Доходите в България нарастват и практически вече почти няма инфлация

Професиите на бъдещето на фокус в експертна дискусия на Bulgaria ON AIR
5 мар 2024 17:07, Анисия Иванова
87
Доходите в България нарастват и практически вече почти няма инфлация
Снимка: Bulgaria ON AIR

Доходът на българските домакинства, търсенето на жилища, ипотечните заеми, новите професии, потребителските нагласи и туризмът в България бяха сред темите на фокус в телевизионната дискусия на Bulgaria ON AIR „Бъдещето: Начин на живот“ с модератор Калина Донкова – журналист и продуцент на предаването„Директно“ в ефира на политематичната телевизия.

Доходите на българските домакинства в края на 2023 година са нараснали с 18,1%. Същият е и ръстът на разходите. Това показват данни на Националния статистически институт за последното тримесечие на миналата година. А според КНСБ месечната издръжка на живот на 3-членно семейство у нас се увеличава до 2600 лева.

„Положителното е, че инфлацията си отива. Тази година вече практически почти няма инфлация, докато доходите продължават да растат с добри темпове. Тази година потребителят и работещият ще усети реално увеличение на своята покупателна способност", заяви Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отворено общество“.

По думи на експерта, една от основните причини за покачването на заплатите е, че в България липсват кадри в повечето сектори, както и в голяма част от регионите в страната.
Освен покачването на заплатите, по време на дискусията експертите насочиха вниманието на зрителите и към покачването на цените на имотите. Инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи, посочи, че все още търсенето на жилища и необходимостта от жилища в големите градове е по-голямо от предлагането, което е и причина за покачване на цените.

"Финансовият ресурс на населението не е безкраен. Ако едно семейство може да си позволи 5-стаен апартамент и е с едно дете - ще си го купи. Търсят се маломерни тристайни апартаменти до 90 кв. м., като компромисът е в хола и кухнята - доста са малки, не можеш да направиш абитуриентска вечер, но можеш да живееш комфортно. Търсят се и малки двустайни жилища за възрастни сами хора или за млади двойки без деца", поясни инж.Шопов.

Какви са професиите на бъдещето стана ясно от проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висше училище по телекомуникации и пощи. Пред зрителите на Bulgaria ON AIR тя коментира, че IT специалностите и свързаните с телекомуникации продължават да държат първите позиции. Основен фокус на всеки университет са специалностите, свързани с киберсигурността, където има дефицит на кадри. По нейни думи причина за това е  изкуственият интелект, който вече води до съкращаване на работни места.

Относно отпадането на таксите във ВУЗ-овете проф. Темелкова е на мнение, че мярката лишава университетите от приходи, които могат да насочват към капиталови разходи, увеличаване на работните заплати и стипендиите за студентите.

"Съветът на ректорите смята, че много по-адекватно би било тези 150 млн., за които говорим, да бъдат насочени към подобряване на социалните условия на студентската общност и по-специално за по-високи стипендии. Няма как да се случи, ако държавата не дава адекватна субсидия. Слага се край на стимулирането на специалности, по които няма студенти. Има университети със символични такси от 100 лв. за семестър", поясни тя в специализираната дискусия „Бъдещето: Начин на живот“.

Според последни данни на националната статистика, бумът на новите технологии извади от потребителската кошница на българина вече остарелите дигитални фотоапарати, но на тяхно място дойдоха уредите за здравословно готвене.

В телевизионната дискусия Йордан Вакъвчиев, управителят на хипермаркет "Технополис", заяви по темата, че потребителите в магазините вече са доста по-подготвени относно това, което биха искали да купят и за тях не е новост това, което виждат в магазина.Той поясни, че потребителските нагласи за закупуване на определени уреди често се влияят и от сезона, в който се намираме. Най-търсените уреди през лятото стана ясно, че са пречистватели за въздух, особено в по-големите градове.

"Потребителите стават по-взискателни и все повече от тях започват да обръщат внимание на енергийната ефективност и допълнителните функции, които имат уредите. Например, един съвременен телевизор вече замества донякъде един лаптоп в домакинството, тъй като на него можем да правим абсолютно всичко, което можехме да правим само на лаптопа си", допълни Вакъвчиев пред Bulgaria ON AIR.

