Ползите и вредите от мозъчните чипове на Мъск

Спас Керимов и адв. Мария Петрова с коментар за новата технология
31 яну 2024 17:30, Анисия Иванова
62

Компанията на Илън Мъск извърши първата имплантация на мозъчен чип на човек - голяма стъпка към целта на милиардера един ден да позволи на хората да контролират компютри с ума си.

"Със сигурност технологията, която в момента виждаме от Neuralink, не е нова и компанията капитализира научни проучвания, които се случват в последните 40 години в сферата на computer-brain интерфейсите. Това, което в момента можем да видим, е първа крачка в разпространението на такава технология за масова употреба. На това ниво обаче масовата комерсиализация все още изглежда много далечна, може би на около 10-12 години, ако въобще стигне до успешен край след клиничните изследвания", каза създателят и изпълнителен директор на биотехнологична компания Спас Керимов.

Още по темата

През май месец миналата година Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) даде одобрение на Neuralink за клинични изпитвания върху хора след поредица от опити за имплантиране при различни животни.

"За мен е много важен аспектът с регулацията и безопасността на едно такова нещо, защото всичко, което касае човека и вмешателство - дали физическо или психологическо, по някакъв начин е недопустимо да се прави по начин, по който би носил риск или би застрашил нашия интегритет. Аз имам съмнения в гъвкавостта на FDA и начина, по който се получават разрешителни за тези неща. 2/3 от продуктите, които са одобрени от агенцията, в срок до 5 години биват изтеглени от пазара", коментира адвокатът по медицинско право Мария Петрова за Bulgaria ON AIR.

Стартъпът Neuralink към момента е насочен към имплантирането на електроди в човешкия мозък с цел интерпретиране на сигнали и лечение на състояния като парализа, епилепсия и болестта на Паркинсон.

"Всяка технология първоначално се промъква в животите ни, когато се опитва да решава клинични и медицински казуси, особено биотехнологични решения. Първите хора, които ще се докоснат до технологията, ще имат проблеми и подобни състояния, но най-вероятно технологията ще бъде използвана и от здрави индивиди след това", поясни Керимов.

Адвокат Петрова е категорична, че е необходимо да имаме достъп до качествена и адекватна информация, за да можем да си направим правилните изводи за нови технологии, които биха повлияли на човешкия организъм.

Керимов разясни, че няма начин хората да бъдат манипулирани чрез тази технология, тъй като тя приема само сигнали от мозъка и комуникацията с чипа е едностранна.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: чипBulgaria ON AIRИлън Мъск
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Съкати ще могат отново да виждат, ходят и говорят. Какво лошо има в това?
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Конспита, както видяхте чипа се имплантира чрез сложна операция, а не като го изсипеш във ваксини или каквито и да било други течности! А това че ще се слага само на болни хора, въобще няма да си губя времето да ви го обяснявам! Ако един сляп човек отново може да прогледне благодарение на чипа, то съм убеден че би си сложил и 20 такива и не би дал и пукната пара за налудничавите ви конспирации
15
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някой вярваше ли че от телефон на шайба ще стигнем до днешните телефони с които плащаш сметки пускаш си пералнята вкъщи и много други или че модерната война ще се води с дронове chat gpt магазини и хотели без човек
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Какви са тия жълто сини простотии зад водещите, още ли лиж ем ***! Просто е гнусно тава подмъзначество, за това и народа дето ги подкрепя укрите намалява!
13
1
 
12
 
! Отговори
Знаете ли преди 4 месеца
Понякога наистина ми се приисква да продам всичко което имам и да отида в планината да гледам стадо кози. Да, да..., знам че и това не е решение, и най вероятно няма да е особено приятен начин на живеене......но друго не ми идва наум засега. По дяволите почва да ми писва от тази цивилизация! Не знам само аз ли го мисля това, аз ли нещо не съм наред или и други си го мислят. Мисля че започвам да развивам фобия към технологиите и цивилизацията.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е нали уж с Ковид ваксините се вкарваха наночипове в човека и се управляваха през 5G антените? Каква е тази допотопна система чрез операция на мозъка да се поставя чип? В кой век живее Мъск? В България сме светлини години пред него.
11
2
 
6
 
! Отговори
О К преди 4 месеца
Сега ще могат да си програмират цяла армия от Зомбита.
10
7
 
3
 
! Отговори
ОТДАВНА преди 4 месеца
Тези чипове ги има в България от 20 години . Имам Роднина с Алцхаймер с Чип - много добре се чувства и е пълноценен за ежедневието и работи , проблема е че имплантирането струва 40 000 долара и се сменя на 5 години , пак 40 000 долара . Мъск се опитва да намали цената .
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като гледам сегашните политици, няма как да е по-зле с чип в главите им !
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Копейките умират от ужас, но ако путин ги чипираше щяха да са в екстаз
7
1
 
4
 
! Отговори
каква е разликата преди 4 месеца
между теория на конспирацията и реалността? Отговор - 3 до 4 месеца!
6
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Спокойно, българино, Мъск не се итнересува от ***, като тебе. Пий си ракийката и се надлъгвай как КОВИД няма, как самолетите пръскат и гордо развявай руския флаг.
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ползите са, че това няма да се направи тотално задколисно. Ако не беше Мъст, сега ей такива като ChatGPT инпропие, щяха да са в руцете на 5-10 човека. Google оше 2017-а демонстрира нешо подобно, като слуховете са, ченса имали такива системи оше 2012-а...
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И кво праят с тоя чип чипиранти ? Най-главното не го сте обяснили.
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сложете ги на умните и красивите , шпионите и предателите в полза на САЩ
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изобщо не ме интересува какво са намислили сатанистите .Ние сме на старната на Бог
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Още една конспирация стана реалност