Нови промени блокират паркирането

Те ще ограничат още повече паркоместата
17 фев 2024 17:20, Стела Стоянова
18
Нови промени блокират паркирането
Снимка БГНЕС, архив

Нови промени ще ограничат още повече паркоместата към новото жилищно строителство.

Те са предложени от министерството на регионалното развитие с цел да се отменят изисквания, въведени преди по-малко от две години. Става въпрос за задължението при проектирането на нови сгради да се отделят специални паркоместа за хора с увреждания. Сега инвеститорът е длъжен да ги предвиди допълнително над капацитета на паркинга, но това според МРРБ обременява непропорционално възложителите и собствениците на нови многофамилни жилищни сгради и сгради със смесено предназначение. Затова занапред тези специални места ще се броят в капацитета на паркинга и ще ги има само в някои случаи, което означава по-малко паркоместа общо за всички, пише "Сега".

Според действащите в момента наредби всяко жилище трябва да разполага с място за паркиране на автомобил. Извън това с наредба от 2022 г. се въведе изискване да се отделят паркоместа за хора с увреждания, които са допълнително над така определения капацитет и трябва да отговарят на редица изисквания за достъпност. За паркинги с до 10 места трябваше да се отдели едно място за хора с увреждания, за тези с до 30 места за хора с увреждания трябва да има най-малко две места, за паркинги с до 50 места достъпни трябва да са поне три, а за по-големи паркинги изискването е 4 паркоместа да са пригодени за ползване от хора с увреждания.

Сега МРРБ предлага тези квоти да останат само при обществените сгради, а при жилищните сгради паркоместа за хора с увреждания да има само ако има и такива достъпни жилища. Освен това обособените паркоместа за жилищните сгради вече ще се броят в рамките на капацитета, а не отделно. Задължение да се осигури поне едно достъпно жилище има само за сгради с над 30 жилища, т.е. само за тях ще важи и изискването да отделят паркоместа за хора с увреждания. Уврежданията обаче могат да бъдат от най-различен тип и човек може да живее в обикновено жилище и пак да ползва автомобил с привилегии за хора с увреждания, като в случая няма да има възможност за достъпно паркиране. Възможен е и обратният случай - да живее в достъпно жилище, но да не ползва автомобил, при което паркомястото му ще стои неизползвано, защото други нямат право да паркират на място за хора с увреждания.

На теория промяната не би следвало да е проблем, защото броят на отделените за хора с увреждания паркоместа трябва да е равен на броя на достъпните за тях жилища, което отговаря на общото правило, че за всяко жилище трябва да има паркомясто. Ако такива жилища няма обособени в една сграда, няма да има и такива паркоместа. Според досегашните разпоредби обаче тези места бяха над осигурените за всяко жилище, което означаваше повече възможности за паркиране на фона на тенденцията все повече семейства да имат повече от един автомобил.

Облекчението ще влезе в сила за инвестиционни проекти, за които производството по одобряване на инвестиционен проект и производството по издаване на разрешение за строеж започва след влизането на промените в сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: паркоместапаркиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За 35 г. нищо не стана по-добро от преди, явно тези за по-зле и нямат никаква мисъл за народа, само мислят за пари. Преди безплатно образование, здравеопазване и нормални цени. Получавали 150 лв. заплата ама сиренето 3,60 лв., хляба 0,26 ст., билета 0,06 ст., бензин 0,50 ст.. Сега с 1500 лв. не можеш да покриеш това което преди е можело за 150, здравето и образованието е било достъпно за всички, благодарение на управляващите.
15
2
 
5
 
! Отговори
За Витков преди 2 месеца
Алоооо промяната ,ако продължавате така ,кредита на доверие приключва и ще хвърчите с двеста под дъжд от камъни!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На инвалидите коли не им трябват, в България хората с ТЕЛК по документи сигурно са повече от здравите, справка Нови Пазар
13
0
 
5
 
! Отговори
матрял от лошия преди 2 месеца
знаем ги инвалидите за които запазват повече паркоместа. Премиум Мерцедес, БМВ, Ауди, Мазерати - черна. Син стикер инвалид, стикер на парламента и стикер на СФСМВР.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо са ви коли, март е края на дерогацията. Април цените ще са като в Гърция: 2 евро литъра!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
селяни, изнасяйте се от Столицата!
10
0
 
7
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 2 месеца
Нека, нека......то и сега местата са бол!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Старец - Точно ЕС мислят, като вдигат цените. Намират начини да напълнят джоба. Сам няма да си извадиш зъба, така че нямаш избор. А в тая мътна вода няма и кой да ги спре.
8
1
 
4
 
! Отговори
Старец преди 2 месеца
То и ваденето на зъб стана 700 лева с почистването на киста. Затова всичките зъби вече са със киста. Целта на всичките изцепки е да се намрази още повече Европейския съюз,а това е само началото.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А за майки с деца, гейове, различни да запазваме ли места при строеж на сгради? За украинци може би или мигрантски парко места?
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А за майки с деца, гейове, различни да запазваме ли места при строеж на сгради? За украинци може би или мигантски парко места?
5
1
 
16
 
! Отговори
vv преди 2 месеца
разпадът е пълен и във всяка сфера, иначе ако ги слушаш са големи разбирачи, но стигне ли се до мащаб и визионерство са пълен провал
4
1
 
22
 
! Отговори
До 1 преди 2 месеца
Защото не искат да е удобно на гражданите да имат коли. Искат да има коли и пътувания само за елита и ползвани по работа/командировки. Кравите пър.дят, хората и те. За нас- зелени сделки, въглеродни квоти, скакалци и това е. Кметът няма къде да паркира мерцедеса си и заради трошки виси в задръствания. Не може така. Простосмъртните да си знаят мястото! "Няма да притежаваш нищо и ще си щастлив".
3
4
 
20
 
! Отговори
Хаха преди 2 месеца
Направо да го ударят като в Канада с новите сгради по идея на правителството- 30-40 етажа с апартаменти, офиси, магазини и 4-5 паркоместа всичко. Тъй де, идеята е "15 минутни градове"- пеша за 15мин максимум да се отдалечаваш. Почивки, вили и т.н., работа надалеч не са за простосмъртните, щото само тия с частните самолети трябва да пътуват. Квоти 1 пътуване със самолет на 3 години, 2 чифта дрехи годишно, 1-2 пътувания до село, 50ина гр месо на седмица. Това е официална програма на ООН за 2030та.
2
3
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 2 месеца
Абе инвалиди! Удари Стойчо, строителите да пируват, пък другите в калта.
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо вместо да става по-добре, нещата се правят така, че става по-зле?