Светият синод се събира да избере наместник-председател

Той трябва да организира избора на нов патриарх
19 мар 2024 08:23, Елка Василева
4
Светият синод се събира да избере наместник-председател
Снимка: архив, БГНЕС

Светият синод се събира на заседание, за да избере наместник-председател, който да управлява Българската православна църква (БПЦ) до избора на нов патриарх.

Още по темата
Той ще ръководи временно и овдовялата Софийска митрополия. Също така трябва да организира избора на нов патриарх в рамките на следващите до 4 месеца.

Този избор се налага, след като Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит почина на 13 март на 78-годишна възраст. За патриаршеския престол обикновено се борят трима кандидати, които трябва да отговарят на няколко условия, припомня bTV.

Междувременно Пловдивският митрополит Николай се отказва от участие в тези избори. Това става ясно от негово изявление късно снощи, публикувано на сайта на Пловдивската митрополия. В него се казва: „Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и инсинуации около наследяването на българския патриаршески престол“. "Обявявам и декларирам, че не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав", заяви Пловдивският митрополит.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В този е сайт е пълно с богохулници! Всичко, което е извън материалното се оплюва и осмива. Изключително жалък народ сме станали ако представителната му извадка са коментиращите тук и не е никаква загуба, че се топим с всеки изминал ден. Срамота!
3
0
 
0
 
! Отговори
Исус Йосифов преди 1 месец
Аааа, без такива, искаме си Луд Кольо, иначе защо плащаме за интернет и телевизия
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с християнството , това някой касае ли го?Мислите само за постове и медийни участия.Какво става с новия завет на Исус Христос.Той дойде не да участва в Панорама, а да се бори с фарисейщината и търговците в храма.Да клейми неправдата, да говори винаги истината.Донесе затова меч на света.Христос ненавиждаше хора като днешните медийни клоуни и те го разпнаха на кръста.Фарисеи, вълци в *** кожи.
1
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
сдс активистът пръв падна в боя мерцедес шофъор часовник стига с това лицемерие вие не сте божи хора а шар-ла-та-ни