Първият хеликоптер от системата за въздушна помощ вече е в България

Хеликоптерът е първият от общо шест машини, които ще обслужват страната
80

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първият хеликоптер от новоизграждащата се система за спешна помощ по въздух (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) вече е в България. След успешен самостоятелен полет от Италия до България, изпълнен с междинни кацания, машината се приземи днес на базата на „Гранична полиция“ на столичното летище, където ще бъде временно разположена. Машината бе посрещната от министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и други официални лица.

Вертолетът бе пилотиран от италиански екипаж. Машината е произведена от фирма „Леонардо“ и е придобита с европейско финансиране.

Още по темата
Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни линейки ще идват поетапно до 2026 г.

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите  свидетелства за летателна правоспособност.

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. През февруари се очаква машината вече да участва в реални спасителни мисии.

По данни на министъра на транспорта Георги Гвоздейков скоро страната ни ще разполага с общо осем болнични вертолетни летища. Вече имаме три регистрирани площадки в УМБАЛ „Света Анна“ в София, МБАЛ „Уни Хоспитал“-Панагюрище и УМБАЛ „Света Марина“-Варна. В момента Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ разглежда документите на още пет болници, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново.

На територията на страната се очаква да бъдат изградени общо шест оперативни бази на бъдещата система за спешна помощ по въздух, а разположението им дава възможност до всяка точка на страната да могат да достигат два хеликоптера едновременно, спазвайки правилото за „златния час“.

Хеликоптерът ще бъде официално представен на 2 февруари в присъствието на министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, зам.-министъра на здравеопазването проф. Илко Гетов и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не разбрах какво е "правилото за златния час"? Един час след смъртта ще пристигне въздушна линейка да я документира?
52
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всъщност не разбрах защо не са спасителни, а са въздушни линейки които могат да кацат само на равното ? Как ще измъкват пострадалия от някое дере примерно или труднодостъпна местност ?
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ха на бас, че първият пациент ще е римлянин :)))
50
1
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Сега гледам гУлеми претенции тУкА. Ееропата толкова пари дава, вие какво искате, космически кораб ли да купят? *** нали трябва от европейските пари 70% да отидат в джобовете на сглобките? Такава е тарифата, извинявайте, ама за 30% от парите, няма как и лебедка да се купи, па и колела на въртолета.
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ДАЖИВЕЙ... Една страна , един хеликоптер , и един народ за един лев ...
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С коя поред боя е боядисан , и колко време ще устиска ?
47
0
 
9
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Кой ли ще е късметлията пръв да полети на тия медицински хеликоптери? Дано не съм аз.
46
0
 
13
 
! Отговори
ДАЖИВЕЙ преди 3 месеца
Една страна, един народ, един хеликоптер!
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Втора , или 4-та употреба е ?
44
13
 
1
 
! Отговори
Горд Русофил преди 3 месеца
Не е ли Руско не ми го хвали!
43
0
 
6
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 3 месеца
не разсейвайте обществото от важните неща - в момента волен и луна спорят в тик ток
42
2
 
10
 
! Отговори
бат Тошко преди 3 месеца
По време на гадния социализъм в България имахме ОСЕМ хеликоптера само за болниците. Макар че съм от малък провинциален град, нашата болница също имаше хеликоптер. Мой съученик му беше пилот , но дойде Демокрация , държавата спря почти всички пари за болничните заведения и продаде хеликоптерите. Болниците потънаха в ми,зерия.Моя съученик отиде на Малдивите и стана пилот на хеликоптер за развлечения .Изкарва 12 пъти повече от работата си в България. Живее като в Рая.Да живее Демокрацията....
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато им викахме вертолети имахме много, откак им викаме хеликоптери се броят на пръстите на едната ръка.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хеликоптера е голям човек.
39
0
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Те тия 16-ки са създадени за третия свят. А а ние сме НАТО бе! Химика нали твърди тия дни, че се конкурираме със САЩ.
38
1
 
10
 
! Отговори
Няма такава държава преди 3 месеца
Веднага да го подарим на Оссрайната.Тагаренко вече го е спазарил.С парите които продажното правителство дарява на укропите ,можем да имаме най-добрата въздушна помощ ,най-добрите детски болници и най-хубавите магистрали.Уви ,това не е разрешено от краварския посланик.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Бай Дрън. Ние нямам думата и не сме изиграни. Просто корупция на наддържавно равнище.
36
1
 
1
 
! Отговори
ДОЛТЮ преди 3 месеца
ЗАБРАВИЛИ САМО ЧЕ НЯМА ДА СЕ ИЗПОЛЗВОА ЗА ЖИВОТО СПАСИГЕЛНИ ОПЕРАЦИЙ И ПЛАНИНСКО СПАСЯВАНЕ...ЩЕ ОБСЛУЖВАТ ТРАНСПОРТИРАНЕТО НА ОР.ГА.НИ ЗА БОГАТИ ЕВ.РЕ.ИЙ......РАЗХОДКИ И КОМАНДИРОВКИ НА ШЕФОВЕ НА БЯЛАТА М.А.Ф.ИЯ И ДОСТАВКА НА К.У.РВ.ИТЕ ИМ ...В ТЯХ НЯМА ОБОРУДВАНЕ ЗА НИКАКВА МЕД. ДЕЙНОСТ....А В БОЛНИЦИТЕ НЯМА ВЪЗВОЖТОСТ ЗА КАЦАНЕ НИТО ОБУМЕН ПЕРСОНАЛ..Е ЩЕ ПРЕНАСЯТ И ДР.ОГ.А ДЕ ИЗПЛАЩА СЕ БЪРЗО ...ПРОКЛЕТИ БЕЛО ДРЕШКОВСИ ***.ТА.Ф.И...
35
0
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 месеца
Само 54 години след пускането в експлоатация на първия медицински хеликоптер в Германия също пуска първия си медицински хеликоптер. Ура! Ура! Ура! Афроатлантизма не си поплюва! Действа бързо!
34
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
руснаците има 1000 и то бойни хеликоптери, ний като аборигените се радваме на един, и то лекарски!