Митрополит Николай се отказа да бъде кандидат за патриарх

Ако изборите за патриарх са след 4 юли, може да се появи нов казус
19 мар 2024 10:35, Красимир Ангелов
24
Митрополит Николай се отказа да бъде кандидат за патриарх
Снимка: БГНЕС

С писмо до миряните в Пловдивската епархия митрополит Николай обяви, че не желае и няма да участва в изборите за нов български патриарх. С това негово решение броят на митрополитите, измежду които ще се избере новият глава на БПЦ стана осем. Оказва се обаче, че може да се появи и интересен църковен казус, след като неврокопският митрополит Серафим навършва необходимите 50 години на 4 юли и е възможно и той да е кандидат, ако изборът е след тази дата.

Какво предстои пред Светия Синов и Българската православна църква обяснява в интервю за БТА богословът доц. д-р Костадин Нушев, който е преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Още по темата
"Новият български патриарх, който предстои да бъде избран до четири месеца, трябва в голяма степен да се доближава до качествата на патриарх Неофит, защото той постави много важни насоки в развитието на Българската православна църква (БПЦ) и в отношенията й с другите Поместни православни църкви, с държавните институции, в духовно-просветната дейност, в религиозното образование и милосърдната дейност", посочи Нушев.

"Патриарх Неофит не беше авторитарен и не решаваше еднолично, и много добре познаваше Българската православна църква, защото беше преминал през всички духовни степени в църковната йерархия. Негово Светейшество познаваше добре и митрополитското служение, както и синодалните отношения - като главен секретар на Светия синод, имаше и добри контакти с другите православни църкви, както и с Католическата църква", заяви експертът по църковни въпроси.

Попитан какви качества трябва да притежава новият български патриарх, доц. Костадин Нушев отговори, че "вероятно ще се търси профилът и качествата на някой архиерей, който да може да продължи тези насоки в развитието на БПЦ".

"За разлика обаче от патриарх Неофит, който беше много близък духовен сътрудник на патриарх Максим, и като подготвен от него, като негов духовен син, сега може би нямаме такъв тип приемственост. Но по-младите митрополити са израснали под "крилото" на патриарх Неофит - като ректор на Духовната академия, и като патриарх, и може би са се подготвяли, и са запознати с тези добри умения на Негово Светейшество да поддържа църковните отношения, да бъде внимателен, да разрешава определени конфликти и трудности, да решава задачи, които предстоят", каза богословът.

"Още при опелото на патриарх Неофит своята почит да изрази дойде новият предстоятел на Православната църква в Украйна и това показва, че трябва да се вземе становище по украинския църковен въпрос. Видяхме как патриарх Неофит реагира при молбата на Македонската православна църква за съдействие, за премахване на схизмата. Всички тези теми и насоки са важни - за църковната дипломация, за пастирското и духовното служение, за отношенията с Македонската църква, за проблема с Украинската църква, за контактите с другите православни църкви и патриаршии, които в момента имат трудности заради прекъснатото общение на Московската с Вселенската патриаршия. Патриарх Неофит поддържаше добри църковни отношения и с двата центъра от вселенското православие и не допускаше БПЦ да се въвлича на нечия страна. Това е много трудно и изисква много добра подготовка в областта на каноничното право, и на църковните отношения. Всичко това трябва да стои като предизвикателство пред Светия синод и пред бъдещия нов български патриарх, който веднага ще се наложи да се заеме с такива задачи", коментира доц. Костадин Нушев.

Той отбеляза, че в рамките на три месеца трябва да бъде избран новият Сливенски митрополит, който след това да участва и в избирането на новия български патриарх. Той трябва да бъде избран до четири месеца и това означава, че тези срокове вървят паралелно, добави доц. Нушев.

От кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започна този четиримесечен срок за избора на нов патриарх. Вероятно, колкото по-бързо бъде организиран, първо митрополитският избор в Сливен ще може да се започне и с подготовката на патриаршеския избор. След Великден, който е на 5 май, през втората половина на май, или през юни, ще е може би изборът за Сливенски митрополит. Срокът за патриаршеския избор е до към средата на юли. Колкото по-бързо се организира изборът на митрополит в Сливен, толкова от по-рано ще започне и подготовката на Патриаршеския избирателен събор, подчерта богословът.

"На 19 март се очаква Светият синод да избере наместник-предстоятел на БПЦ, който трябва много внимателно и балансирано да организира всички тези процедури, за да се избегнат различни спорове и противоречия от единия избор, които да рефлектират и на втория избор. Този избор е много важен, защото е и за Софийски митрополит, и за патриарх", каза доц. Нушев.

