Мит е, че ромите не работят: 43% се трудят, има и висшисти

Петя Гуламали: Дискриминацията все още е голям проблем
20 фев 2024 09:06, Красимир Ангелов
257

Около 43% от ромите у нас работят, като 75% от работят с подписан договор с работодателя си. Това сочат последните данни на Фондация "Тръст за социална алтернатива".

"Откакто обявихме тези данни през ноември, се наложи много пъти да доказваме с цифри и данни, че истината е такава, че всеки втори в ромската общност работи и е мит, че ромите не работят. Проучванията, които ние сме направили, касаят хората над 18-годишна възраст, тъй че тези 40%, за които става въпрос са за пълнолетната част от ромската общност. Средният процент заетост от 15 години нагоре за България на национално ниво е около 53% за 2022 година. Така че ние нямаме драстично разминаване между процентите на заетост в ромската общност и процента, който е национален", каза Петя Гуламали от фондацията в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ все повече хора от ромската общност разпознават важността на трудовия договор.

"Това е нещо, което се търси и се изисква, цифрите говорят, че посоката е правилната и 75% звучат като доста впечатляващи цифри. Там, където са общностите и там, където са работодателите, липсва мост между двете групи. За съжаление, все още има стигма. Нашата работа като организация е съсредоточена върху това да сме медиатори, да сме посредници във връзката между работодатели и уязвими групи. Първоначално хората нямат увереност и самочувствие да пристъпят към пазара на труда", допълни Гуламали в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Трудностите на работното място са всевъзможни и дискриминацията все още е голям проблем. Тя касае не само достъпа до пазара на труда, тя касае адаптацията, липса на гъвкавост, липса на подходящи работни условия, липса на транспорт. Много са проблемите, но все повече работодатели търсят пътя чрез нас и го намират", посочи тя.

По думите й трудовата заетост пряко кореспондира с образователното ниво, хората, които са с основно образование, се занимават с нискоквалифициран труд. Хората, които са със средно образование и са все по-голям процент, се ориентират към по-квалифицирана заетост.

"При висшите имаме хора, които заемат експертни и ръководни длъжности", подчерта гостът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
0
 
2
 
! Отговори
до Ехаа преди 2 месеца
До Ехаа Останалите 57% са на опашка за помощи. И на джоб пазар.
210
0
 
2
 
! Отговори
Мара преди 2 месеца
"дискриминацията все още е голям проблем. Тя касае не само достъпа до пазара на труда, тя касае адаптацията, липса на гъвкавост, липса на подходящи работни условия, липса на транспорт." Като са толкова нахъсани ромите да работят, да се справят така, както се справят всички останали, а не да търсят причини за оправдание.
209
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нищо чудно да е така, след демографската катастрофа в която ни вкараха, в един момент ромите ще бачкат повече защото ще бъдат мнозинство!
208
0
 
9
 
! Отговори
Ехаа преди 2 месеца
А останалите 57% какво правят ?
207
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От кога 43 % е много? Повече от половината какво правят? Золуми! Колкото до висшистите, да има, 1 на 10 000. Така, че хайде моля ви се да не ги изкарваме най-работливите хора на света, при положение, че сигурно поне 80% от българите в трудоспособна възраст работят.
206
0
 
6
 
! Отговори
Бай Мюмюн преди 2 месеца
Мойту Айше лява ръка-десен джоб най-добре го мой! Станалуй главен специалиска на таз работа.
205
1
 
5
 
! Отговори
Ваня Григорова преди 2 месеца
И аз съм вишистка, завърших само за 4 г. няколко университета, защото съм римлянка и то без да ходя на изпити. Малко бъркам думите, маалата ми личи, но иначе рабоота....и да знайте...без руската газ ще умрем от студ............
204
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
О, да, има и крадци, изнасилвачи, убийци, насилници...
203
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дреме ми, че 43 процента работят, след като останалите 57 ги издържаме ние, докато безчинстват!
202
4
 
