Пари, ЯМР, престой, грижи за деца и онкоболни - какво и как се промени в здравната система?

Бе подписан анексът към договора с Касата
20 фев 2024 15:43, Петър Бойчев
14
Пари, ЯМР, престой, грижи за деца и онкоболни - какво и как се промени в здравната система?
Снимка БГНЕС

Много по-добро финансиране на тежките дейности, по-лесна и по-всеобхватна диагностика на пациентите извънболничната помощ. Това са само част от облекченията в здравната ни система, които са вписани в анекса към Националния рамков договор, който беше подписан от Националната здравна каса, лекарският и зъболекарският съюз.

Достъп до изследвания и образна диагностика

Важно е пациентите да знаят, че по силата на анекса трябва да бъдат осигурени повече пари за достъп на пациентите до профилактични прегледи, като скрининг за рак на гърдата и рак на простатата.

Улеснява се и достъпът до изследването ядрено-магнитен резонанс. Подобрява се и заплащането към медицинските центрове, които разполагат с образна диагностика и клинични лаборатории. Здравните власти се надяват вече да няма проблем със купуването на нова апаратура.

Според новите правила, гастроскопията и колоноскопията ще се правят за един ден в болница или в поликлиника.

Престой в болница

Въвежда се "минимален" и "максимален" болничен престой за лечението на инсулт. Постъпилите в болница, които са в тежко състояние ще могат да останат в болница до 10 дни, няма да бъдат изписвани след 4 ден.

Без ограничения за онкоболните

Според документа, лечението и проследяването на онкологично болни пациенти по клиничните пътеки и процедури ще бъде без ограничения.

Детско здраве

Проектът предвижда и значителен ръст на цените за детско и майчино здравеопазване.

Дентална помощ

Председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков обяви, че са отделени три милиона лева за зъботехническа дейност. Той бе категоричен в това, че тези средства ще облекчат доплащането от страна на пациентите за техническа дейност, съобщи Дарик Нюз. Шарков подчерта, че е осигурена дентална помощ, както за деца, така и за възрастни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мародерите дават пари за оръжие за Уккрайна, а нашите хора няма кой да ги погледне в болниците!Всичките, дето дават парти за Украйна искам да паднат на милостта на Българското здравеопазване, както паднаха нашите родители и както един ден ще паднем ние!
8
2
 
9
 
! Отговори
До Анонимен123 преди 2 месеца
И аз и майка ми сме болни от рак.... да ти кажа пропуснали са да ни пратят в турция.Даже благодарение на това,че управителя на онкологията, който беше от ГЕРБ се разкара сега получавам лекарства, които преди това нямаше да мога и да помириша.
7
3
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 9 преди 2 месеца
*** и неинформиран. Като онкоболна мога да ти кажа, че от както ГЕРБ се махнаха всичко е много по-добре....ама много.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Лъжат и крадат все повече. Промяната е факт!
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен123 преди 2 месеца
Лекарите от България и Турция, имат уговорки, да пращат пациенти болни от рак в турция, Там тези турски лекари вземат хиляди евро от дадено семейство с болен от рак, и накрая го уморяват, и връщат в ковчег....
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Болничният режим да бъде облекчен. Не позволяват на болни да излизат в коридора, не им позволяват да си купуват храна даже в отделения, където няма осигурена храна. Пациентът трябва да има лично време, когато да може да отиде до закусвалня или магазин. Прекалено много се натоварват близките на болния. Особено когато се пролежава в болница в друг град. Как се издържа затворен в болница по 5-6 дена без право да се излезе от стаята?!
3
4
 
10
 
! Отговори
Медицина ли??? преди 2 месеца
Превърнаха Психиатриите в затвори на МВР, връзват с катинари по поръчка на полицаи !Масово!
2
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво да се променя?! Бачкотещите бачкери продължават да живеят на гърба на нас, хитрите програмисти, които по държавни болници така и така не стъпваме, но плащаме огромни здравни като попове.
1
2
 
15
 
! Отговори
МВР им забранява преди 2 месеца
Пишете за НОТАРИУСА и рухналата Съдебна Система става страшно! Излизат един по един!

Спонсорирани публикации