Финал на бизнес дискусията „Бъдещето: Начин на живот“ постави темата за развитието на туризма в България и по-конкретно за балнео и СПА сектора.

"От дълго време клиентът има нужда, която е по-голяма от само спане, хранене и престой - търси се цялостно преживяване, което доставя различни удоволствия. В днешно време в сектора на медикъл и СПА туризма се подобрява качеството на живот през профилактика и подобряване на имунитета на човешкия организъм. Става все по-търсено, превръща се в тенденция в цяла Европа, което беше вследствие на пандемията", коментира търговският директор на "Св. Св. Константин и Елена Холдинг АД", Любомир Стамболийски.

По негови думи младите търсят метод да създадат превенция срещу сезонните разболявания и да засилят имунитета си, за да не пропуснат нито едно преживяване, което туристическият бранш предлага.  В разговора той посочи, че всичко е в баланса между традициите и новите технологии. Стамболийски информира зрителите, че все по-популярна става флотационната терапия, при която човек лежи затворен в капсула, напълно на тъмно, изолиран от шум, светлина и всякакви усещания и плава над водата.

Проектът се осъществява със специалната подкрепа на НАСП, хипермаркет "Технополис", Висше училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и Курортен комплекс "Св. Св. Константин и Елена".
Медийни партньори на мултиплатформения проект са Investor.bg, Dnes.bg, Az-jenata.bg и BGLOBAL.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още по темата: имотиBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Денков е ВЕЛИК!! Велик академик.
67
0
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Дребната разлика,че цените растат,къде я скрихте?Цялата ни "икономика" е една гола търговия,и препродаване на стоки,тук-там и мижаво производство.Когато производството стане доминиращо,тогава наистина ще нараснат и доходите,а дотогава вие продължавайте със стъкмистиката.
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 15 Всъщност, ако не гледаме НСИ, а истината, т.е. реални доходи, а не декларирани, не взимаме в пъти под в чужбина. В Германия след данъци 1000-1500 евро заплата е масовото. Най-скъпо платените стигат до 3-4000 евро чисто, но са редки, защото бруто трябва да си на над 8-9000. Има "дребна" разлика. Наемите са им по 1500-2000 евро, горивата са почти по 2(3лв тук, 3 евро там), бира навън е 5-10 евро, кафе стига 5 евро и т.н. Ако си излизал в Гърция даже, ще си усетил тези разлики.
65
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 36 Наистина ли хората в чужбина купуват "нормална кола" като Порше? В Германия има по-малко мерцедеси по улиците, отколкото в София или Пловдив, същото и за Поршета. Виж, в Словакия съм чувал за такъв парадокс. В града с фабриката на Порше масово работят там или в Самсунг за по 500-600 евра без осигуровки(масово са писани контрактори), но изпонакупили кайени явно и с някаква отстъпка. В Германия богати хора не купуват скъпа кола, за да не ги набележат данъчните за проверка.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Аз Кочо Това всъщност показва, че сме много спестовни или по-богати от американците. Разбира се, е първото. В САЩ огромната част нямат и 1000 долара на депозит, а от година-две покрай байдономиката успешно богатеят с невиждано увеличение на дълга по кредитни карти, с които си плащат храната и сметките. Средната им заплата е около 30000$ годишно. Хората с по 50000 в големите градове реват в социалките, че след сметки, кредити и наем имат по 20-30$ за храна на седмица.
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 43 Всъщност вдигат заплатите. Няма как- натиск на левите от ЕС да се изравнят минимална и средна заплата като МРЗ постоянно гони средната. Е, фирмите нямат пари да вдигат така заплати и съответно не вдигат тези над МРЗ. А и доходите на администрацията и политиците са обвързани с МРЗ и скачат с нейния процент. За съжаление при 40% сива икономика всъщност почти на никой беден не вдигат дохода. Просто увеличават данъка на осигурените на МРЗ, щото парите под масата са същите или намаляват.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 54 Абе, жената за котките на село купува по.няколко кила такъв "салам", като ходим. То това чудо месо не е помирисвало, даже копитата и космите са му кът и е пълно със соя, ама първите парчета не ги отказват, че котешката храна им е втръснала. Виж, следващото ядене не го и поглеждат. Те всъщност и много скъпи луканки и салами така отказват, което говори за качеството.
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 53 Нищо не крият. Инфлацията цялостно е 4-5%. На храната е наистина и 100%. Тъй като ток и другите сметки не растат като цяло, то за бедните разходите скачат с по 40-50%, т.е. те пари нямат, та просто ядат по-малко или по-евтини ***. Които харчат големи пари, пак купуват колите по 50 или 100 000, плащат старите пари за мебели и т.н. Събираш накуп и се пада "свинско със зеле"- инфлацията е 4%. При 10000лв плюс 500 за храна са нищо. При 100000 да не ядеш за 50000лв?
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Токмаков Тези пенсионери с по 530лв дали случайно не са от едно поколение, което масово се осигуряваше на МРЗ или имаше десетилетия в безработица? Същото чака и сегашните тарикати, които крият доходи. Няма как да си внасял на 300лв и да търсиш 1000. Да, 90те имаше и яко ограбване, съкращения, криене на осигуровки под натиск от собственика. Прецакани са хората от това поколение, но и те защо търпяха и вееха знамена и избираха крадците?
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 62 Живееш в огромна лъжа. Спокойно. Повечето хора живеят в нея. В борд също има начин да се вдигнат доходите и да се напечатат левове. Просто се произвежда повече, изнася се и така се трупат евра за покритие на новите левове. Проблемът е, че ни учат, че парите не идват с труд и поемане на риск да инвестираш. Все пак са нужни работници без пари и послушни гласоподаватели. Ако всеки почне да печели, няма да има кой да опъва без пари. Затова изплащай телефона и тегли заеми до откат...
58
1
 
