Отиде си големият писател Христо Карастоянов

Сбогуването с него е на 24 януари в Ямбол
23 яну 2024 16:45, Петър Бойчев
9
Отиде си големият писател Христо Карастоянов
Снимка БГНЕС

На 73 години си отиде големият български писател Христо Карастоянов, съобщи БНР.

Той е роден в Тополовград (22.02.1950). Завършва гимназия в Ямбол (1967) и българска филология в Пловдивския университет (1981). Бил е редактор на различни периодични издания, драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол. Редактирал е множество книги на млади български автори.

Карастоянов е автор на повече от 30 книги с разкази, романи, повести, новели, пиеси, очерци, стихотворения. Характерна за текстовете му е постмодерната структура на изграждане, в която е особено застъпена фрагментарността. В текстовете си авторът оригинално смесва минало и настояще. Той има подчертан афинитет към изграждане на исторически личности (Нефертити, принцеса Анастасия Романова, Гео Милев, Георги Шейтанов и др.). В творчеството му може да се открие влияние от Йордан Радичков, Михаил Булгаков, Габриел Гарсия Маркес, Джеръм Селинджър, Кърт Вонегът.

Освен в литературата Карастоянов се изявява и в областта на публицистиката с множество статии и есета в различни периодични издания, автор е и на първото монографично изследване за писателя Матвей Вълев (1982).

Романът му "Една и съща нощ" (2014), посветен на Гео Милев, е определян от българската литературна мисъл като най-добрия роман на десетилетието. Постановката на Иван Добчев "Гео", създадена по романа, е играна с голям успех на сцената на Народния театър, а по негови разкази е заснет филмът "Следвай ме" на режисьора Дочо Боджаков.

Христо Карастоянов е носител на редица литературни награди: Награда на Съюза на българските писатели за документалистика (1999); Награда "Чудомир“ за хумористичен разказ (1997); Награда „Златен ланец“ (2001); Награда „Развитие“ за ръкопис на роман (2003); Награда „Хеликон“ за най-добра белетристична книга на годината – за романа „Името“ (2012); Награда „Дъбът на Пенчо“ за романа "Една и съща нощ“(2014); Награда „Хеликон“ за най-добра белетристична книга на годината – за романа „Една и съща нощ“(2014); Награда "Елиас Канети“ – за романа „Една и съща нощ“ (2015); Първа награда за проза в годишните награди на портал Култура – за романа "Послепис“ (2017); Международна литературна награда „Алеко“ (2022). Негови произведения са преведени на англ., нем., рус., тур., пол. и перс. език.

"Петият вагон и други истории" (2023) е последната му книга.
Поклон пред паметта му.

Сбогуването с писателя е на 24 януари 2024 г. на Ямболските гробища

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 3 месеца
Много сте елементарни,вие които критикувате този мъдър човек. Той е на светлинни години пред вас.
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Добър писател и човек с характер. Бог да прости.
6
1
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Едно време се подигравах на сърбите,че имитират българските имена.Не е възможно някой да бъде Димитров,ако след "ов" е прибавено отрицающото го "ич ",тоест "хич".Повтарям,всички имена,в който има "П" са СЕФАРДСКИ измислици,които нямат абсолютно нищо общо с Българската именна система.
5
3
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
Нито пък тия с "ч" в имената са българи.Труг тип са вече сефардските евреи като Буров(идва от испанското ладинско съществително buro-магаре) и Габриел(идва от испанският глагол "abrir"(отварям) и е със значение "този/тази ,които насилва сексуално)
4
2
 
7
 
! Отговори
Обикновен българин преди 3 месеца
1 и 2 книги не четат, но Една и съща нощ го препоръчвам, страхотен роман
3
4
 
12
 
! Отговори
Роза преди 3 месеца
Отиват си старите автори,които бяха истински талантливи!Светъл да е пътят в отвъдното на този човек!"....За да останеш,за да си потребен,за да те има и след теб дори...."-Веселин Ханчев.
2
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия от Ямбол не са българи.За тях освобождението е поробване... Господинов го каза.
1
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
такива с кара в името не са българи!