5
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
До Объркан Свят: По принцип съм съгласен с теб. Освен с това, което си писал за "мързеливците източващи соц. система". Няма такива хора, които ако могат да правят нещо, да не го правят, просто защото искат да вземат едни смешни пари от социалните служби. Това са хора, които нищо не могат да правят. Ако можеха, нямаше да стоят на соц. помощи и да мизерстват. И да ти кажа, хич не е за завиждане положението им. Да не говорим, че повечето не ги издържа соц. система, а роднините им.
201
4
 
0
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
Напротив, само казвам, че не бива да се пишат глупости на килограм. Добре е първо, човек да проверява какви са реалните факти, и едва след това се изказва по дадена тема. А това масово не се прави. Именно към тези хора, които изразяват негативно мнение по отношение на ромите, което не е подкрепено с фактология, са насочени критиките ми.
200
0
 
2
 
! Отговори
Ха преди 2 месеца
До икономистЕто как вие делите и дискриминирате харата - малко ви трябваше , за излезе наяве истинската ви същност!!!:))
199
1
 
1
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
Ти не знаеш какво е сарказъм бе. Аз съм груб само с лум.пените, а такива в тоя сайт има в излишък!
198
2
 
1
 
! Отговори
Да преди 2 месеца
До Объркан СвятДискриминация явна или безмълвна винаги ще има . Когато фактите говорят и боговете мълчат.
197
1
 
2
 
! Отговори
И да преди 2 месеца
До икономистКоментара за ромите инвалиди по отношение на вашия коментар е просто саркастична закачка , но е ясно , че освен груби някои икономисти като вас нямат и чувство за хумор !!!
196
7
 
5
 
! Отговори
Объркан Свят преди 2 месеца
СПРЕТЕ да разделяте хората на роми и българи ... на мъже и на жени... на бели и ччерни... на ядящи месо и вегани ... на хомо и хетеро ... ГГЛУПАВО Е и по този начин САМИТЕ ВИЕ създавате дискриминация . АКО ТРЯБВА ДА ИМА НЯКАКВО РАЗДЕЛЕНИЕ ТО ТРЯБВА ДА Е НА ХОРА УВАЖАВАЩИ ЗАКОНИТЕ НА СТРАНАТА И НА ПРЕСТЪПНИЦИ. НА РАБОТЕЩИ И ПЛАЩАЩИ ДАНЪЦИ И НА МЪРЗЕЛИВЦИ ВЪЗПОЛЗВАЩИ СЕ ОТ СОЦИАЛНАТА СИСТЕМА... без значение кой какъв цвят има, от кой етнос е и какви са му сексуалните или религиозни предпочитания.
195
1
 
8
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
До икономистОт икономисти като теб държавата е така забатачена . Никой не казва , че няма свестни роми , но са в пъти повече тези, който експлоатират системата и то не само българската!
194
3
 
1
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
До 199: Малко мисли като четеш! Написал съм, че няма как да има 700 000 роми, които да са инвалиди, защото те всички не са толкова. Като гледам интелектуалното ниво на коментиращите, явно и българите не падаме по-далеч от ромите, но поне имаме самочувствие. И това в статията са показателите за заетост на хората над 15 години. Затова тези 43%-та ви изглеждат толкова малко. Там се включват и пенсионерите, учащите, хората с увреждания и т.н., а тези групи в по-голямата си част не работят.
193
7
 
1
 
! Отговори
икономист преди 2 месеца
Вижда се, че статистиката по отношение на заетостта на ромите се изменя в положителна насока, и много скоро ще се достигнат средните стойности за страната. Ще се оправи и проблемът с ражданията в ранна възраст, защото тази традиция постепенно се преустановява. Обаче не съм оптимист(особено като гледам тия коментари), че в обозримо бъдеще ще се реши проблема с омразата на българите към ромите. Добре, че са ромите, че да има кой да погребва близките ни....
192
0
 
16
 
! Отговори
43%??? преди 2 месеца
Какво правят останалите 57% ???????

Спонсорирани публикации