Митрополит Киприан: Николай си даде отвод, вече няма как да се кандидатира

Пловдивският митрополит потвърдил решението си в Светия синод
Обновена: 19 мар 2024 12:46 | 19 мар 2024 12:44, Красимир Ангелов
11
Митрополит Киприан: Николай си даде отвод, вече няма как да се кандидатира
Снимка: БГНЕС

"Няма как да коментирам изявлението на митрополит Николай, всеки има свободна воля и това е негово лично желание, и негово виждане, което беше представено и в заседанието на Светия синод". Това заяви старозагорският митрополит Киприан след днешното заседание на Светия синод, което избра Врачанският митрополит Григорий за временен глава на БПЦ до избора на нов патриарх.

Както е известно, късно снощи митрополит Николай публикува изявление, с което обяви, че няма да бъде кандидат за нов български патриарх.

Попитан както ще стане, ако някой номинира на по-късен етап митрополит Николай за глава на БПЦ, говорителят на Светия синод отговори: "Няма как да се номинира, тъй като вече той си даде отвод от процедурата за патриаршеския престол".

На въпрос какво би станало, ако и други митрополити се откажат, Старозагорският митрополит заяви, че всеки има право на свободна воля.

"Има митрополити, които не отговаряме на условията, някои имаме стаж, но с ненавършена възраст. Има един митрополит, който има навършена възраст, но няма стаж", обясни митрополит Киприан.

На уточняващ въпрос дали е окончателно, че митрополит Николай няма да участва в избора, говорителят на Светия синод отново каза, че той го е заявил, но и го е потвърдил в Светия синод.

Според устава на БПЦ кандидатите за патриарх трябва да са навършили 50 години и да са били начело на епархия пет години. От сегашните 13 митрополити на БПЦ-БП деветима отговарят на тези изисквания, като сред тях е и Пловдивският митрополит Николай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Амииии преди 1 месец
А то има ли такава процедура - давам си отвод - мисля всичко е по послушание. Ако по някаква причина Синода реши че гласува за него - май няма как да се откаже. Не знам има ли такова нещо като отвод. Когато беше жив митрополит Йоанникий подаваше молба за оставка по старост и болест но Синода казваше, оставаш - ти си войник на Църквата. И то ще не ще оставаше да управлява като митрополит Сливенска епархия. Тоя отвод да не е като отвода на ОПГ Герб и ПП-ЛГБТ само ?!?!?
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За Ники ролекса ли говорим?Ами много правилно не се кандидатира.Мошенник от класа.Да се маха и от църквата облажил е достатъчно
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държат го със секс-компромат!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ам явно с оглед на продължителността на живота на всеки Патриарх пловдивския мyтpoполит се е замислил - ако стана Патриарх по-скоро ще ме разнасят с венци на БТР , вместо да се возя в скъпите си немски луксозни возила.
7
3
 
5
 
! Отговори
КГБ преди 1 месец
Потрайте малко миряни, скоро ще вземем решение!
6
3
 
8
 
! Отговори
ПАПА НИКОЛАЙ преди 1 месец
НАСИЛИХА МЕ ДА НЕ СЪМ, А МАЙБАХОВЕ ИМ ОБЕЩАХ!!
5
9
 
7
 
! Отговори
Дедовия преди 1 месец
Според мен дядо Николай го изнудват с някой сериозен компромат. Усеща се дългата ръка на КГБ и руското лоби.
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Николай е хитър Шогун! Не искам, не искам, не мога...ама гледай да видиш накрая какво ще стане!
3
7
 
7
 
! Отговори
3737 преди 1 месец
Добър администратор е дядо Николай. Добър проповедник. Че е суетен и материалист, и това е така.
2
13
 
8
 
! Отговори
Пепа Миланова преди 1 месец
Как да не си направи отвод, след като го заливаха с помия non-stop. Все едно другите са по стока. Човекът е предприемчив, строи и ремонтира храмове, пее и говори прекрасно, ерудит, мед му капе от устата когато благославя. Е, позабогатял е, а другите просто се крият и не го показват, а са по-богати и алчни. Всички свещеници не са божии люде, те слугуват на Мамона.Изключвам монасите, които са далеч от светската суета и са се посветили на служба Богу, лишавайки се от всички земни блага, има такива
1
4
 
18
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
Чудесна новина! Дядо Тапетко определено е най-лошият кандидат за патриарх.