Почина художникът Димитър Яранов

Творчеството му е емблематично за съвременните концептуални автори
28 фев 2024 09:41, Елка Василева
6
Почина художникът Димитър Яранов
Снимка: СБХ

Отиде си художникът Димитър Яранов, съобщиха от Съюза на българските художници.

„Това, което ценя и търся в моята работа, е, рисувайки, да бъда максимално честен и откровен със себе си. Само тогава изкуството има истинско въздействие. Стремя се също да бъда и много критичен към творбите си“, казва Яранов.

Димитър Яранов е роден през 1964 година в София. През 1991 завършва Художествената академия, специалност „Живопис“, при проф. Светлин Русев.

Наследник е на известна фамилия – дядо му е големият учен географ проф. Димитър Яранов, син е на художника Атанас Яранов.

Като художник се стреми да се еманципира и създава творчество, емблематично за съвременните концептуални автори, посочва критиката.

Негови картини са представяни в България и чужбина. Името му се свързва и с арт групата XXL, създадена през 90-те години на миналия век, с фестивала „Процес – пространство“.

Преподава в Художествената гимназия в София. Познат е и от созополската галерия „Котка и котка“, която управлява със съпругата си. Последното участие на Димитър Яранов в изложба на „Шипка“ 6 е в проекта „Седем извън трафика“ (2022).

Поклон пред паметта му!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
11
 
! Отговори
Пълна информация преди 1 месец
Когато съобщавате такива новини давайте пълна информация бил ли е ваксиниран, бустериран и колко пъти. Счупихте се да агитирате хората да се ваксинират, а когато започнаха да *** като мухи, мълчите все едно че в долното си бельо имате това, върху което мухите най-обичат да кацат.
2
4
 
9
 
! Отговори
КОВИД-Ваксините преди 1 месец
Забавят, но НЕ Забравят! Вече Няма Ден - без Няколко Починали Внезапно и това от "Елита" - за Обикновените Хора е 100кратно поне!!
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дядо му е големият учен географ проф. Димитър Яранов, син е на художника Атанас Яранов.... а унукът му и праунукът му и той ли е художник :)))

Спонсорирани публикации