БНБ вече сече евромонети

Те ще са около 800 млн.
13 фев 2024 20:30, Стела Стоянова
76
БНБ вече сече евромонети
Снимка БГНЕС, архив

Българската народна банка (БНБ) обяви официално, че е приключила процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети. Последната стъпка от този процес включваше одобрението на Съвета на ЕС, което е било получено в началото на този месец.

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров посочи, че това е още една крачка към присъединяването на страната ни към еврозоната. "С полученото одобрение от Съвета на ЕС БНБ ще може да отсече по 1 млн. бройки от всички номинали (1, 2, 3, 10, 20, 50 евроцента и 1 и 2 евро). Вече изпълняваме програмата за това пробно отсичане, която включва най-различни етапи", уточни той.

Гюров поясни, че един от етапите е осигуряването на заготовките за евромонетите, който вече е преминат и те са поръчани. Допълни, че предстои тези заготовки да постъпят в Монетния двор на БНБ и да започне изсичането на монетите.

Подуправителят на БНБ каза, че след като бъдат изсечени в пробните тиражи, монетите трябва да бъдат сертифицирани от Европейската централна банка. Той поясни, че получаването на такъв сертификат за "Монетен двор" ЕАД ще означава, че можем да пристъпим към сеченето и на останалите евромонети.

Гюров допълни, че общо около 800 млн. монети ще трябва да бъдат издадени, като това ще стартира, след като страната ни официално бъде одобрена за присъединяване към еврозоната. Той смята, че всички изсечени монети, които са част от пробния тираж в момента, ще влязат в официалния паричен трафик след влизането в еврозоната. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: БНБевромонети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
0
 
! Отговори
Прости преди 2 месеца
Хора тука колко искаш
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Евро монети или книжни пачки по 500 евро )
69
1
 
4
 
! Отговори
Искам Борд и Долар преди 2 месеца
Ако няма долар, лев. Но не и пропадналото евро. Искането за долар, прави ли ме Копейка, искането за долар прави ме центаджия. По пропаднала валута от еврото няма, а ЕЦБ е финансова пирамида. Дългове инфлация и некадърност, очакван фалит. Ако 2008, защото не бяхме в еврозоната, поредната криза ни се размина, то идващата НЕ.
68
7
 
12
 
! Отговори
Диджитал слейвъри преди 2 месеца
Гответе се евророби,нали искахте евроатлантически ценности - получихте ги! Хапвайте скакалци, щурци и брашняни червеи по заповед на Урсулю и не се размножавайте за да не отделяте въглероден отпечатък. Gей парад всеки ден и no money,ако не слушкате... Ще викате Слава Кокаине и ще си стоите в 15 минутния цифров концлагер.Айде яхвайте тротинетките под дъгата и да са ви сладки бананите...или достатъчно дълги по размер!
67
3
 
16
 
! Отговори
Еврозоната преди 2 месеца
е във фалит. Когато от 120 до 200% от БВП имаш дългове, това е фалит. България насила я вкараха в една разорена финансова пирамида, каквато е ЕЦБ. Безконтролно печатане на пари, дългове, държави във фалит, безумна инфлация. Едно голямо браво на големите Полша, Унгария, Чехия, Румъния! Имат елит. Еврозоната е "гола"!
66
3
 
4
 
! Отговори
До 65 преди 2 месеца
И ти си жалка история продажник
65
2
 
7
 
! Отговори
Пламен преди 2 месеца
Браво, ние ще сме единствените които ще имаме 3 евроцента в ЕС , а не 5 !?!
64
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Левът е история, браво на правителството. Еврото е задължително и дано е по скоро
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Три евро цента явно ще има само в България
62
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Запалете БНБ. Предатели.
61
6
 
2
 
! Отговори
До Мнение преди 2 месеца
Прав сте. Радев е свързан с тях. Новини Радев и Терзиев обсъдиха децентрализация на общините. Означава повишаване на данъци. Докато масово обикновеният българин в частна фирма обеднява. С изключение на 2-3 професии. Поредният Провал на Радев, чак сега ще се разглеждат назначенията в НС. Да не забравяме, че ни натресе Сглобката. Това което говори в чужбина, няма нищо общо с казаното в България. Поредният предател, не гласувах за него, и се оказах прав. Управляват ни ниШожества, унищожиха България
60
3
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 2 месеца
За съжаления Костадинов , Трифонов , Нинова и Президента са в кюпа с убииците на българският народ Пеевски, Борисов, Доган, Иванов, Петков ,Василев....
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най чистосърдечно се моля на Господ всеки ден: На всички политици ,прокурори и техните кучета ченгетата, да им умрат децата !
58
5
 
14
 
! Отговори
ПП ДБ преди 2 месеца
внасят Законопроект за блокиране на сайтове и съдебно преследване, ако публикуват "неправоверни новини". След забраната на законен референдум чужди канали, следват и сайтовете. На печелившите, честито. РоФбите трябва да мълчим, за да си живурка Необезпокоявана властта, да не получи сърцебиене от "проЗтия" избирател както ни беше нарекъл един ексшеф на Банка: Имаме свободата да мълчим! Когато Гърция протестира срещу ЕС, Волфганг Шойбле каза: "Изборите не решават нищо!" Така и с Лев. Свърши се!
57
4
 
10
 
! Отговори
Неразбирам преди 2 месеца
Еврото само ще удари дъното на икономиката ни, а правителство така или иначе няма и всякакви сглобки само ще сглобят схемата поколенията след това да плащат.
56
3
 
7
 
! Отговори
Нищожни Мотиви КС преди 2 месеца
КС да пише Кой меж. Договор нарушаваме с отлагане на евро. България не е подписвала договор за Конкретен срок. Да покажат Договор с подпис, печат, име, фамилия, кога е подписан Меж. Договор от българска страна с ЕЦБ и ЕСъвет, че Референдумът да го нарушава. Няма такъв. Мотивите са гаВра с Меж. и Национално право, Критерии от Маасрихт-инфлация, дефицит. Следва цифрово евро. Последната бариера пред суверенитета на България. Пример Хърватия Инфлация, протести, таван цени и Гърция, блокиране сметки.
55
4
 
7
 
! Отговори
70 милиарда преди 2 месеца
с които ще се разпорежда ЕЦБ. Златният резерм от 48 тона злато отиде, 2/3 в Банка Англия. Лишенията изтърпени от 3 поколения българи във Валутен борд, го прилапва ЕЦБ. Официално сме зависими от ЕЦБ, по всяко време могат да блокират сметките ни, както в Гърция. Падат граници на заеми, дългът ще стане 120% от БВП, резерви банка, всяка криза подобна на 2008, пряко ще засяга България. Фонд подпомагане фалирали държави. Няма кой да спре политиците да теглят заеми. Лихви по кредити ще се вдигнат.
54
2
 
0
 
! Отговори
Libre comme air преди 2 месеца
А тизи бг.еврро. ке могат ли да се ползват в чужбина
53
2
 
7
 
! Отговори
Рендету преди 2 месеца
Има доста фактори, които могат да повлияет доста Негативно на приемането на Еврото в Бг. Първото е, оцеляването на "Сглобката"! Следват икономически, финансови, политически и социални фактори както в Бг, така и в Еврозоната, тъй, че "Не слагайте тигана, дорде рибата е в морето". -)))
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кат са присламчи и Бг-то у еврозоната, пишете я бягала тая зона като и Бг-то забърка у кацата с медо.:)))