6
 
! Отговори
. преди 1 месец
Тая статия е шега, нали? Макар и черен хумор... би трябвало да е шега...
57
0
 
11
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
Безспорно сме"царе"на "стъкмистиката"...и само.Как така постоянно се появяват"бодряшки",розово-оптимистични статистики и резултати от изследвания,а ние,обикновенните българи никак,ама никак не можем да го почувстваме.Докога ще ни залъгват и упрекват,че видите ли,всичко върви много добре,забогатяваме,ама на нас,дървеняците не ни стига "интелекта",за да го усетим.Е колко интелект е нужен за да видиш,че уж"расте"само минималната заплата,ама виртуално.Реално и стотинка не влиза в джоба на работника.
56
0
 
10
 
! Отговори
Жоро преди 1 месец
Глупости. Инфлацията в България е най високата от Ес, излезте от държавата и вижте
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярвате ли, че инфлацията си отива? Чесънът 9,50 лв/кг ли е?
54
0
 
19
 
! Отговори
Хахах преди 1 месец
Отива си инфлацията? Да ви кажа ли какви ценови увеличения са планирани за 2024, та да видим как си отива?
53
6
 
0
 
! Отговори
Успял преди 1 месец
До абсолютни лъжи. Новината не се отнася за жалки неудачници като теб.
52
1
 
17
 
! Отговори
Сорос-пасквилче преди 1 месец
Кой нормален човек вярва на тия грантаджии като миджитурчото Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество?!?Айде у лево,платени жрици!
51
1
 
11
 
! Отговори
Скруч преди 1 месец
Лъжат безкрайно . За да нарастнат доходите на един на друг трябва да намалеят защото сме в борд. И паричната маса е фиксирана . Освен. Ако не се тегли заем .
50
1
 
17
 
! Отговори
АБСОЛЮТНИ ЛЪЖИ преди 1 месец
Инфлацията е над 100% при храните, а заплатите не са се качвали през последните две години! Тези лъжат за световно!
49
1
 
11
 
! Отговори
Чукча писател преди 1 месец
Много писал статия . Явно много умен. По умен от чукча. Щото чукча мислел че има да плащаме 40 милиарда нов дълг.