Мит е, че ромите не работят: 43% се трудят, има и висшисти

Петя Гуламали: Дискриминацията все още е голям проблем
20 фев 2024 09:06, Красимир Ангелов
257

Около 43% от ромите у нас работят, като 75% от работят с подписан договор с работодателя си. Това сочат последните данни на Фондация "Тръст за социална алтернатива".

"Откакто обявихме тези данни през ноември, се наложи много пъти да доказваме с цифри и данни, че истината е такава, че всеки втори в ромската общност работи и е мит, че ромите не работят. Проучванията, които ние сме направили, касаят хората над 18-годишна възраст, тъй че тези 40%, за които става въпрос са за пълнолетната част от ромската общност. Средният процент заетост от 15 години нагоре за България на национално ниво е около 53% за 2022 година. Така че ние нямаме драстично разминаване между процентите на заетост в ромската общност и процента, който е национален", каза Петя Гуламали от фондацията в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ все повече хора от ромската общност разпознават важността на трудовия договор.

"Това е нещо, което се търси и се изисква, цифрите говорят, че посоката е правилната и 75% звучат като доста впечатляващи цифри. Там, където са общностите и там, където са работодателите, липсва мост между двете групи. За съжаление, все още има стигма. Нашата работа като организация е съсредоточена върху това да сме медиатори, да сме посредници във връзката между работодатели и уязвими групи. Първоначално хората нямат увереност и самочувствие да пристъпят към пазара на труда", допълни Гуламали в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Трудностите на работното място са всевъзможни и дискриминацията все още е голям проблем. Тя касае не само достъпа до пазара на труда, тя касае адаптацията, липса на гъвкавост, липса на подходящи работни условия, липса на транспорт. Много са проблемите, но все повече работодатели търсят пътя чрез нас и го намират", посочи тя.

По думите й трудовата заетост пряко кореспондира с образователното ниво, хората, които са с основно образование, се занимават с нискоквалифициран труд. Хората, които са със средно образование и са все по-голям процент, се ориентират към по-квалифицирана заетост.

"При висшите имаме хора, които заемат експертни и ръководни длъжности", подчерта гостът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Типично говорене на ромка от снимката . Гледа , лъже и говори . Това им е в природата. Колко то и да учи висше и пет да има за работа не стават. Отговорност не поемат, качество нямат . В живота приемат всичко като ФОРМАЛНО.
130
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
43% фиктивно записани по шано фирми. 1 на 1000 с вишу, дето и куче да пратят ще земе диплома. Аре мерси
129
7
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 2 месеца
Абе Вие работниците...сега е работно време ,що не работите..а във форумите седи и разглаголсвате ,че ромите не рабтят..а Вие работницте какво правите да не работите.Точно това Ви обяснява дамата ,че част от ромите работят и се трудят,да не всички роми работят ,а и не всички роми краднат и са кримнални ,това иска да Ви набие в главата жената.Ама бай ти *** ,едно си знаее,едно си пее.. . Когато З Стоянов влиза в Русе от път от Варна,то кои му дават чаша вода пие,а кои му се смееят и бъзтикаТ,а?
128
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Трудностите на работното място са всевъзможни и дискриминацията все още е голям проблем"- А МИТ ЛИ Е,ЧЕ КРАДАТ,НАПАДАТ,НЕ ПОДДЪРЖАТ НИКАКВА ХИГИЕНА,НЕ СПАЗВАТ НАРЕДБИ,ЗЛОУПОТРЕБЯВАТ С ПОМОЩИ,ПЪТУВАТ ГРАТИС,НЕ ПЛАЩАТ СМЕТКИ.......Интеграцията не се състои само в помощи. За да има интеграция за ромите трябва сериозен подход и от двете страни- желание,усилия и старание от нуждаещите се и тогава държавата да ги подпомага.
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То в България има ли други граждани освен роми и как някой ги разграничава по лой признак?
126
5
 
