Смяната на ЕГН е достъпна процедура, нужни са двама свидетели

Мартин Божанов е искал да скрие нещо, коментира Цвета Маркова
15 фев 2024 09:57, Анисия Иванова
11

"Процедурата за смяна на ЕГН е достъпна. Няма насрещна страна, която може да оспори по някакъв начин искането за промяна на ЕГН. Трябват двама свидетели, няма фактическа и правна сложност. Процедурите са две - едната е административна, когато има разминаване между акта за раждане и ЕГН-то - това се коригира по административен ред, а по съдебен ред - когато има грешка в дата, година на раждане или в пола на лицето, отбелязан в акта за раждане. Законодателят ще трябва да коригира процедурата и да наложи контрол. Може да влезе в рамките на общия контрол на прокуратурата", коментира бившият председател на Държавната комисия по сигурността на информацията Цвета Маркова в студиото на "България сутрин".

Население като на цял един голям български областен град от рода на Пазарджик е със сменени ЕГН-та.

Мартин Божанов - Нотариуса, който беше застрелян в София, също е сменил ЕГН-то си, промяната е, че не е роден на 21-во число, а на 20-о.

"С изключение на бащиното име, можем да сменим личното собствено, фамилията и ЕГН-то. Има нещо, което е искал да скрие", заяви Маркова в ефира на Bulgaria ON AIR.

EГН-то започва с година на раждане, месец и ден от месеца. Деветата цифра означава пола на лицето, другите са координиращи. От 2000 г. нататък месецът се записва, като се прибави числото 40 към него.

"Всичко, което е свързано с криминогенния фактор, би могло да бъде прикрито със смяна на ЕГН и имена", каза Маркова.

По думите ѝ целта на Временната комисия по случая с Божанов е да събере доказателства и да направи професионален анализ, в резултат на който да изработи законодателни промени.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
Bungar преди 2 месеца
Какви глупави закони сме измислили.Хващаш двама свидетели и крадеш общински или държавни земи независимо че реституцията завърши септември 1993 г. и обжалване,съдилища и краен срок имаше 2007г. Защо и сега се краде??? Това е Бг манталитет узаконени кражби и далавери.
5
0
 
9
 
! Отговори
QWERT преди 2 месеца
А защо на в БГ още има ЕГН. Такива номера са ползвали в концентрационните лагери. Никъде в Европа няма такива номера. Има осигурителни, здравни и др., но подобна идиотия няма.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В бегейско всичко е възможно ако има двама свидетели
3
0
 
16
 
! Отговори
Мхмм преди 2 месеца
Аз не разбирам защо ни правят на луди? Въпросът е не защо е възможно. Разбира се, сигурно има единици, които им се налага, поради сбъркани рождени дати и пр. Макар, че силно се съмнявам някой да тръгне в такава процедура, водеща до куп смяна да документи и пр, само защото вместо на 5-ти е записан на 6-ти? Хората се интересуват защо толкова лесно е допускано престъпници да го правят с цел имотни измами. Защо правите хората на слабоумни?? Този три пъти ли са му сбъркали ЕГН-то? Хайде, по-сериозно
2
0
 
10
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 месеца
По - важното в слуая, че всеки тъ пичък, наг лец си позволява да заплашва магистрати , както и когато си реши.
1
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо е достъпна?И защо трябва да си сменяш ЕГН-то,освен ако не искаш да прикриеш някакво престъпление?