Ползите и вредите от мозъчните чипове на Мъск

Спас Керимов и адв. Мария Петрова с коментар за новата технология
31 яну 2024 17:30, Анисия Иванова
62

Компанията на Илън Мъск извърши първата имплантация на мозъчен чип на човек - голяма стъпка към целта на милиардера един ден да позволи на хората да контролират компютри с ума си.

"Със сигурност технологията, която в момента виждаме от Neuralink, не е нова и компанията капитализира научни проучвания, които се случват в последните 40 години в сферата на computer-brain интерфейсите. Това, което в момента можем да видим, е първа крачка в разпространението на такава технология за масова употреба. На това ниво обаче масовата комерсиализация все още изглежда много далечна, може би на около 10-12 години, ако въобще стигне до успешен край след клиничните изследвания", каза създателят и изпълнителен директор на биотехнологична компания Спас Керимов.

Още по темата

През май месец миналата година Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) даде одобрение на Neuralink за клинични изпитвания върху хора след поредица от опити за имплантиране при различни животни.

"За мен е много важен аспектът с регулацията и безопасността на едно такова нещо, защото всичко, което касае човека и вмешателство - дали физическо или психологическо, по някакъв начин е недопустимо да се прави по начин, по който би носил риск или би застрашил нашия интегритет. Аз имам съмнения в гъвкавостта на FDA и начина, по който се получават разрешителни за тези неща. 2/3 от продуктите, които са одобрени от агенцията, в срок до 5 години биват изтеглени от пазара", коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова за Bulgaria ON AIR.

Стартъпът Neuralink към момента е насочен към имплантирането на електроди в човешкия мозък с цел интерпретиране на сигнали и лечение на състояния като парализа, епилепсия и болестта на Паркинсон.

"Всяка технология първоначално се промъква в животите ни, когато се опитва да решава клинични и медицински казуси, особено биотехнологични решения. Първите хора, които ще се докоснат до технологията, ще имат проблеми и подобни състояния, но най-вероятно технологията ще бъде използвана и от здрави индивиди след това", поясни Керимов.

Адвокат Петрова е категорична, че е необходимо да имаме достъп до качествена и адекватна информация, за да можем да си направим правилните изводи за нови технологии, които биха повлияли на човешкия организъм.

Керимов разясни, че няма начин хората да бъдат манипулирани чрез тази технология, тъй като тя приема само сигнали от мозъка и комуникацията с чипа е едностранна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: чипBulgaria ON AIRИлън Мъск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разбира се както винаги заглавието е манипулативно. Последният ред долу-горе обяснява всичко.
36
4
 
3
 
! Отговори
Чичо Чеп преди 3 месеца
Тръмп, Байдън, Зукърбърг, Мъск - всички са мъпети на задкулисието! То и сателитите на Мъск щяха да разпръскват интернет в Африка, пък сега седят над Украйна и участват във военните действия! Утре ще чипират укронацистите и вдругиден - перемога, напред към Москва!
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Някой вярваше ли че от телефон на шайба ще стигнем до днешните телефони " Днес имам джобни кмпютри с микрофон инговорител, без да имат много обшо, чисто технологично, с едновремешния телефон.
34
3
 
5
 
! Отговори
аха преди 3 месеца
Ползи няма, само вреди, пак ще умирате на 50 или 60 години..............а Мъск и няколко човека около него ще стават все по-богати!!!!
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който умрял-умрял. Към белите мишки го причисляваме.
32
1
 
2
 
! Отговори
До знаете ли преди 3 месеца
Не си сам, аз си мисля за същото.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
общо с достъп до паметта и съзнанието. Засега е много нужно за милиони болни." Засега, обапе ... (Драматична музика в за бекграунд и тръгват буквичките ...)
30
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В България за жалост хората са много пр........ости комунизма бай тошо после бодигарда на бай тошо все хора които не могат да кажат едно изречение без грешка камо ли да напишат изречение те не могат да разберат ,че яйцата може и 1 лев да станат но технологиите не може да се спрат това идва от само себе си.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 27 ... Дрън дрън ...
28
2
 
2
 
! Отговори
Това не е ново преди 3 месеца
В България така програмира ромите, не е само Мъск, има много компании заMind Control, в България компаниите главно Израелски и работят с МВР, бизнесмени-политици и някой тъмни субекти!
27
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нано-технологиите са пътя за удължаване на човешкия живот със стотици години! За съжаление, ние няма да доживеем това, но един ден нано-технологиите ще заместват остарелите човешки органи... Смята се че през този век ще се роди човека, който благодарение на нано-технологиите ще достигне възраст 200 години!
26
3
 
2
 
! Отговори
Страшни изтезания преди 3 месеца
Тотален кошмар, садизъм, ДАНС и МВР това го имат поне от 1975 година!
25
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Клинични изследвания на хора с имплантиран чип в мозъка ????? Звучи чудовищно! И целта не е човек да въздейства чрез чипа върху машината, а да се въздейства върху човек с чип от външен фактор-човек или машина. Чудовищно!
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Знаете ли. Сичко е нарочно. Да не мислиш как може да се оправи света както на теб ти харесва да дигнеш ръце и да се примириш. Да има множество самоотхвърлило се от обществото да не се занимава сполитика и да не гледа какво правят политиците. Управление на масите кво да прайш ората са учили не са спали.
23
2
 
4
 
! Отговори
Друга вселена преди 3 месеца
Това нас в България какво ни интересува? Ние още си лепим стикери по стъклата на автомобилите...
22
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
конспитата веднага се уплашиха че ще ги контролират ще кажеш че не го правят от хиляди години
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След подобен коментар вече нямам никакви съмнения, че и това благо на технологията ще бъде използвано от нечисти хора. Не знам защо някой толкова безогледно подценява публиката си. Обидно е. "Информацията била едностранна" и това означавало "няма как да се манипулира". Ами като знае всичко за теб, къде мърдаш, какво става почти във всяка част на тялото ти; да не говорим, че може да узнае коя музика каква емоция предизвиква; кое предаване до какво настроение те довежда, може да те принуди всичко.
20
4
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 3 месеца
Предвижда ли се разработката на чипове, които да помогнат на хората да разсъждават правилно (по евроатлантически например).
19
9
 
6
 
! Отговори
1262 преди 3 месеца
Споко, на русобесните чипове няма да се слагат. Защото няма вв какво да се сложат.
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Това обхваща всички с инсулт, алцхаймер, паркинсон + хора с протези. Няма общо с достъп до паметта и съзнанието. Засега е много нужно за милиони болни.