Пристига първият от шестте медицински херликоптера

Тази година ще имаме три
1 фев 2024 07:45, Петър Бойчев
22
Пристига първият от шестте медицински херликоптера
Снимка БГНЕС

В България пристига първият от общо шест медицински хеликоптера. Първата българска въздушна линейка излeтя към страната ни в сряда сутрин от производителя в Италия.

През 2024 г. България ще придобие 3 хеликоптера - един в края на януари, втори в края на юни и третият - през декември, за това вече съобщи транспортният министър Георги Гвоздейков. През 2025 и 2026 г. ще дойдат и останалите. Застраховката за тази година е осигурена. Проектът стартира през 2020 г., неговият бюджет е 22 млн. лв.

През първата една година хеликоптерът следва да лети само по светло, или 30 мин. преди изгрева и 30 мин. след залеза. Това е изискване на Европейския регламент за авиационна дейност.

Машините ще се използват и при донорска ситуация, при транспортиране на екипи от национални или републикански консултанти за съответните лечебни заведения в страната, транспортиране при спешни състояния на кръвни продукти и др. Хеликоптерът няма да бъде в помощ на Планинската спасителна служба относно търсене, издирване и спасяване. Но тогава, когато трябва да се транспортира пострадал в планината, хеликоптерът ще може да изпълнява тези дейности.

Обхватът на хеликоптера е с радиус от около 200 км от София по права линия. Предвидено е машините да бъдат така разположени, че териториите да се припокрива поне от две машини. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Крилата на лешоядите червени или жълти,все тая.Пазете се и децата си.
18
0
 
2
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 2 месеца
До Анонимен 18. Терминът ХЕЛИКОПТЕР е съставен от 2 старогръцки думи: ХЕЛИКС--което значи СПИРАЛА,ВИНТ,ВИХЪР и думата ПТЕРОН--което значи КРИЛО.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хеликоптер - това на какъв български език е? Да не би колониалната администрация да изисква замяната на българските думи с англицизми?
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това сакато транспортно средство, като го гледам на сниммката, явно няма кран за вдигане на пострадали след увисване във въздуха? Това не е спасителен вертолет а някаква измама пак. И защо вдигат тая рекламна пушилка за поредната си далавера - купили нещо, което не отговаря на изискванията?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хеликоптерът пристига от вчера. Още колко ли дена ще пристига?
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СЛЪНЦЕТО ИЗГРЯ,А ХЕЛИКОПТЕРА НА ДЕНКОВ СА НЕ ВИДЯ - ТА ХА НИ СВЕТНЕТЕ ЦИНОБЪР ИЛИ ОХРА Е??!...
13
1
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Горкият мил хеликоптер ! Като чета статията добивам впечатление,че някой му се кара,крещейки:" Няма да правиш това!Няма да правиш онова!" .Ами направо да го преквалифицират в тротинетка. Искам само да узная как би се издирвал закъсал в планината през нощта човек? С каруци и газеничета ли? Да бяха купили хвърчила най-добре,щом на хеликоптера му забраняват да е хеликоптер.
12
0
 
4
 
! Отговори
Tangra преди 2 месеца
До ВъпрекиАма въобще не бъркай тези хеликоптери с хеликоптери оборудвани за въздушно спасяване.Такива отново няма да има скоро.
11
3
 
1
 
! Отговори
Въпреки преди 2 месеца
Не мога да повярвам колко хейтъри са се насъбрало тук. За нас любителите планинари е важно да има такива хеликоптери. А ние сме десетки хиляди в страната. Е дано не но се налага да го виждаме..
10
5
 
8
 
! Отговори
мнение преди 2 месеца
Сега ще се изсипят на посрещането всички от сглобката. Ще го отчетат като "голямо" постижение . По телевизията беше червен хеликоптер, този на снимката е жълт. Какво ще кацне?
9
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кой ли ще го сефтоса първи официално? Бойко, Кирчо или Пеевски?
8
2
 
7
 
! Отговори
значи можело преди 2 месеца
А защо толкова години уж нямаше пари. Или просто някой не искаше да го купи или открадна парите. А, Бойко ?
7
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Голяма излагация. Щото по нашию край кат видиш таквози чудо и викаш "ни мой да бъди".
6
2
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Не съответстват на ПАРИТЕ, КОИТО БЪЛГАРИТЕ СА ПЛАТИЛИ.ПАК Е ИМАЛО КРАЖБИ.
5
2
 
4
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 месеца
Това ли са въртолетите?????Стари без никакви български инициали ....
4
2
 
3
 
! Отговори
Голяма излагация преди 2 месеца
С тоя хеликоптер!И какво толкова? В някои азиатски страни, това е основен транспорт за предвижване! Вчера вождът на плъшоците с голям патос обясняваше, че това возило щяло да се използва за предвижване на болни, органи и др. мед. помощ!Да потънеш в земята от срам с такъв индивид!
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Показност. Колко души годишно юе бъдат спшасени? А болниците в областните и в по-малките градове си остават в лошо състояние. Няма достатъчно персонал, кадри изтичат от страната. Не се мисли за българите , за за финансова изгода на неколцина търговци
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бойко ги обеща преди 20 години.и трябяаше да не зависи от него за да ги получим. Когато изчезне ГЕРБ, ДПС, ВМРО ,Възраждане ще станем истинска европейска държава. Пенсиите само за година при ППм- ДБ станаха малко по-достойни, Учителите също таками не само. Улиците са пълни с нови коли, магазини,молове са пренатъпкани, икономиката е в много добър баланас. Махаме мафиотите и всичко ще се оправи. Мафиотите на Бойко, Радев, Нинова, Пеевски и Дуган и без Трифунив и Костадинов.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такива, хеликоптери има, в Европа от 60 та година ако не и по рано хаха