НАП проверява църквата, Синодът не е съгласен

Двете институции влязоха в сблъсък
Обновена: 15 яну 2024 21:18 | 15 яну 2024 21:18, Александър Попов
51
НАП проверява църквата, Синодът не е съгласен
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите и Светият синод в остър сблъсък заради започнала ревизия на Българската православна църква. Тя тече от миналата година за задължения на църквата от корпоративен данък за периода от 2017 до 2022 година, съобщава Bulgaria ON AIR.

Светият синод обаче не е съгласен държавата да проверява сметките му и са писмо до приходната агенция, в което ревизията се определя като "противоконституционна и с риск за националната сигурност". Писмото е подписано от мелнишкия епископ и секретар на Синода Герасим.

Едно от основните възражения на Синода е приходите от наеми да се смятат за стопанска дейност. Защото това не били приходи, а само дарения. Единственото, което митрополитите признават е, че държавата може да проверява "средства от държавната субсидия за възнаграждения на свещенослужителите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: НАПСветият синод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 месеца
борисов раздава пари на църквите целува им ръцете сега да видим къде сапарите
33
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Долу ръцете на държавата от църквата.
32
2
 
2
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 3 месеца
По-важно е да обявят дъртото вино и ракия по манастирските изби, къде, какво и колко имат, а и какви мезета са заложили, пак там. Другото са дреболии. Че са източни схизматици - това е ясно, но поне някаква полза да има от тях :).
31
4
 
10
 
! Отговори
Патриот преди 3 месеца
БПЦ е търговска организация , във всички храмове се извършва търговия , всички ритуали и почти всички тайнства се заплащат , наеми от църковните имоти , хотелиерство по манастирите , а заплатите на свещениците ги плаща държавната хазна от нашите данъци . Да има и дарения . Къде в Свещеното писание и Свещеното предание има указания за такова устройство на Божията църква да извършва търговия и митрополитите , архимандритите и други от свещенството да живеят , като олигарси в лукс , монаси с имоти?
30
4
 
9
 
! Отговори
Невярващ преди 3 месеца
До Гиб Мелсън 35:Абсолютно вярно!В неделя ходих в местната църква не защото съм вярващ,а за уреждане на опело за погребение.Реших да запаля и по-една свещ за здраве и бог да прости!За 6 свещи платих точно 6 лева?!Вътре,до сами олтара имаше поставен 100 литров бидон с надпис "Светена вода",който в момента един свещенник доливаше с една кофа от чешмата отвън на двора!?На друга табелка се указваше,че бидонът е на самообслужване,и че въпросната "светена вода" е 10 лева/литъра!?!?!?
29
0
 
7
 
! Отговори
ПАЦИЕНТ преди 3 месеца
а КОГА ЩЕ ВИДЯ СТАТИЯ ЧЕ ПРОВЕРЯВАТ СТОМАТОЛОЗИТЕ. АКО ЗНАЕТЕ КАКВИ ФИНАНСОВИ ИЗНАСИЛВАЧИ СА.
28
4
 
4
 
! Отговори
Понаобиколил тук-там преди 3 месеца
Където и да съм бил въвхрамове,манастири че дори и параклиси по вещото и директно ръководство на БПЦ,навсякъде цари разруха,ама разруха да ти види окото.Сякаш черкези и арнаути са минали и са запалили и разрушили тия обекти.И аз давах...даваааах.Докато един ден един роднина на майка ми не ме светна за далаверата.Вика.._Ти ако видиш уредена църква,би ли оставил пари? И ако решиш да оставиш,колко би оставил???.И тогава разбрах че тази показна разруха и демонстративна нищета е само комуфлаж.Капан.
27
5
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 3 месеца
Брееей, значи парите , които взимам от два наема на къщи, са били "дарения", така ли?Ти да видиш...И мюслите, и тия, когато и да ги избесим - все ще е късно!
26
2
 
13
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Почти всяка църква в България извършва търговска дейност. Продават стоки и услуги. Продават свещи, сувенири, икони, И заплатени услуги, кръщенета, сватби, опела. Всичко се плаща кеш и си имат тарифи на услугите. Няма дарения и да чакат на волята на дарителя. Ти пак може да си даряваш но допълнително към тарифата.
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 18 - Много лесно се "чисти" с тея хазарти.
24
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПРЕДИ ГОДИНИ ОТИВАМЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР, ГРОЗНА КАРТИНА ОПУШЕНИ ИКОНИ,РАЗРУХА.ТАБЕЛА ЗА СЪБИРАНЕ НА ДАРЕНИЯ ЗА РЕМОНТА.СВЕЩИ САВО ПО 1ЛВ.ВЪВ ВТОРИЯ ДВОР ПАРКИНГ-ИСТИНСКО ИЗЛОЖЕНИЕ НА СКЪПИ КОЛИ С РАЗМЕРИ НА ТРАКТОРИ.ОТВРАТИХ СЕ.ТЕЗИ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С ДУХОВНИЦИ И НЯМАТ ГРИЖА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И БЪЛГАРИЯ. АЛЧНИ РАЗВРАТНИ ПОТЪНАЛИ В ЛУКС ГРЕШНИЦИ
23
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много жално пищят Русоробите !! Ще получат инфаркт ,че си отиват поредните предатели на България !!! Ха.ха ..
22
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Управляващите освен борба с историята, традиционното семейство и християнството, както и продажба на държавната земя, унищожаваме на земеделието и промишлеността, открадването на парите ни от данъци, за да си пълнят джобовете и за Украйна, населването на хиляди друговерци, друго няма да направят.
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И църквата, която изписа имената на "дарителя" си , и нея трябва да я проверят! Нея кога?
20
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Очаквам НАП скоро да влезе да проверява НАП за раздадени бонуси по милион- милион и половина на шефче.
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крият кюлчетата на Боко от капитан Андреево!
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Може би има руски пари ,за плащане на агенти на КГБ в Синода !!!!
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Злите езици говорят, че НАПастта божия скоро ще подпука ушевите и тогава ще стане интересно. Например на мен отдавна ми е интересно, как неук терлик първа категория лапач със смешна милицифайска заплата, изплаща лелината си ипотека от половин милион евро, кара и подържа есовицата на баба си, върти пункта за ГТП на дядо си и , подържа няколко имота на близки роднини, като два-три са в чужбина,ходи на екзотични пътешествия десетина пъти в годината и всичко това докато реве че заплатата ниска.
16
5
 
16
 
! Отговори
Попа преди 3 месеца
Дарения - хвърлям кутията нагоре към Господа, каквото си вземе - негово, каквото падне - за мен!
15
2
 
15
 
! Отговори
До анонимен 1 преди 3 месеца
Мюфтийството е ревизирано и ревизирано. Нашиха му милиони задължения и после приеха закон та да му ги отсрочат. Така, че мюфтийството е изрядно вече в това отношение.