Врачанският митрополит Григорий бе избран за временен глава на БПЦ

Той ще управлява църквата до избора на нов патриарх
Обновена: 19 мар 2024 11:08 | 19 мар 2024 11:02, Красимир Ангелов
35
Врачанският митрополит Григорий бе избран за временен глава на БПЦ
Снимка: БГНЕС

Светият Синод избра Врачанския митрополит Григорий за наместник-председател на Светия синод на БПЦ - Българската патриаршия. Това означава, че той ще ръководи църквата до окончателния избор на нов патриарх, който трябва да се състои до 4 месеца след смъртта на патриарх Неофит.

Още по темата
Митрополит Григорий ще ръководи временно и овдовялата Софийска митрополия. Също така трябва да организира избора на нов глава на БПЦ.

Общо 9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Късно снощи, с писмо до миряните, пловдивският митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира.

Според устава на БПЦ кандидатите трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Ако изборите за патриарх са след 4 юли, каквито индикации има на този етап, на това условие ще отговаря и неврокопският митрополит Серафим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До като НАП не им смени сървъра една свещ няма да си купя.
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баба Гууууси :)))
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Митрополит Григорий е достоен духовник, за разлика от Калиник и Киприян.Би бил добър избор за патриарх.
7
1
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 1 месец
Спокойно, Антоний няма как да стане патриарх. Поне не и сега. За другото - личи си, че оборките ти са празни приказки. Слабо си се подготвил, почети малко и се пробвай пак.
6
3
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
4, ваш е, ваш е.
5
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да остави и той завещание опелото му да бъде арабско маане, и танк да мине по софийските централни улици. Какъв бг патриарх си, когато оставяш завещание със служба на гръцки и бронетранспортьор за миряните в центъра. Цялата ви църква ще гори в ада, моля се за спокойствие за душите ви, хомосексуалисти. Ясно е, че западноевропейският хомосексуалист Антони с фирмата за нелегални работници ще ви стане патриарх
4
9
 
2
 
! Отговори
КГБ преди 1 месец
Наш човек ли е?
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма касирания. Наум беше председател на намалерия състав на Светия синод. Тъй като митрополитите са и живеят в отделни части от страната, а двама дори и в чужбина, Светия синод рядко има възможност да се събира в пълен състав. Затова има съкратен състав от 4 души, които да взимат да го кажа така - оперативни решения. Наум беше председател на това. Този избор в случая е друг - на практика се избира временен патриарх до избора за нов. От светия синод в пълен състав.
2
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При тоя никога не бих се черкувал.Вие виждали ли сте да речем католическит свещеници, слабички и благи погледи, добряци.Нашите бият на мутри...Така се и държат с хората.
1
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
НАЛИ БЯХА ИЗБРАЛИ ВАРНЕНСКИЯ МИТРОПОЛИТ ЗА ВРЕМЕНЕН! КАКВИ СА ТИЯ КАСИРАНИЯ НА ВОТА НЕПРЕСТАННО