Криза за лекари в малките общини, ниското заплащане демотивира

Проблеми са еднакви, няма смисъл от делене на медицинските центрове
11 яну 2024 11:43, Анисия Иванова
25

Лечебните заведения за специализирана извънболнична помощ създадоха свое сдружение. Идеята е то да стане национално представително.  

"Днес ще имаме първата пресконференция, на която ще представим Националното сдружение на лечебните заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ, на която ще представим сдружението. Трите стълба на здравната система в България са първична извънболнична медицинска помощ, специализирана извънболнична и болнична помощ. От самото начало останахме специалистите от извънболничната помощ, дълго време. Днес обединението вече е факт", каза председателят на Националното сдружение на лечебните заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ д-р Катя Ганова в студиото на "България сутрин".

"Управител съм на медицински център. Преди година и половина направихме Сдружение на медицинските центрове в малките общини. Когато представихме идеята си пред управата на БЛС, обсъдихме, че всъщност няма смисъл да се делим на малки и големи. В основата си всички проблеми на специализираната извънболнична помощ са еднакви. Има специфика и тя се поражда от демографската характеристика на малките общини, тяхната отдалеченост", уточни гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ един от проблемите днес е свързан с кадровата криза при специалистите и това се усеща още повече в малките общини.

"На този етап все още имаме специалисти, които идват при нас. Разликата е там, че те обикновено работят на трети договори в тези малки общини. Сключването на трети договор е тромава процедура. Първо трудно намираме специалисти като невролози, гастроентеролози, ендокринолози. Миналата година, когато вече имах уговорка с такива специалисти, процедурата по подписването отне време и колегите започнаха работа през април", даде пример д-р Ганова.

Всичко това трябва да се опрости и да се намери начин при тази криза да се осигуряват по-лесно специалисти, настоя тя.

"Вероятно и заплащането е проблем, демотивирани са. Завършвайки образованието си, много от колегите отиват или в големите областни центрове, или отиват в чужбина. Това важи и за лекари, и за специалистите по здравни грижи. Ние, специалистите от извънболнична помощ, сме лекари, които работим на терен. Всеки от нас ежедневно се среща с проблемите в системата", заяви още д-р Ганова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: кадрилекариBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дъщерята на приятел завърши преди 5 години и не може да започне специализация.Трябвало като доброволка да работи още 4 години!Съвременно робство е това-нищо друго!Затова за медицина никой млад човек не иска и да чуе!И после не се чудете защо старите професори вземали по 50-80 хиляди.Ами за тях работят по 40 "доброволеца"!Три синджира роби в нов вариант!
22
0
 
1
 
! Отговори
лекар преди 3 месеца
Младите хора не искат да стават лекари.Няма да имаме лекари след няколко години.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много лекари починаха от ковид. По-младите, които знаят езици, отдавна се изнесоха. Останалите са на доизживяване. Никой не иска да работи в тази клоа ка.
20
0
 
1
 
! Отговори
лекар. преди 3 месеца
До Анонимен 19. Защото е работил цял живот на 2 места. И е полагал труд втора категория. Приравнен към трета това прави 47-50 г. трудов стаж. За сметка на здравето му. Не е укривал доходи.
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам колко взима един провинциален лекар заплата, но знам, че наскоро пенсионирал се такъв, е с пенсия 2400 лева. Така, че който може да определи какъв му е бил дохода.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблема не е заплащането, просто държавата изчерпва човешкия потенциал във всички сфери. Имигранти също няма да дойдат в бедна страна с лош климат.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Има много по доходни професии. Готвач да е човек е много по добре, По трипъти на ден се храним,но не ходим по 3 пъти на лекар!
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да вкарат виетнамски лекари те са спецове в областта соц иялни помощи. Харц4
15
2
 
2
 
! Отговори
гост преди 3 месеца
Що не се преквалифицират в директори на завод за отпадъци? Там заплащането е добро и е в тренда за "еко".
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ко ко каза? Хахахах Та те всички са милионери. Не искат там не защото не се плаща а защото имат предостатъчно за да живеят където им е кеф.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Държавата да лимитира договорите на лекарите. Може ли да има договор с повече от едно болнично заведение? Допълнително частен кабинет? Няма никаква регулация. Един лекар трябва да дава диагноза, да лекува, да следи пациента присъствено.
12
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Получават доста над средната за страната. Аре чупка.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В малките общини умират без лекарска намеса.
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Що нямаше криза по време на пЛандемията? Щото крадяха. А колко народ умориха.Мафия!
9
2
 
5
 
! Отговори
доктори си преди 3 месеца
трябват . Не е рентабилно всеки втори да е . Най-много са студенти учещи за доктори . Някои искат да работят и извънредно , застрашени от ковид , а пари от тях да си дават . Щото си имат - то и бащи и майки и те доктори . всеки с 2 частни кабинета . Балтов 59 бона чисто слагаше на страна . по малките места е като в големите . инфлация и гмеж . болести
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма бедни , гледам какви коли карат . Повечето работят и на кабинет и отделение , даже и ги водят някъде без да работят , защото нямат специалисти , да им работи отделението . Може да има по- ниско заплащане , но с тези пари все ще се живее нормален живот .
7
5
 
6
 
! Отговори
НЗОК преди 3 месеца
Докторите в цял свят са едни от най-високо платените, така че защо трябва да има беден доктор?
6
8
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
Някой познава ли беден доктор???? Ай сиктир!!!
5
5
 
7
 
! Отговори
ГОСТ преди 3 месеца
В малките общини няма далавера , затова !
4
7
 
5
 
! Отговори
ОПЛ преди 3 месеца
Ами ако изкарваме 30 000 лв и караме джипове от касата, защо не искаме да работим в малките общини,?