Евростат: Българинът е вече 62% европеец според доходите си

Най-бърз е растежът на Румъния и Литва
Обновена: 4 яну 2024 06:35 | 4 яну 2024 06:30, Петър Бойчев
56
Евростат: Българинът е вече 62% европеец според доходите си
Снимка БГНЕС

Българите достигнаха 62% от доходите и стандарта на живот на средностатистическия европеец. Това показват актуализираните в края на годината данни на "Евростат", цитирани от Института за пазарна икономика. Според българските икономисти ръстът е 12%  за последните пет години.

Малко преди празниците "Евростат" публикува актуализираните данни за населението в България и отчете, че към 2022 г. икономиката ни е преминала 62% от средните нива за Европейския съюз на БВП на глава от населението по покупателната способност. Показателят описва процеса на догонване на средноевропейските доходи и стандарт на живот, като отчита и различията в цените между отделните държави, пише БНТ.

Този ръст до 62% най-вероятно е и историческият максимум за страната, казват анализаторите от Института за пазарна икономика и изчисляват, че през последните години, въпреки кризите и политическата нестабилност, догонваме европейските държави с повече от 2% годишно.

Според сравненията в анализа страната ни постига този растеж на фона на 13 на сто в Румъния и 10 на сто в Литва и Полша.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БРАВО,БРАВО НА ЕВРОПЕЙСКОТО ЛИЦЕМЕРИЕ,НО КАКВО ДА СЕ ПРАВИ КАТО СИТ НА ГЛАДЕН НЕ ВЯРВА!!!...
26
2
 
6
 
! Отговори
Българина преди 4 месеца
.. не може да повярва, че има по-богати българи от него
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
бясна пропаганда на американските слуги
24
5
 
0
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 месеца
След като всички комунисти избягаха на запад, тук останаха само робите и хората , които сме с нулеви доходи . Нулев доход и Европа много добре подсказват , че сме европейци 100 процента. Комунизмът е построен и не ни е нужен паричен доход. Това е Европа и Република България в днешно време. Репресираните след 9-Септември 1944 година да се стягат за ковчезите и гробищата.
23
5
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 месеца
Важното е, че в Блатната държава пенсията е 350лв., заплатата 650лв. :)))))))))))))))))) В магазина няма яйца, банани и тоал. хартия :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
22
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А по разходи отдавна е 100% европеец, а в някои случаи над 100%. Което значи, че сме поне 2 пъти по-бедни и то според официалните данни!
21
2
 
3
 
! Отговори
даа преди 4 месеца
грабвайте джетове и гумени лодки и по дунава сме в шенген :)
20
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
Поредната опакована лъжа! " Евростат " каза нещо - ама как там го измисли, написа и иска хората да го повярват, но не им се получава. Ние вярваме на това как живеем, то е зле.
19
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 4 месеца
По наблюдения процеса е, че ставаме европейци, защото европееца става все повече българин Реалният доход там стана около 1500 1800 евро ,повтарям реалният т.е. парите след такси данъци и осигуровки
18
5
 
11
 
! Отговори
Да не повярваш преди 4 месеца
И как сме стигнали доходите при 500 лв масова пенсия и 800 лв масова заплата да попитам? Вие въобще оглеждате ли се, като минавате през населените места извън южните квартали на София и лъскавите софийски молове, пълни с мутреси с надути джуки и превзети парвенюта.
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не живеят 62 процента, като европейци, а общо на всички ни е толкова покупателната способност. Аз мога да си купя 20 годишен голф за 5 хиляди лева, работодателят ми кара чисто ново бентли. Средно, като нация можем да си позволим нова шкода. Също като зелето и свинското.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На кого викат среден европеец? Сред 27-те са гърците, румънците, поляците, хърватите, чехите и други не особено по-богати от нас. Същевременно UK излезе. Кога ще достигнем 62 процента от средния французин или от средния германец?
15
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В най- бедната страна в ЕС 62% от хората вече живеели като европейци!!! И как става това? Излиза, че или стандартът на европееца е паднал много, или че тази статистика е поредната успокояваща стъкмистика.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
С 1200 лева в провинцията е голям европеец та дрънка
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как ли пък не.Кой българи (софиянци ли ) ???
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората навсякъде ходят с анцузи из града. Трудно е да се види приятно облечен човек. Това не е признак на растеж. Най - вече психически. Хората от изкуствата, с много малки изключения, също се шматкат по студията мърляви и считат това за естественост, непринуденост, "над нещата" вероятно. И учители, и преподаватели джарат в учебните завсения неуважително към инстутицията. както младежите с дипавите гащщ.и. ами НЕ е развитие, НЕ е.
11
3
 
20
 
! Отговори
Аха преди 4 месеца
Да, да...сигурно. Направо сме "готови"да приемем еврото, разбираш ли....
10
2
 
15
 
! Отговори
e преди 4 месеца
Единствено в българския език фразата "Да бе, да!" значи отрицание...
9
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мен ме домързя да ходя някъде по празниците, но почти всички познати и приятели се изнесоха нанякъде. Под 5000,6000 бона никой не е дал и то за няма и 10 дена. А тия с децата, десетака са го хванали, сигурно.
8
3
 
15
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 месеца
Ако догонваме с 2 % годишно доходите на европейците ,може да ги стигнем след 20 години ,но има уловка. Европа трябва да спре да се развива за тези 20 години и да ни изчакат.