7
 
! Отговори
една жена преди 2 месеца
Ромите са принудени да живеят в кланова мафия. Някои от тях със сигурност не искат. Искат да учат, работят и живеят, без да извършват престъпления. Но не могат. Защото не им позволяват. Ролята на държавата и тези фондации би трябвало да бъде да освободи тези хора. Тази кауза си струва и аз също бих помагала. 13-годишните днешни ромки не искат да раждат деца и да бъдат необразовани и даже неграмотни, продадени, като вещ. Това трябва да променим. То е и незаконно, между другото. Но тази госпожа не
125
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Особено в провинцията повечето скъпи коли ги караш така наречени роми. А така наречените българи се преквалифицираха и изпълняват най нископлатения труд.
124
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И по време на соца. си бяха факири . В строителството идваха на работа в 10ч. и си тръгваха в 14 ч. Най много работят денем и нощем в чаршафите. От тях честни има много малко . Повечето са си по природа манипулатори , измамници . Няма как да се оправи детето , след като гледа родителите му какви измамници са.
123
4
 
5
 
! Отговори
Монархист Аристократ преди 2 месеца
Комунизма и бай ви Тошо е виновен за всичко. По негово време събира най-много *** в България от къде ли не. Сега както правят либерастите в Европа с мигрантите, едно време го е правил и бай ви Тошо...
122
0
 
22
 
! Отговори
Некъф преди 2 месеца
Откога е дискриминация да не вземаш на работа необразован, мързелив и нагъл човек!
121
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дори и да е така статистиката,което силно ме съмнява...Аз да питам колко от т.нар работещи плащат осигуровки,данъци и прочие? Защото там е големият проблем. Не може само да смучеш от държавата! Другото е огромната неграмотност,до степен да не могат да си напишат името и да изкажат устно едно просто изречение без грешки,за сложни да не говорим...
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За дългият списък на дарителите на Фондация "Тръст за социална алтернатива" виж тук -----//socialachievement.org/bg/dariteli/dariteli/. Основана през 2012г. А каква част от ромите са работили през 2012г., за да се достигне сега до 43% /в резултат на дейността на фондацията, разбира се/. Според мен тогава са били доста повече. Да питаме и дарителите за визията /роботи, ИИ и работещи роми/. Още повече пари за ромите, нали? За списък на дарителите на телевизията ON AIR да търсим ли?
119
0
 
7
 
! Отговори
една жена преди 2 месеца
До до една жена 118 Не знам кой сте и защо цитирате мисъл, която не разбирате, но Вашето мнение нищо не значи за мен. Аз написах безспорен факт. Индийското общество е кастово и тукашните роми са били част от низшата им каста. Затова са такива.
118
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз от баба си знам че Форд, милиционер и **** работа не вършат, това че работят не означава нищо.
117
0
 
1
 
! Отговори
До 118 преди 2 месеца
До до една жена - Остава само да се поинтересуваш кой е казал това, за да ти стане ясно кой губи и кой печели от тази лакърдия.
116
1
 
12
 
! Отговори
Софиянец преди 2 месеца
Моят учител по френски език едно време беше ром. Рядко явление сигурно. И досега си е жив и здрав, живее във Факултета. Сигурно може й да е 90-годишен. Беше доста начетен човек, може би единствения завършил висше образование във Факултета.
115
0
 
17
 
! Отговори
mazen преди 2 месеца
Аре стига с тия "роми" бе! Няма такива хора! Даже те си викат '***", щот са си ***! Аман от политкоректност вече!
114
0
 
21
 
! Отговори
една жена преди 2 месеца
До Анонимен 112 Даже сега направиха бизнес от приемните семейства. Една ромка си изостави детето, някакви нейни роднини го вземат, уж като приемно семейство, пък си го гледа майката и делят парите. Дават подкупи, взимат пенсии за инвалидност, че и за придружители. А са си здрави.
113
4
 
2
 
! Отговори
до една жена преди 2 месеца
По низша каста от вас няма мадам. Не случайно е казано: "Патриотизмът е последното убежище на негодника". Специално за такива като вас е измислено.
112
0
 
8
 
! Отговори
една жена преди 2 месеца
До Анонимен 112 Взимат, защото помощите се определят само от официалните доходи. Кражбите и телефонните измами не са доходи, по смисъла на закона, обаче са си пари. При все това и помощи взимат. Даже и от други страни на ЕС.