Доц. Кунчев: Грипната вълна започна, до 10 дни – грипна епидемия

Според него риск от развитие на епидемия от морбили засега няма
13 яну 2024 09:58, Елка Василева
94
Доц. Кунчев: Грипната вълна започна, до 10 дни – грипна епидемия
Снимка: архив, БГНЕС

Грипната вълна е започнала, на прага на епидемия ще бъдем след една - две седмици. Това заяви доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор, пред Нова тв.

Виждам как в отделни региони грипът започва да набира скорост и очаквам, че до десет дни първите области ще обявят грипна епидемия. Картината е динамична, каза доц. Кунчев. Той уточни, че развитието на болестта е според очакванията на специалистите, както във всеки зимен сезон, като се изключи периода на COVID 19.

„Щамът A1H1 "Виктория", с който в момента се срещаме, е доста класически като протичане и не мисля, че при него ще има тежки последици, но всичко зависи от състоянието на организма. Голяма част от нас ще се срещнат с вируса, но няма да заболеят, други – ще заболеят, но ще го изкарат за пет – шест дни, част от тях и на крак“, обясни здравният инспектор.

Доц. Кунчев уточни обаче, че това при грипа не е характерно. Той така удря внезапно и силно, че обикновено човек е принуден да си остане вкъщи, добави той. Препоръчва се първите четири – пет дни, които са най-ключови и сме най-заразни, да ограничим контактите си. Така няма да се заразяват повече хора и няма да се стига до усложнения.

Препоръчително е в здравните заведения да се носят маски, отбеляза още доц. Ангел Кунчев. И сега опашките пред кабинетите на личните лекари се увеличават, там рискът хората да се срещнат с вируса е много голям, посочи той. „Колегите по места още с предепидемичната обстановка ще прибегнат до познатите мерки – ще спрат работа женските и детски консултации, ще забраним свижданията по болниците, ще призовем общопрактикуващите лекари да изнесат част от прегледите по домовете. От медицинска гледна точка носенето на маски на всички места е не само препоръчително, а бих казал – задължително“, каза доц. Кунчев.  

„Следим заболяемостта, купуването на лекарства в аптеките, повикванията към Спешна помощ по повод на такива диагнози, така че се получава доста точна картина. Ако се стигне до ситуация, в която в един момент в цялата страна всички райони са в епидемия, това означава, че имаме национална епидемия и мерките могат да бъдат и национални, но практиката показва, че това рядко се случва“, обясни той.

COVID 19 и грипът могат да предизвикат неприятни усложнения, случаите се изравняват, но коронавирусът все още вкарва повече хора в болниците и за съжаление при него късните последици са доста сериозни, припомни доц. Ангел Кунчев. Грипът също не е за подценяване, при по-засегнати по някаква причина хора заболяването може да протече тежко и с усложнения, добави той.

Доц. Кунчев определи нивото на разпространение на варицела и скарлатина като умерено. „Ние не прилагаме ваксинопрофилактика. Варицелната ваксина трябва да бъде включена в календара за имунизации. От януари до март обикновено е периода от годината, когато шарките са най-разпространени”, обясни докторът.

Според него риск от развитие на епидемия от морбили засега няма. Но винаги има възможност за внос на заболяването от Румъния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
5
 
23
 
! Отговори
Митко Любопитко преди 4 месеца
До 10 дни ли е по план ,другарю Кунчев ?!Ми ако има разлика , пак ли ще има комисионни ?!
40
2
 
0
 
! Отговори
Веселине преди 4 месеца
Почти уцелваш, но реално китайците публикуваха РНК модела създаден от компютърен ИИ. ЗА СВЕТОВНИЯ ВАКСО ГЕНОЦИД е виновен този троянски кон подхвърлен от ККП КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ НА КИТАЙ. После Нобеловите лауриати направиха модРНК с метилиран псевдоуридин, а БИГ ФАРМА още стабилизира шиповия белтък с ПРОЛИН ПРОЛИН ПОДМЯНА. Всяка игла със стотици милиарди (ТРОЯНСКИ ЕСКАДРОНИ) на ККП.
39
4
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
И аз мислех,че китайците са невинни,Но се оказа,че тъкмо те измислиха Ковид.Защото дори и чужденци да са участвували в създаването,то на китайска земя е създаван. Да,Ковид съществува,но не е по-силен от човешките органични защити,освен ако на някой не му е помогнато да стабилизира и развие вируса. Вирусът е преносим преди всичко чрез ваксините. Не си правете тестове,защото винаги ще Ви кажат,че сте болен от Ковид. Ковидът е вид грип и се лекува са народна медицина,сън,алкохол,тютюнопушене !!!
38
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе бате, къв грип бе! Искам си Ковида назад. Изолация в дома и никаква работа!
37
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не мога да разбера какъв ви приблема с ваксите. Те защитават кожените изделия. Има черни, кафяви, червени, прозрачни. Все лубриканти. Че и презервативите са с лубрикант.
36
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кунчев, толкова се изложи с Ковида, че сега и да искам не мога да вярвам. Може би, беше чудесен инфекционист, но ...предпочете парите
35
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сигурно жена му го е изгонила от тях през weekend-а и само телевизиите му обръщат внимание за "запълни програма".
34
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Каква грипна вълна ви гони, ковидо изяде грипо, а факсините убиха ковидо, нема грип, нема ковид, рай.:))
33
5
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Грипният период е нормален и не е опасен Повечко чай,чесънче,витамин Ц,лимон за избиване на злите бактерии,сода бикарбонат за изхвърляне на киселини и секс секс с любимият човек .Никакви медикаменти! Всички лекарства са глупост ...имитация на естествените природни вещества.
32
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак ли почна да ни плаши? Ваксинки тра ла ла.
31
3
 
28
 
! Отговори
Хмм... преди 4 месеца
Ваксинирайте го тоя, та да млъкне най-накрая бре!
30
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Убиец
29
3
 
11
 
! Отговори
Питате за чувалите?! преди 4 месеца
Ами в много чували са жертвите от ивицата Газа. Кой крив, кой прав - няма да коментирам. Войни винаги ще има.
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
17млн убити досега от ковид отровите. Знаещ ли каква е присъдата за геноцид, кунчев?
27
3
 
17
 
! Отговори
само да попитам преди 4 месеца
как при студено време и минусови температури се развиват вируси че и епидемия има??????но стадото не трябва да се напряга да мисли да има буден ум да задава въпроси...по тАлАвизията и деСи..."инфомационни" сайтове и медии всичко му казват и обясняват той няма нужда да мисли...каже си щом по тАлАвизията казват значи е истина върти клечката информационно-интелигентно наш *** класика...титана на родната деСи..информация....мбуахахаха...слушайте този индивид на снимката щом казва е истина...
26
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
кунчо ваксинирай ай титата само те ти се възват на глупостите че даже и се гордеят че са вакснати даваме си бустерите за тях
25
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ваксинирайте го тоя с бустер и да млъкне
24
0
 
16
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 4 месеца
Муахаха! друг коментар - нямам!!
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А ако няма епидемия ?
22
1
 
24
 
! Отговори
Ками преди 4 месеца
Винаги има вероятност за ВНОС на болести от чужбина. И да не забравяме че военнобиологичните лаборатории в Украйна са закрити, но е отворена нова във ВМА -София и тестови изпитателен полигон в Ново село сливенско. Всичко това прикрито под съвместно американо българско сътрудничество в борбата с патогените и заразите. Информация военната програма на САЩ в развитие на биологичните разработки с цел военно превъзходство.Честито на печелившите!