Търсенето на жилища по-голямо от предлагането, затова цените щели да растат

Финансовият ресурс на населението обаче не е безкраен, посочи Георги Шопов
244

Банките в България отпускат все по-големи ипотечни заеми, показват данните на БНБ. Основната причина е покачването на цените на имотите. Ще продължават ли да поскъпват имотите?

"Това е естествен процес, който е следствие на необходимостта на хората да имат собствено жилище и да имат по-комфортна среда. В една пазарна икономика естествените процеси не могат да бъдат рестриктирани. Човек, когато може да си позволи по-голямо жилище, си го купува", коментира в мултиплатформения проект "Бъдещето: Начин на живот" председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи инж. Георги Шопов.

Той припомни данни от анализ на банките у нас, според които ипотечното жилищно финансиране е с под 3% лоши кредити.

"Имаше и писмо от Европейската банка, на което нашите банки отговориха, че кредитната задлъжнялост у нас е в пъти по-малка от Западна Европа. Много се спекулира с думата "балон", "пране на пари", без да се замислят какво стои зад това. Ако се излеят на софийския пазар 50 000 жилища, то тогава ще има балон, защото другите 10 000, които са построени, ще са построени при разчети за цена по-висока от събраните 60 000", заяви инж. Шопов.

По думите му все още търсенето на жилища и необходимостта от жилища в големите градове е по-голямо от предлагането, затова и цените се качват. А се купува това, което клиентът може да си позволи.

"Финансовият ресурс на населението не е безкраен. Ако едно семейство може да си позволи 5-стаен апартамент и е с едно дете - ще си го купи. Търсят се маломерни тристайни апартаменти до 90 кв, като компромисът е в хола и кухнята - доста са малки, не можеш да направиш абитуриентска вечер, но можеш да живееш комфортно. Търсят се и малки двустайни жилища за възрастни сами хора или за млади двойки без деца", уточни инж. Георги Шопов.

Пред Bulgaria ON AIR експертът допълни, че хората вече не търсят луксозно жилище в некачествена среда.

"Представете си кален, панелен комплекс и луксозен апартамент в него. Не може да изгради съответната поддръжка и озеленяване. Ние като частен бизнес правим затворени комплекси, поне в рамките на комплекса околната среда да отговаря на изискванията - децата да играят без паркирани коли, без масло по тротоара", даде пример събеседникът.

На финала на разговора инж. Шопов каза също, че предстои да се увеличава разликата в цената на кв.м строителство между панелното и новото, която в момента е средно 400 евро. И не толкова заради качеството на строителството, колкото заради средата на живот.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
23
 
! Отговори
БеГе е Бял Бок Лук преди 2 месеца
Това е лъжа.Хайде са не всички сме зърнари получаващи субсидии от държавата и те всички можем да си купим апартамент.
142
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Путин като пусне дроновете и всичко ще стане на прах!
141
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До тон 25-30% пустеещи, ама не се продават. Ще ги носят на оня свят.
140
2
 
47
 
! Отговори
тон преди 2 месеца
Само в малкия наш Благоевград,се продават в момента около 5000 /пет хиляди/ жилища.В София официално излезе статистика,че 25-30% от апартаментите са пустеещи.Така е в цяла Б-я.По селата празните и срутващи се къщи са повече от половината.Неумните и полирани мозъци да теглят заеми,да се поробяват финансово,и да плащат до края на живота си.Отделно от ден на ден ставаме като население все по-малко.
139
1
 
48
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
25%-40% oт жилищата в София били празни па имало търсене по-голямо от предлагането? Да щото предлагането иска по 3000 на квм, па търсенето е за 1000.
138
1
 
48
 
! Отговори
Пфу преди 2 месеца
Докога с рекламите на жилища по всички медии? Ролята на медиите е да вдигат цените, а понякога рекламират определени райони като много търсени. Ако са много търсени няма да плащат за реклама.
137
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вече никой на никого не вярва в мутренска БьлгарияАз лично спрях преди 17 години да имам даверии на някого в Бьлгария дори още от тогава вече сьм се преместил в чужбина.
136
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя така както ги обяснява нещата,май се цели в хората дето нямат толкова пари,но като изтеглят заем ще се заробят за цял живот да го връщат.Честито на новите роби!Натрупат ли се неизкупени жилища,балонът ще гръмне на 100%.Тогава да го извика тая да отговори.Сега тези зарибявки са ясни.
135
2
 
12
 
! Отговори
До 136 преди 2 месеца
Ти виж колко си *** значи ще чакаш баба ти да си продаде нивите да ти даде пари. Лошото е че това е практиката продават се ниви, земеделеца ги е купил с кредит и после пишат не е теглен кредит.
134
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Платен коментар Цените на жилищата започнаха да падат и айде пак публикация как търсенето по голямо и т.н и т.н
133
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредната реклама за да могат да закьрпят вече спускания балон!
132
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Във Велико Търново е пустош въпреки че е красив град.И децата на комунистите избягаха в чужбина или София.
131
25
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всяко нещо си има цена.Ако имаш пари купуваш,ако нямаш гледаш и философстваш.Къща на село красота но много скоро разбираш каква е мизерия.София си е ниво.
130
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Спокоен съм! Цените в Стара Загора вече трети месец падат и то с много...
129
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Изключително , глупаво заглавие и "логика"... В България има милион и половина празни жилища... Освен това хората които искаха жилище, отдавна си купиха.
128
1
 
13
 
! Отговори
ВЕСЕЛИНЪ 7112136860 преди 2 месеца
Без паника. След като екстерминираме около седемдесет процента от населението на Планетата Земя жилищата ще започнат да търсят хора.
127
8
 
8
 
! Отговори
До 132 абсурд преди 2 месеца
Да бе ей сега - първо заплатите не са 10к , дори и в ИТ - после все пак ако не си кръгъл сирак и ти и жена ти имате родители, баби и тн , които са продали некоя нива или друг апартамент - така че просто кредита е много по малък и за около 10 години го стопяваш защото внасяш всяка година по една две ИТ заплати ако не и по вече предсрочно. Никой не тегли 400 к кредит само на мускули от собствена заплата.
126
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Коп тори са ви жилищата. В комплекси, изглеждащи като Газа - газ до газ. Маслото на тротоара го притеснявало... на коя планета живее? Как ще стигнат изобщо хората до вкъщи, ако пътищата изискват всъдеход?
125
3
 
33
 
! Отговори
Обществената пералня преди 2 месеца
Прави впечатление,че около половината от сделките са платени с лични средства без и един лев банково участие.В същия момент депозитите на населението в банките продължават да нарастват.Цените сав небето,вече за гараж в София търсят над 100к лева.Жилища за над милион лева в София-стотици страници с обяви!И купувачите са повече и половината плащат кеш.От къде тези пари?НАП проверява ли?Отговарят ли тези пари на получени доходи и платени данъци?Или за НАП е по данъчна оценка-100к лв вместо милион?
124
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То си на 35,добре платен ИТ спец.Събрал си 50к евро,взимаш още 400к евро на 2.5% от банката и хоп-купуваш апартамент с 3 спални (за бъдещото поколение) за следващите 30 години.Малка вноска от 2.5к на месец спрямо заплатата ти от 10к.Но какво става след 5 години-имаш дете,мрънкаща безработна домакиня,вече всичко е по-скъпо,вече плащаш навсякъде за 3ма. Чукнал си 40ка,а шефа ти се чуди дали да не наеме двама на твойта заплата.Вноската ти вече е 4к,детето е на частна градина,а те чакат още 25години