Държавата ще плати на Симеон и 31 695 евро

Обезщетението, присъдено им от Европейския съд, се забавило с 3 месеца
2 фев 2024 11:56, Петър Бойчев
44
Държавата ще плати на Симеон и 31 695 евро
Снимка БГНЕС

България ще плати на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок 31 695 евро лихви. Причината е, че изплащането на обезщетението от 1 635 875 евро, присъдено им от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, се забави с 3 месеца.

Тази седмица правителството прие решение за изплащане на обезщетението. В съобщението на пресслужбата му обаче нямаше и дума за лихви. Те обаче фигурират в решението, което вече е публикувано в информационната система на Министерския съвет. Кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за 2024 г. в размер 3 261 921 лв. - левовата равностойност на дължимото обезщетение с лихвите. На министъра на правосъдието е възложено да направи съответните промени по бюджета на ведомството и да уведоми министъра на финансите, който пък трябва да извърши нужните промени по централния бюджет за 2024 г.

Наследниците на българските царе Сакскобургготски и Хробок първо реституираха имотите си, после държавата заведе дела да си ги върне обратно. Те пък дадоха държавата в Европейския съд по правата на човека заради мораториума от 2009 г., с който бе забранено да се разпореждат с имотите си и да ги експлоатират. Така, заради мораторума, който продължава и към момента, България беше осъдена да им плати рекордното обезщетение за имуществени вреди от 1 635 875 евро. Срокът за плащане беше 2 ноември м.г., пприпомня "Сега".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
7
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 3 месеца
А пари за коледни добавки няма и за увеличение на доходите пак няма Защо
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бъйлю!
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Първо, той имаше ли право да си прибере толкова имоти? Купувал ли ги е или държавата му ги е предоставила и му е плащала цялото обслужване? Помня как го посрещаха като истински цар, умилени бабички и дядовци плачеха, а той ги ограби без да му мигне окото.
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И тоя дойде , изцица държавата с каквото можеше и си замина. Къв цар си ти щом разчиташ да осъдиш държавата в Старсбург за да си платиш тока в Испания... Пълно е с мекерета и прехвалени "националисти" мислещи за благото на България. А тия с "харвардските" дипломи излязоха най-плитките, и предишните и сегашните.
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
много по добре ще се чувствам Сакскуборготски да държи тия имоти отколкото някакви си корумпирани бюрократични феодални чиновници наречени 'държава'....
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Въпроса е,че с парите не може да си оправи разхайтената фамилия ... Оооо деди...
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мале малееее кат си представя как го посрещаха на Цариградско шосе-цялото пълно с уфце,още тогва си виках,че няма такъв ппрост народ,добре,че не бях от уфцете,ама кво от туй сега и аз ще трябва да плащам на тоз ммръсник.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде са джурналята да ходят да го питат не го ли е срам.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
че ние сме много богати биле, бре! Украинци издържаме, фамилията на Симеончо, още кого трябва? Готови сме, рапортуваме.
3
0
 
13
 
! Отговори
от БАН преди 3 месеца
Не държавата, а ние, ще платим тези пари, заради некадърието на "държавата". Ама то само те да бяха.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Наистина ни "оправи" този мош,еник
1
2
 
13
 
! Отговори
Дедо Мони: преди 3 месеца
"Шъ Въ опраА за 800 дена... Опрайх Въ! Плащайте,команчи!"