Евростат: Българинът е вече 62% европеец според доходите си

Най-бърз е растежът на Румъния и Литва
Обновена: 4 яну 2024 06:35 | 4 яну 2024 06:30, Петър Бойчев
56
Евростат: Българинът е вече 62% европеец според доходите си
Снимка БГНЕС

Българите достигнаха 62% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европеец. Това показват актуализираните в края на годината данни на "Евростат", цитирани от Института за пазарна икономика. Според българските икономисти ръстът е 12%  за последните пет години.

Малко преди празниците "Евростат" публикува актуализираните данни за населението в България и отчете, че към 2022 г. икономиката ни е преминала 62% от средните нива за Европейския съюз на БВП на глава от населението по покупателната способност. Показателят описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот, като отчита и различията в цените между отделните държави, пише БНТ.

Този ръст до 62% най-вероятно е и историческият максимум за страната, казват анализаторите от Института за пазарна икономика и изчисляват, че през последните години, въпреки кризите и политическата нестабилност, догонваме европейските държави с повече от 2% годишно.

Според сравненията в анализа страната ни постига този растеж на фона на 13 на сто в Румъния и 10 на сто в Литва и Полша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
20
 
! Отговори
.... преди 4 месеца
Не е точно така.Статистиката е изкривена.Много богати и крайно бедни.
6
19
 
11
 
! Отговори
Чудно преди 4 месеца
Панелки по 250 000 се изкупуват като топъл хляб. Най много нови продадени нови коли в ЕС , полудяхме по празниците да се хвърлят хилядарки по хотели и чужбина...Бедни ли сме ? България никога не е била по богата. Капитализма прави чудеса.
5
5
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 месеца
Работата краси човека
4
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И най-вероятно за сравнение са взели заплатите на хората с най-високи доходи, а това са едни 20% от народа, всичко останало е страшнана мизерия....абе, вие къде живеете ??
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
10 до 15 % от българите са на това ниво. Останалите са 85 до 90 процента.
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не,че българите са по-богати, а просто европейците са обеднели
1
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Поредния фейк.

Спонсорирани публикации