Държавата ще плати на Симеон и 31 695 евро

Обезщетението, присъдено им от Европейския съд, се забавило с 3 месеца
2 фев 2024 11:56, Петър Бойчев
44
Държавата ще плати на Симеон и 31 695 евро
Снимка БГНЕС

България ще плати на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок 31 695 евро лихви. Причината е, че изплащането на обезщетението от 1 635 875 евро, присъдено им от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, се забави с 3 месеца.

Тази седмица правителството прие решение за изплащане на обезщетението. В съобщението на пресслужбата му обаче нямаше и дума за лихви. Те обаче фигурират в решението, което вече е публикувано в информационната система на Министерския съвет. Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за 2024 г. в размер 3 261 921 лв. - левовата равностойност на дължимото обезщетение с лихвите. На министъра на правосъдието е възложено да направи съответните промени по бюджета на ведомството и да уведоми министъра на финансите, който пък трябва да извърши нужните промени по централния бюджет за 2024 г.

Наследниците на българските царе Сакскобургготски и Хробок първо реституираха имотите си, после държавата заведе дела да си ги върне обратно. Те пък дадоха държавата в Европейския съд по правата на човека заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират. Така, заради мораторума, който продължава и към момента, България беше осъдена да им плати рекордното обезщетение за имуществени вреди от 1 635 875 евро. Срокът за плащане беше 2 ноември м.г., пприпомня "Сега".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
1
 
! Отговори
Някой преди 2 месеца
На този измислен Цар държавата непрекъснато му плаща и връща имоти които не са негови,а са на България!
33
1
 
2
 
! Отговори
Кольо преди 2 месеца
На този България е платила всичко. Тръгва си към Истанбул през 1948 г. със цяла влакова композиция. По искане на Чърчил, Сталин разпоредил на Георги Димитров косъм да не падне от главата му и всичко да бъде платено. Той се върна у нас, уж мислейки само за България, но се оказа, че само и единствено за пари и имоти е мислел.
32
2
 
1
 
! Отговори
Какъв цар е тоя бре преди 2 месеца
Само гледа да суче от Българския народ !!!!!!А на времето казваше , че не иска нищо от бедния Български Народ - лъжец и измамник ....измислен цар !!!!!! Чиба от БЪЛГАРИЯ !!!!
31
2
 
0
 
! Отговори
Хи хи хи преди 2 месеца
Тоя мишок да си обира крушите и да отива там от където ДОЙДЕ !!!!!!! Дърти стар крадец и мошеник !!!!
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тоя щом загуби на заровете , пак идва да тръска България
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Симо е скромен.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ви се пада като все спасители сънувате.Идва горския царр и щял да ви спасява, Мис Бони щяла да спасява София, Милен Велчев, Асен, Киро и останалите харвардци зарязали били големие си заплати в Канада, щатите и къде ли не, за да спасявали България за по 5 хиляди евро заплата, колкото вземат тираджиите. Да, ама не ... Те на заплата не разчитата, те се целят в милиони и милиарди, които ще им платят бедните българи. Има една поговорка, Болен здрав носи ... Да си знаете с промени спасители и тн
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Естествено, че ще я съди докато е жив. Баща му не прати мъжете да *** по фронта, а за благодарност, българите изгониха сина му от България.
26
2
 
7
 
! Отговори
Симеон ll преди 2 месеца
Тези пари са малко , няма да ми стигнат само за ротативките , какво остава за рулетката ?!
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Родата на този дресираха доста добре гордите британци. На нас този номер не минава за щастие. Там дори се прикриха като си подмениха фамилията от Сакскобургота на Уиндзор. Просто замъка които им дадоха да ползват се е наричал така.
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И този на кои е цар? Защото ние царство НЕ сме, няма и да бъдем. Ашкеназки евреин. Не ни оставиха на мира тези ***. С евреи работа да си нямаш. От опит го пиша.
23
2
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
държавата нищо няма да му плаща а следва да му вземе бълг документи тезикоито го довлекоха от мадрид те да плащат имат пари царедворците нищо чесе спотаиват
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гласувахте ли за него тарикатчета, щото ви беше "писнало от Костов"??? Царят бил имал връзки в Европа, щял да ни оправи, той и юпитата му били богати хора, нямало да крадат...Тъкмо беше тръгнала по правилен път България, а вие със Симеончо, Първанката, Бат Бойко,Доган, Воленчо и тем подобни я върнахте поне десет години назад. Добре поне че не спряха процеса по приемане в ЕС
21
2
 
7
 
! Отговори
адолф преди 2 месеца
До Анонимен 12 То ако е за да си плати тока в Испания халал да са му!Ама той ще ги изиграе по казината в Монте Карло и на зарове с други като него.Същия *** като дядо си е и тоя.Да му плащат каквото ще плащат и да му забраняват да влиза в България повече на тоя и на цялата му рода.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не сме монархия и няма защо да даваме на това лице каквото и да било. А колко вреден беше този човек като премиер
19
0
 
14
 
! Отговори
Алчносттта преди 2 месеца
Води до вечните два метра! Това каза нотариусът
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Ама те и "имотите" не са негови, не са и били негови някога. Държавата ги е строила и на военните имотите открадна!
17
1
 
5
 
! Отговори
Да пукнете преди 2 месеца
Дано!На турците кога ще им отнемете горите и къщите и чифлиците , кога ?
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стар крадец си тате, крал си кво ли не Стар крадец си тате, крал си сто неща, научиме тате, жица да крада.Ооооо, стар крадец си тате, крал си кво ли не и военните имоти, ти им взееее!
15
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не се наяде дъртия мошеник не идвал за имотите си . България щеше да оправя

Спонсорирани публикации