Явор Гечев: Европомощите не са за нищоправене, а за екомерки

Намесите в пазара дават отражение
20 яну 2024 19:15, Стела Стоянова
12
Явор Гечев: Европомощите не са за нищоправене, а за екомерки
Снимка БГНЕС, архив

Помощите в съвременната европейска политика не помощи за правене на нищо, а за да правиш екологични мерки. Това заяви пред БНТ Явор Гечев, съветник на президента и бивш служебен министър на земеделието.

"Намесите на пазара дават своето отражение. Това казва свободната пазарна икономика - когато имаш изкривявания, то проблемите остават. Докато не се балансира пазарът наново", така коментира Гечев проблемът с украинското зърно.

Засилената зелена сделка една трета повишава разходите на земеделците. 1/3 от това, което правят те отива за екология. Исканията са едни и същи. Затова от Гърция до Германия, през България и Румъния и цяла Източна Европа на практика протестират фермерите. Искат различни мерки, но проблемите са едни и същи. И на фона на това, че се засече с войната с Украйна, цените изригнаха. Никой не спори за това, че трябва да помагаме на Украйна. Да не сме разбрани погрешно. Но когато ти имаш изисквания, когато ти поскъпва продукцията с 1/3 от цената, пускаш продуктите от Украйна, които нямат същите изисквания. Те не са членове на ЕС, но продават на ЕС като европейски пазар все едно, че са европейска държава. Тогава този дебаланс в икономиката съществува. И сега става така, че фермерите вече, чисто икономически, не вадят пари. Тоест разходите са по-големи, отколкото приходите", каза още Гечев.

"Войната ако спре ще е началото на някакви процеси, но това не значи, че пазарите ще се балансират веднага. Ще минат години. Иначе твърденията, че влиза украинско зърно като румънско такова, по-скоро миришат на дипломатически скандал. Един министър, когато отправи обвинения към друга държава трябва много сериозно да има аргументи, да е проверил фактите, да е пратил хора на място. Защото ако не е вярно пък е дипломатически скандал. Моите съмнения са същите, но аз не съм в позиция в момента да го докажа. Просто не съм министър", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Явор Гечевпомощи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Някой зелен да е споменал за еко пестициди с които ръсят от небето всякаква растителност и хората дори,като отделно срещу гризачи,комари,бръмбари и насекоми,и отделно можни военни,транспортни,строителни,земеделски и др.машини,а не само лични превозни ПТС,които някога трябва да бъдат с електрически двигатели на сухи еликтрически акумулаторни батерии замърсяващи с отработен литий черпещи електроенергия от възстановяващи се ВЕИ и АЕЦ с радиоактивни материали,без други енергийни чисти еко източници.
9
0
 
7
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
Сега на мода е "зелената сделка" ,която никой не знае ,точно какво е ,но е нещо горе - долу ,като "имот на зелено" ,който често приключва ,като "имот на червено" . Измислен начин от "европейските сноби" за нова корупция.
8
0
 
5
 
! Отговори
Ангелина преди 3 месеца
ГЕРБ/ДПС и компания "присвояват " основно евросредства - помощи ,именно ,чрез дружества ,които нищо друго не правят ,освен да получават "помощи" и да ги разпределят за "боса" и за себе си.Най- голям е техният дял в строителството и земеделието и затова ,те са винаги "едрите строители и земеделци" с множество"уж подизпълнители - готови за "стачка" по всяко време по разпореждане на ОПГ от ББДП, преди да влязат в специализирано заведение със строг режим.Ще ги изпреварят обаче местните дерибеи.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо някой компетентен не излезе и не каже точно какви са зелените политики и какво хората да очакват в бъдеще.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Каква екология, зелените политики нямат нищо общо с екология, това са политики на насаждане на една идеология. Зелените се появиха веднага след ковид и са негово продължение, но в др посока. Тук не става въпрос за озеленяване и запазване на природата, а за зависимост на хората от зелените
5
1
 
11
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 месеца
Европомощите са за източване чрез надписване на стойността през обръчи от наши фирми. Ако на някой не му харесва качеството на изпълнените от нас проекти, кажете му, че комунистите са виновни.
4
2
 
14
 
! Отговори
Зелен Сделкаджия преди 3 месеца
Екопомощите са за мен, за да правя аз вредни емисии, за сметка на вашите вредни емисии!
3
2
 
7
 
! Отговори
Майната Ви преди 3 месеца
Голям лъжец беше, още по-голям лъжец е и все по-голям ще става господина Гечев! Принципът е: за пари всичко правим!
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само за икология ли бе. За нещо друго нема ли пари ?
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Знаем, знаем кой ги прибира.