Той предположи, че за наместник-предстоятел на Светия синод може да бъде избран митрополит, който ръководи съседна епархия на Софийската, или някой от по-младите митрополити, които са под 50 години и след това, той няма да участва като кандидат в избора на патриарх. Това е една от възможностите, но не е задължителна. При кончината на патриарх Максим, Варненският и Великопреславски митрополит Кирил беше наместник-председател на Светия синод, а после беше и кандидат за патриарх, но той не успя да събере подкрепа и не беше един от тримата митрополити, които бяха определени за избора на нов патриарх. Тогава това бяха Русенският митрополит Неофит, Ловчанският митрополит Гавриил и Старозагорският митрополит Галактион, припомни богословът.

Важно е решението на Светия синод, което ще се вземе днес, 19 март, за определянето на наместник-председател, защото имаме много добре подготвени млади митрополити, които заради това, че са под 50 години няма да са в листата с кандидатите за патриарх. Но може някой от тези по-млади митрополити да бъде определен за наместник-председател на Светия синод. Интересно е, че Неврокопският митрополит Серафим навършва 50 години през юли и трябва да се реши, ако изборът на патриарх е през юли, дали той ще може да участва като кандидат, каза доц. Костадин Нушев.

Той припомни, че според Устава на БПЦ Светият синод трябва да излъчи трима достойни митрополити, от които на Патриаршеския избирателен събор да се избере новият български патриарх. Това трябва да стане седмица преди този събор. "От предишния избор на патриарх, вероятно Ловчанският митрополит Гавриил отново ще е един от кандидатите. Пловдивският митрополит Николай също е сред евентуалните кандидати, предположи богословът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Кучето преди 1 месец
Митрополит Николай се отказа да бъде сред кандидатите за Български Патриарх поради хорската злоба и масовата тъпoта в България! Медиите и журналистите също допринесоха за негативния образ, изкуствено представян и насаждан като истински такъв към митрополита. А Николай Пловдивски не е лош човек и Богослужител! Но масата българи са промити мозъци, злобни хорица, които гледат чуждата грешка, но не и своята собствена. Не е лесно да си митрополит, камо ли бъдещ патриарх на *** народ като БГ
20
1
 
1
 
! Отговори
Пепа Миланова преди 1 месец
Дядо Николай е човек с чест и достойнство, не желае да участва в тези мръсни игрички, "колегите" му ламтят за пари, власт, влияние и са в дъното на всички пасквили и сплетни срещу него. Само им вижте охранените физиономии и шкембетата...
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изтрябвало му е да се бута в змиярника...
18
2
 
6
 
! Отговори
666 преди 1 месец
много антипатичен индивид....
17
0
 
3
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Кирил харесва това......
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да не повярваш, че прояви достойнство, правилно се отказа, никой не иска ролексов русофил
15
7
 
7
 
! Отговори
До всички Долни преди 1 месец
Вие па как решихте че останалите кандидати нямат Ролекс и Майбах ? Те най обикновените попове ги имат. Човека Николай има съвестта да не претендира за власт. Останалите Герои ще направят ли същото ? Това е показателно кой драпа за кокала. Факт !
14
1
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Да викат Божинката, Джийзъса :)))))))))) Все четвъртокласници като Гонзо :)))))))))))
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Милионера поп ,гад
12
2
 
17
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Нормално - има си по два, три ролекса и лимузини за всеки ден? Какво повече
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боби Михайлов е свободен ако търсят кандидати.
10
2
 
5
 
! Отговори
Ром'с преди 1 месец
Надява се с избирането на патриарх ..да не стане с избирането на правительство у нас,поне църкыата да не се пр5върне в "байГаньовщина"!
9
3
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
"Дедо" Николай и той завършил в Масква. Татко му старо ДС. Ай сиктир!!!
8
2
 
9
 
! Отговори
JESUS CHRIST преди 1 месец
Да изберат Благо Джизъса за патриарх, както избраха Гонзо за президент на БФС!
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Николай е свесен начетен и читав човек и това го доказа ,а масоните сатанисти,които го опюваха от ден едно са нисши, жалки,свършени душици.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно не е служител на руското разузнаване, което е главното изискване към българския патриарх. От друга страна агенти имаме бол - може и Каракачанов да го сложим за патриарх, а защо не и Георги Първанов???
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този не беше ли с ролекса и майбаха? Там където е очевидно падат повече кинти!
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скоро и осмокласникът ще се откаже като усети общественото недоволство. Рецидивите на Пеевски убиват България, защото става въпрос за кражби
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доколкото помня и Гешев беше казал, че няма да се кандидатира за главен прокурор.
2
4
 
7
 
! Отговори
Добрев преди 1 месец
Чудесно !Още един ястреб не ни трябва!