Ковид и грип циркулират, симптомите са близки

Проф. Александрова: Резките промени в температурата не се отразяват добре
10 яну 2024 10:08, Анисия Иванова
48

Настъпва вълна от респираторни заболявания с увеличаването на заболелите от грип и Ковид-19.

"Това е сезонът, в който основните играчи са грипът, Ковид-19, респираторният синцитиален вирус, от няколко години към тях се включи и SARS-CoV-2. Симптомите им са доста сходни. Грипът е характерен с това, че започва много рязко и бързо. Буквално за часове може да започне клиничната картина. Това са вируси, които циркулират основно през зимните месеци. Грипът може да се предаде по-добре при 5 градуса, отколкото при 20 градуса. Влажността на въздуха е важен фактор. Най-предразполагаща е влажността между 10% и 40%. Резките промени в температурата не ни се отразяват добре", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в студиото на "България сутрин".

Тя посочи, че има случаи, когато пациентът е заразен с два вируса едновременно, но обикновено се смята, че когато сме инфектирани с един вирус, това може да затвори вратата за друг.

"Придобитият имунитет е специфичен за конкретните инфекциозни агенти. Той обаче изисква време, за да бъде изграден, поне една-две седмици. Има значение и пациентът. Оказали се заедно два различни вируса, биха се конкурирали за ресурсите на клетката, така че това също би могло да попречи на единия", обясни вирусологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ сред най-уязвимите групи са малките деца, защото те за първи път се срещат с инфекциозни агенти и обикновено първата среща може да протече по-драматично, тъй като нямат имунитет.

"Добре е да бъдат ваксинирани. За първи път този сезон имаме ваксини и за трите играчи", съветва проф. Александрова.

Уязвими са и възрастните хора, хората със съпътстващи заболявания, особено белодробни, сърдечни и диабет.

"Морбилите са много сериозен проблем. Това е вирус, който би могъл да се премахне от лицето на Земята и това беше цел на СЗО. Варицелата също е заболяване, което не бива да се пренебрегва. Много се говори за това колко е добре човек да придобие по естествен начин имунитет - не, няма такова нещо. Няма такова заболяване, което да е по-добре да се преболедува, отколкото да бъде предотвратено", заяви проф. Александрова.

"Не бива да се допуска хората да страдат, да губят живота си от заболявания, които биха могли да се преодолеят с ваксина", подчерта вирусологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мда, и преди си беше така ама затвориха народа като офцитe
30
2
 
4
 
! Отговори
Към красавците преди 3 месеца
Моля коментиращите да качат снимките ки да да почнем и ние да ги коментираме и обиждаме.
29
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България през 2020-2022 починаха над 70 хиляди човека преждевременно заради Ковид-19. Сега би трябвало през 2023-2027 починалите да са с 70 хиляди по-малко, но през 2023 починалите пак са много.
28
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ковид-19 е най-опасен за възрастните, а останалите за децата. Няма спасение.
27
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изводът: Антиваксърите поне да започнат да си мият ръцете.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Д-р Майк Йедън във видеоклип, обяснява колко опустошителна е била и ще бъде ваксината с технология COVID mRNA, колко смъртоносна е тя; как имунната система функционира така, че да атакува всичко чуждо, което влиза в тялото ви или се произвежда по чужди мРНК, от клетките на тялото ви, напр. протеина на шипа. Организмът не обича чужди мРНК, белтъка spike и др. Той ще ги атакува и ги унищожава (заедно със засегнатите ваши клетки). https://rumble.COM/v3zywlj-the-saborski-address-english.html
25
5
 
2
 
! Отговори
ВАКСДЕМИЯТА мРНК преди 3 месеца
Лидери за превишение на смъртността: за Q3/2023 Катар +62%, Узбекистан +34%, Сингапур +26%, Япония +18%. Q2/2023; Катар +37%, Узбекистан +5%, Сингапур +37%, Япония +12%; Q1/2023 Катар +56%, Узбекистан +4%, Сингапур +32%, Япония +24%... https://substackcdn.cOm/image/fetch/f_auto,q_auto:good,fl_progressive:steep/https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.cOm%2Fpublic%2Fimages%2Ff2139988-871e-4a30-aef2-5ff978188141_635x205.png Безопасната и ефективна мРНК за устойчиво развитие на свръхсмъртността в Катар Сингапур, Япония и Узбекистан по тримесичия за 2022/23 години.
24
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От грип умират средно 6-10души на година. От ковид -починаха 40 000 неваксинирани българи.
23
6
 
4
 
! Отговори
Плоти в мРНК преди 3 месеца
Смъртни случаи на пилоти: Капитанът на Сингапурските авиолинии Лий Менг Чий Мартин умира внезапно през декември 2023 г.Преглед на пилотите, починали през 2023 г.https://globalresearch.ca/pilot-deaths-singapore-airlines-captain-lee-meng-chye-martin-died-suddenly-december-2023/5845409 24 декември 2023 г. - Петият пилот на Сингапурските авиолинии умира в първата в света напълно ваксинирана авиокомпания
22
6
 
3
 
! Отговори
Царят е гол преди 3 месеца
Всички знаем приказката "Новите дрехи на царя" за царя, дефилиращ гол, но никой не смее да го каже. https://dailysceptic.org/2024/01/09/biontech-pfizer-vaccine-creator-obviously-suffers-from-bells-palsy-but-no-one-talks-about-it/ Но какво да кажем за историята на Озлем Тюречи, прочутия турско-германски съавтор на ваксината на BioNTech-Pfizer, очевидно страдаща от частична парализа на лицето, широко съобщаван страничен ефект на мРНК, често я виждаме в New York Times, BBC и безброй други международни медии, но никой не смее да го спомене?
21
6
 
2
 
! Отговори
УСТОЙЧИВО РАЗВИТИЕ преди 3 месеца
"Това ли е най-болезненият старт на годината в историята?" - Нивото на заболеваемост от вируси в Обединеното кралство се е удвоило за две седмици след внезапната поява на новия вариант на Covid "Juno", пише в. "Мейл" https://dailymail.co.uk/health/article-12938165/Will-pesky-new-Covid-variant-called-Juno-spark-UKs-biggest-wave-Experts-warn-cold-weather-return-schools-trigger-fresh-chaos-NHS-hospitals-swamped-flu-seasonal-illnesses.html
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сигурен съм, че тая дето разпоространява медийните болести Грип и Ковид със сигурност по космърлака и между краката са се активирали скакалци, бръмбари и други животинки и и казват какво да плямпа срещу заплащане!
19
5
 
5
 
! Отговори
Абе де е преди 3 месеца
Куню лукавия и он мага с мазната коса Флинстоун?
18
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мноого дебел врат. Има нужда от отслабване.
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Циркулира ли ти мозъчната клетка в кухата кратуна. Малко остана, скоро в Сливенския
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Урсулата харесва това!
15
5
 
14
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
Александрова добавките за Ковид ли ви липсват в семейния бюджет?
14
5
 
14
 
! Отговори
Галин Костов преди 3 месеца
На тази в главата циркулират бръмбари. Акъл от дистрибутори на ваксини не искам.
13
16
 
7
 
! Отговори
ЛоШо преди 3 месеца
Във Варна е страшно!!! Масово болни от грип деца, но нищо не се прави от властите за превенция. А какво беше по време на коледните и новогодишни празници !!!! Предполагам, че и по другите градове ситуацията е подобна!
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Търсете в нета International Crisis Summit IV да видите колко хора са убили въпросната и колегите и марионетки, дето ежедневно караха хората да се "ваксинират".