговеца преди 4 месеца
Защо хората в Германия се отнасят с хората тук зле и ни наричат "просяци" като номер 88.... баси наглите и прости хора еми стойте си там бе не ни трябвате какво изобщо правите в тази страница, вие не сте Българи и може би по добре , стойте си там ! Надали Гермаците имат такова отношение към свойте сънародници !
83
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това че българите в Германия са ниско заплатени не означава, че средното равнище там не е в пъти по-високо. Това не са единични случаи, а средно ниво. Ама то затова сме пр00ста нация и си заслужаваме съдбата.
82
13
 
4
 
! Отговори
Един преди 4 месеца
Бедните българи взимат 45% повече , отколкото във великата пРосийка ! Как става този номер , някой знае ли ?
81
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Биби: За нравствеността на геей парадите ли говориш?

Спонсорирани публикации