МС предлага удължаване на временната закрила за украинци до 2025 г.

На близо 65 000 регистрационните карти изтичат началото на март
22 яну 2024 11:00, Анисия Иванова
54
МС предлага удължаване на временната закрила за украинци до 2025 г.
Снимка: БГНЕС

С още година да бъде удължен статутът на пребиваването на украинци, получили временна закрила. Това предлага правителството за обществено обсъждане.

Валидността на картите за временна закрила изтича в началото на март. Предложението е тя да бъде удължена до март 2025 година. Това е поредното удължаване на сроковете на валидност. Предложението е по европейско решение от 2022 година за временна закрила. То беше удължено до март 2025 г. от Европейския съвет. Регистрационните карти се издават от Агенция за бежанците при Министерския съвет, припомня БНР.

Досега близо 173 000 украински бежанци са регистрирани за временна закрила у нас. На близо 65 000 регистрационните карти изтичат до началото на март.

Данни на "Евростат" през декември посочват, че за времето от началото на войната само Германия, Полша, Чехия и Испания са издали повече документи за закрила от България.

Временната закрила осигурява на украинците свободно придвижване, на работа, здравеопазване, образование и настаняване в ЕС. Общественото обсъждане е до средата на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
31
 
1
 
! Отговори
ПепкА преди 3 месеца
Чудя се на пишещите тук..ако при нас хвърчат по 300+ ракети на денонощие само по областта, в която живеете..не знаете как са вашите, защото сте да речем в Пакистан (не знам с какво мога да сравня тази мизерия тук), ако имате мъж или син, не знаете той как е, защото не е позволено да напусне държавата? Гот ли е? Майната им на парите, хората искат вкъщи, да спят спокойно, да не питат дечицата им кога ще може да излезнат на площадката да играят, както преди войната. Как не ви е срам...
24
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Живея в Сарафово,тук пълно с украинци.Съседите до мен са украинци ,за година и половина вече не са научили и 5 думи на български,нито си търсят работа.Постоянно се разправяме с тях защото паркират колата си където им падне и запушват някоя кола.това продължава .Нагли ама нагли
23
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И да пишем за мързелите украинци няма смисъл ПП не се интересуват какво пише народа ,просто не трябваше да гласувате за ПП ,видяхте как мислят за България
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Направо за вечни времена. Все едно си купуват място на централни софийски гробища.
21
0
 
27
 
! Отговори
Баба преди 3 месеца
Заведох внучето си личния лекар,и всеки пациент си чакаше реда,но изведнъж се появи украинка с детето си и нахално чукаше по вратата.браво на всички,че скочиха и започнаха да и отправят нецензурни думи,сякаш се намира в украйна.ама ако е там няма да е така нахална.нашите министри ги научиха на това..,сякаш са златни.хайде да отиват от там където са дошли.мазни,нахални,богати ние пред тях сме 0..
20
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Временната закрила отдавна не е временна, а стана постоянна. Украинците в Бг вече трябваше да са поели живота си в собствени ръце, като се изключат пенсионерите и хората с увреждания. Здрави и прави курортисти по хотелите, 3 пъти изхранване и пари на ръка, да си ги харчат за удоволствия, няма никъде по света.
19
1
 
38
 
! Отговори
,,,, преди 3 месеца
На регистрираните укр.пенсионери тук им изплащат и пенсии.
18
3
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
През седмица попадам на някои апел от родители на болни българчета за които държавата няма пари за лечение ,а отглеждаме 70 000 чужденци които не плащат данъци ,здравни винетки и т.н .Това не е нормално
17
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Милиарди за украинците, за българските деца няма пари за болница
16
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не желая с моите данъци да се плаща за удоволствията на украинци!!
15
0
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не трябва ли да се отчита кой украинец има нужда, ако караш джип за 100 бона, едва ли българския данъкоплатец трявба да плаща за винетката му
14
4
 
52
 
! Отговори
Цецо Кинжала преди 3 месеца
Явно ще е така доживот.Голям късмет изкараха украинките с тая война.Вече две години на гърба на Европа.Помощи,безплатни квартири,храна почти без пари в Западна Европа.Най добре им е в Норвегия където освен кеш дават хубави отделни жилища.А най много кеш на възрастен дават в Белгия около 1200 евро на месец на калпак.Както се казва укра да е човек във тези времена.
13
5
 
58
 
! Отговори
. преди 3 месеца
Честито на всички ни ! Безплатният курорт за наша сметка продължава !
12
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
МС първо да си плати досегашните дългове към тези, които до момента настаняваха украинци, че си иска парите обратно от десетки и стотици фирми за няма нищо. За да ги даде отново на поредните, които се самоизлъжат да играят с кирчо и кокорчо и цялата им пасмина н същата игра. Не се връзвайте. Това е мошинечиска програма.
11
9
 
48
 
! Отговори
МИСЛЕЩА преди 3 месеца
Съчувствам им, че бягат от война, и не мога да ги обвиня, че се опитват да оцелеят, а не умират за кефа на някои. Но трябва да знаят, че България не е богата държава и не може да им осигури луксозен живот, така че трябва им по-вече смирение и разбиране. Като не им харесват условията, да ходят другаде, или да се връщат в родината и да протестират срещу властта, която им доведе тези нещастия!
10
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"ВремеПЕРВЕРЗИЕ"- една шайка се намърда на власт с Лъжа и Измама !- Изобщо не се интересуват от Българския Народ, служат на чужди интереси ,предават и продават Род и Родина !
9
4
 
64
 
! Отговори
--- преди 3 месеца
Да ги връщат при зелената гадина.Нагли, мързеливи напълнили цялото Черноморие.Пък нашия изумения им праща оръжие и пари.
8
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
да отиват да се бият за страната си. Тук нямат работа.
7
2
 
58
 
! Отговори
Gogo преди 3 месеца
Ами да го обсъдим - аз съм категорично против.
6
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нали помагаме на Украйна пък задържаме боеспособна жива сила ? Кво стана с буйството на големите градове в България срещу Путин бе ? Нищо не разбрахме...