Работодател: Чрез обучения задържаме качествените си служители

Повишават се резултатите на компаниите, каза Илиян Бойчев
23 яну 2024 11:00, Анисия Иванова
35

Над 40% от компаниите у нас инвестират в специализирани обучения за служителите си. Това сочат резултатите от ежегодното проучване на консултантската компания за корпоративни обучения.

"Целите чрез обученията са няколко. От една страна да повишат ефективността на хората си, от друга страна да повишат тяхната мотивация и освен за умения, да се работи върху това те да се чувстват като част от общността", обясни директорът на консултантска компания Илиян Бойчев в студиото на "България сутрин".

По думите му специализираните обучения имат няколко функции, сред тях са въвеждането на хората, работа върху фините настройки и всичко това да се отрази на резултата, включително и да се подобрят взаимоотношенията.

"Последното нещо, което работодателите биха искали, е да загубят качествените си хора. В този аспект те инвестират доста, и то не като обучение, а като гъвкав начин на развитие. Обученията са различни от тези преди Ковид-19", уточни Бойчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Качеството на обучението е много важно, както и това да бъде интересно, подчерта гостът.

"Ковид промени възприятията на хората - оценяват повече обученията, през които преминават. Повишават се резултатите на компанията след обучението. Важно е обученията да се дозират и да се провеждат в тази регулярност, в която хората ще ги възприемат като атрактивни - веднъж на три месеца или веднъж на два месеца. Не бива да са чести. Хубаво е да се провеждат и от външен човек, но той трябва да бъде подготвен. Това дава различни ползи за хората", препоръча директорът на консултантска компания.

Според Бойчев едно от следствията на качественото обучение е човек да възприеме поне част от нещата и да ги приложи след това в работата си.

"Често самият проект е свързан с препозициониране на хора, т.е. предстои им да получат повишение. Все повече се налага мнението, че не бива да се гледат крайностите. Въпреки навлизането на изкуствения интелект, се наблюдава, че той помага, но в същото време е важно да запазим автентичните си умения, включително и това да мислим простичко", коментира още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
2
 
! Отговори
Разсъждаващ преди 3 месеца
След като обучат кадрите, същия служител след това няма да може да напусне може би? Шефа ако си иска инвестираните пари?Тогава какво правим?Да няма яко падане на колене или със заем да се плаща инвестиции.
30
0
 
7
 
! Отговори
Разсъждаващ преди 3 месеца
Защо изтърваха работниците в чужбина?От хубаво ли са избягали тия хора?Аз самия съм сменил 20 работни места и заради липса на сигурност не съм създал семейство и деца.Може би така е било по-добре, защото тогава имаше свръх предлагане на работна ръка.Работодателите имаха избор, обаче сега май им се връща реципрочно.
29
0
 
10
 
! Отговори
Само в България преди 3 месеца
Няма отпуска и се бачка за смешни пари
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бе то и бившите пандизчии са работодатели. Излизат от затвора, регистрират си ЕООД и наемат корумпирани и неморални кадри за идеите си как да мамят и крадат чрез фирмата си.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От всеки идиоот с 500 лева в джоба работодател не става. Това, че си е регистрирал фирма пък не го прави автоматично добър управител на бизнес и добър работодател.
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
То хубаво ги обучавате, ама после вдигате ли им заплатите, като вече са по-обучени?
25
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Да си обучават родата, какво ще обучават работниците!" - Че те работниците са им родата. Масово наемат синове, дъщери, братовчеди, съученици, кумове, сваове и т.н.
24
10
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 3 месеца
Е именно- пазарна икономика. Има ОБСЛУЖВАЩА класа. Бачкатори. Неграмотни. Мързеливи. Неуки. По цял свят е така. Идеята е, че в България бачкерите са потрес и огромен процент от населението. 7% интелигенция спрямо 22% средно за ЕС. Въпрос на избор е към коя класа да принадлежиш. Някои избират лесното- не искат обучения. И така.
23
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Яйчарките (HR) са най-голямата грешка на процеса по търсене и наемане на служители. Отделете малко от времето си да интервюирате няколко бъдещи колеги лично и няма да съжалявате, вместо да плащате заплати на тези нищо не можещи pатки, дето ще ви доведат поредното недоразумение.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди се стараех, работих, но като видях, че работодателя краде от осигуровките ми, не си давам зор и предпочитам да пиша по форумите, когато не ми се работи.
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По добре да ровя по кофите в Германия отколкото да робувам на български нагъл чорбаджия!
20
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И какво ги обучавате? Как да изпълняват няколко професии само за една заплата ли? Знаем ви триковете на вас да товарите колкото можете сегашните, вместо да немате нови специалисти.
19
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Забележете токсичната атмосфера и среда в която са наблъскали служителите, като сардини в консерва. Няма лично пространство, няма доверие, само микромениджмънт! Тази мумия на снимката е мотивирана да всява страх у своите служители! Не бих работил в такава фирма!
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мотивация ли е новата вълшебна дума? Да не би защото липсва самата мотивация в хората днешно време? Капиталистите какво направихте за да мотивирате служителите си? Абсолютно нищо! Само знаете да се оправдавате и да перете пари, чрез фирми фантоми! Съвременните капиталисти сте с крайно леви марксистки убеждения, всички Вие имате политически протекции и служите на Blackrock и Vanguard.
17
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не знам за какви качествени служители пишете в статията?! Вижте повтарящите се обяви в *** bg, job tiger, zaplata, LinkedIn, worktalent. Всичките тези платформи не струват, а фирмите, които периодично публикуват фалшиви обяви още по-малко! Не разбрахте ли, че работа се намира с познати и препоръки, много малко са тези, които са успявали да започнат работа някъде и да не са работещи бедни!
16
3
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 3 месеца
Ти се радвай, че има и такива, които искат само пари, а не обучение. Че ако ще и по 1 млн. да взимаш, нали някой трябва да свърши работата, за която ще платиш с тия пари. Да ти го засее, ожъне, смели, опече и ти да дадеш пари за него и да ядеш. Иначе всички ще взимаме по 1 млн. и ще си палим печките с тях, като сме много учени.
15
0
 
7
 
! Отговори
морски преди 3 месеца
Идва Лято 24' с недостигащ от години персонал. Наемите на обектите скочиха с около 20%... Щом се залага само на количеството - качеството пада веднага. Ден година храни??
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хората не се махат от България само заради парите. Тук липсва стандарт на живот, нямаме вече качествено образование, медицината ни е нула, голяма част от населението много се опростачи и озлоби! Политически сме нестабилни и ни управляват глобалистки лакеи. То всъщност цяла Европа е в това положение, че и по-зле ще става! Разбира се парите изгубиха стойността си, инвестирайте във време, това е ценно!
13
8
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 3 месеца
"Сит търбух за наука глух" има една приказка. Това е нашенският неграмотен бачкатор. Затова е и подпечатан бачкатор и аутсайдер до живот, прочее. Както си казал- "с това мислене- толкоз".
12
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Четеш коментарите и ти става ясно защо у нас 90% от "кадрите" са таван склададжии с 3-4к заплати. Обученията не били за него, дай му пари. Акъл не ще, един вид... Еми с това мислене- толкоз. Вече хитрите програмисти затова работим на по 2-3 места и изкарваме някои от нас и по над 100к месечно. Защото НЕ спираме да се обучаваме и да надграждаме знанията си.

Спонсорирани публикации