Хампарцумян: Левовете ще са вечно обменяеми, оттук до края на света

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси
18 яну 2024 23:00, Елка Василева
261
Хампарцумян: Левовете ще са вечно обменяеми, оттук до края на света
Снимка: архив, БГНЕС

Спор по новия закон за БНБ беляза началото на работната седмица на парламента. Опозицията отправи критики към ръководството на банката, че все още липса пълен анализ на плюсовете и минусите от въвеждането на единната валута.

Пред БНР банкерът и икономист Левон Хампарцумян изрази надежда датата за влизане на България в еврозоната да не се отложи, защото освен всичко друго това според него има смисъла и на "геополитическа котва".

Още по темата
"Засега това е декларирано от страна на европейските институции, прието като наше желание. Не бива да забравяме, че ние се присъединяваме към една относително добре работеща система, а не тя към нас", каза банкерът.

Запитан защо българите се страхуват от еврото, Хампарцумян заяви, че това се дължи на недостатъчна информираност.

"Нищо няма да стане. Системата, с която измерваме нашия икономически успех или неуспех, ще бъде в евро, вместо в левове. Аз съм висок 1,80 см. В инчове ще бъда наполовината на това, обаче пак съм си толкова висок. Не бива да виним еврото за собствените си страхове и неуспехи", каза Хампарцумян.

Превалутирането ще бъде за сметка на държавата, няма да има такси и комисионни за това. Банките ще се разберат с държавата как това да стане, без да бъде за сметка на гражданите, обясни банкерът.

При ипотечните кредити няма да има закръгляне. "Най-вероятно ще е автоматично, защото преподписване на такъв голям брой договори административно би било кошмар", посочи още Хампарцумян.

Следва да разграничим нормалните инфлационни процеси – поскъпването и без еврото, от очаквани ефекти след въвеждането му, коментира Левон Хампарцумян. По думите му "има други фактори, които правят нещата по-скъпи и подхранват инфлацията".

Дори след гратисния период за обмен на левовете "тези пари са обменяеми вечно, само че в Централната банка или банки, които ще го направят това", ако отидете в Централната банка, това ще бъде безплатно оттук до края на света", увери банкерът.

"Стойността на тези пари не изгаря от промяната". Има изчисления, че в Германия все още по къщите има около 30 милиарда марки, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Естествено че левовете ше са обменяеми, това да не е тоалетната хартия къде ползват морзилките. Даже не знам и как се казваше. Май некви копечки бяха
148
4
 
9
 
! Отговори
Шопендар преди 3 месеца
А дано ама надали,на тоя и дума не вярвам.ще измислят някоя врътка и ще изгорят парите на сиромасите.още имам на тавана една чанта паро от последната врътка
147
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нито една държава от Еврозоната не разпорага с план как да си плати дълговете.
146
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 157 - не бе, стига! Ти колко обикновени европейци познаваш и с колко контактуваш всекидневно? А Феликс Едмундович? Или както е казала Партията - правиш едно "твърдение" пък после - да доказват, че "нямат сестра".
145
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма нито един обикновен европеец, който да е щастлив от вече миналата смяна на националната им валута в стандартизираната. Няма значение какво приказват марионетките, а какво споделя Човекът от Улицата.
144
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ДА БЕ С 2000 ЛВ СЛЕД ЕВРОЗОНАТА СТАВАШ С 1000 ЕВРОНЕ Е СЪЩОТО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АЗ ПРЕДЛАГАМ - НА 2000 ЛВ - ДА Е 2000 ЕВРО ! ХАМПАРЦУМЯН ИМА ЛИ СДЕЛКА А ?????????
143
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ние и в момента нямаме собствена валутна политика, а лева е прикрепен към еврото и реално ние оперираме с евро само че нашите 50 евроцента се наричат "лев". Лошото е че търговците се възползват от паниката на превалутирането за да закръглят цените към по-високата стойност и дори за да повишават цените неправомерно. Не са виновни ЕС или банките, а алчните и недобросъвестни търговци.
142
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Повишиха цените предварително, а сега опитват да ги закръглят нагоре, с цел да затрият българския народ.
141
13
 
19
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 3 месеца
Левовете ще са вечно обменяеми - едно евро много скоро ще почнем да обменяме срещу 3 лева ! ( а може и доста повече !). На кого не му е ясно, че идва с щеметна бързина онова време - от 1997 г. , когато един долар = 3600 лв. ? Овцете не разбират, че ги стрижат и колят ! Те само блеят послушно и групове маршируват към кланицата !!!
140
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хампарцумян защо не обясни на Швеция колко е хубаво еврото?
139
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ЛЕВА! Има събрани подписи, нямате право да не направите рвферендум
138
3
 
21
 
! Отговори
Хаха преди 3 месеца
От добрата стара практика е ясно кво ще стане. Нали вече стана в Хърватия. Ще се опитат да вдигнат цените два пъти..
137
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
140. Човек трябва да си прави сметката. Каква е файдата да си спестиш примерно 20 лева от обмена на валута а да загубиш 200 от покачването на цените и изплащане заеми взети от Кирчо и Кокорчо И изобщо колко често ходи обикновения българин в Гърция или си купува жилище. Ще кажеш бизнеса, абе какъв бизнес в BG, а и държавата може да ги компенсира някак си.
136
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 144. Ами ще се качим на влака точно когато другите ще слизат. Голяма победа
135
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това правителство защитил ли е поне веднъж българските интереси? Не! Работят за Украйна, за ЕС и американците но нито веднъж за България. Тогава щом напъват толкова за еврото значи не е за доброто на българите. На тях съдбата на народа не ги интересува. Обаче! Има едни няколко милиарда в банката които са резерв и които сега немогат да пипат. Знаете ли как им точат зъбите да си ги разпределят. И естествено по-лесно ще се вземат заеми. Заема отива в техните джобове а го плащате вие, децата и внуци
134
5
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
До руското посолствоСТАВА ТРЪНКИ НА ГЛОГИНКИ
133
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
А ЕВРОТО ЩЕ БЪДЕ ДО УТРЕ. СЛЕД ВРАМЕ НЯМА ДА ИМА ЕВРО. ЩЕ ПРОДАДЕТЕ ЛЕВА И НЯКОЯ ДРУГА ДРЪЖАВА ЩЕ ИМА СОБСТВЕНА ВАЛУТА ЛЕВ, А ВИЕ ЩЕ ГЛЕДАТЕ ЗВЕЗДИТЕ.
132
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еврото е пред разпад! Трябват им балъци, на които да си прехвърлят дълговете!
131
20
 
4
 
! Отговори
руското посолство преди 3 месеца
Приемем ли Еврото, шансовете на рублофилите са нулеви! България става 100% европейска държава!
130
15
 
6
 
! Отговори
рублофили путинисти преди 3 месеца
Приемайте еврото и заключвайте копейките вече!

Спонсорирани публикации