Еленко Божков: Токът може да поскъпне с 20% за всички потребители

При какво условие ще стане това?
24 мар 2024 19:25, Нели Христова
60

"Според мен това противопоставяне е или закъсняло или не на място, защото всичко това следва от едно решение на Народното събрание от 12 януари 2023 г., което беше решено категорично, че трябва да има междуправителствено споразумение. Това междуправителствено споразумение да бъде прието от Министерския съвет, нотифицирано пред Европейската комисия и ратифицирано от българския парламент. Именно това се случи сега. Тогава решението беше атакувано пред Конституционния съд, който със свое решение отказа да го промени и да го направи невалидно. Народното събрание върви по реда на предпоставеното от 12 януари 2023 г. решение.", коментира споразумението със САЩ за новите блокове на АЕЦ "Козлодуй" бившият зам.-министър на енергетиката Еленко Божков в предаването "Брюксел 1".

По негови думи, все още няма предварителни изчисления колко ще струва това на България.

"Имаме член "Финанси", в който се обяснява, че американската държава се ангажира както с финансирането като държава, така и с гаранциите по това финансиране, експортното гарантиране на това финансиране", уточни гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според Божков има два възможни подхода за отлагане на либерализацията на тока у нас с една година, както иска БСП.

"Всичко следва от това, че с промяната в закона, който беше направен през ноември месец и който беше върнат от президента за преразглеждане. Тогава още президентът предположи, че е възможно такова развитие, при което няма да стигнат парите, за да се компенсират цените на електрическата енергия, така че да остане тя сравнима със сегашните нива", допълни той.

Прогнозата му е да се увеличи цената с около 20% за всички потребители, не само за битовите, ако не се върне този 1 млрд., който се очаква от Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
22
 
! Отговори
Жиката преди 1 месец
Ще има кютек ,ако се вдигне тока
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Терористът от метрото Еленко Божков е един от виновните за разпада на България.
14
1
 
10
 
! Отговори
Подписаха Уестинг преди 1 месец
на Второ Четене, Празен чек и банката е избрана. Гласуваха "ЗА"- ИТН, ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС. Против Възраждане и БСП. За тази цел отмениха НЕЗАКОННО решение на НС. Огмениха Референдум за строеж на Белене. Подаряват 2-та реактора, платени от Българите. На всичкото отгоре незаконно Забраниха Референдум за отлагане прием евро. Това направиха и още гласувания в НС, с които ни обричат на глад, студ, мизерия, и рестрикции във всяка една област Земеделие, Земеделска земя, Конституция, СЗО и куп други.
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Европейските *** прецакаха енергетиката си. Това е истината. Нашите тук в София са като послушни кучета, които изпълняват безропотно без да влагат никаква мисъл. Като кучетата на Павлов са.
12
1
 
15
 
! Отговори
Мръсно проклинам преди 1 месец
С тез 20% свещи да си купуват дано .
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова са ***, че ако еврокомисията поиска от тях да носят бельото си на главите, щото така е "европейско", без ни най-малко забавяне ще го направят. Но този рефлекс е типичен за марионетните режими. Пак ще има народни съдилища то се видя.
10
1
 
16
 
! Отговори
УЕСТИНГХАУС преди 1 месец
Е ИЗГОНЕНА ФИРМА ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ > НИКОЙ НЕ ИСКА ОПАСНИТЕ И БЛОКОВЕ, ДАЖЕ И САЩ > корумпираната бг е последния шанс на уестингхаус да се спаси от пълен фалит
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще поскъпне ако ПП са на власт, но скоро ще ги изритаме
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този дето спря метрото безнаказано е има ли държава изобщо Асен взе 5 милиарда и нещо от енергетиката вървете да си искате парите от Асен
7
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То скокът ще е с 20% само от премахването на по-евтината нощна тарифа. Като за начало се очаква 40-50% поскъпване, а до пет години ще плащаме 10 пъти повече.
6
0
 
19
 
! Отговори
Хората ще преди 1 месец
си изключват електромерите. Връщате ни в Средновековието. 80% от хората няма да издържат на този Енергиен Геноцид. Зимата 300 лева парно, или ток. От средна чиста работна заплата 1200 лв. Какъв свободен пазар като, потребители не могат да купуват най-евтината енергия от Козлодуй, а ни натресохте в микса най-скъпата. ЕС искал, ако утре ЕС иска да скочите от Аспаруховият мост. Че ни заробихге с още 120 милиарда лева гьол Козлодуй. 34 г. съсипахте ВСИЧКО. А с еврото, българоФоби.
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навреме ще се изсули сглобката им ниедна Нас Раханас раха и ще се излузят кът пъзня из шаяк .Затваряйте от сега границите да не ги утървем. Ще избягат с парите 30 милиарда .
4
0
 
18
 
! Отговори
Кой гласува преди 1 месец
борса ток за потребители. Обрекохте на студ и мизерия. Зимата 6 месеца перки и фото не работят. Махнахте базовата държавната ТЕЦ2, заради квотите оскъпихте с 200% цената. Между 60 и 120 милиарда лева заробихте внуците ни с АР технология, отказана в цял свят Унгария, Чехия, Британия, 2 неработещи реактора в два щата. Огромни проблеми в Китай и Япония. Без прибиране ОЯГ, без конкурски, без срокове, без неукгойки, без таван цена. Белене 12 милиарда лева. Какйв свободен пазар като Козлодуй НЯМА ток.
3
0
 
23
 
! Отговори
Лаик преди 1 месец
Няма да е само 20% много повече ще е
2
10
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 1 месец
"може" да поскъпне с 20%. Значи може и да не поскъпне. А може и с 80, а може и да поевтинее с 40! Може и баба му да е мъж. Само глупости.
1
1
 
22
 
! Отговори
Бесилки преди 1 месец
Е време да ковем! Даже сме закъсняли!