Енергиен експерт: Цената на тока едва ли ще скочи от 1 юли

Не можем да отлагаме либерализацията на пазара на тока
Обновена: 25 мар 2024 13:41 | 25 мар 2024 13:00, Анисия Иванова
69

Пътуването с посока либерализация на пазара на електроенергия започва тази година от 1 юли. От БСП обявиха, че има повод за притеснение и затова поискаха либерализацията за домакинствата да се отложи с една година. До 31 март трябва да бъде попълнен и дефицитът от 1 млрд. лв. във Фонд "Сигурност на електроенергийната система". Основният въпрос за домакинствата остава как и на кого ще плащаме.

"Въпреки че либерализацията предстои, от 1 юли за домакинствата нищо няма да се промени, защото това, което реално се случва, е, че правомощията, които КЕВР имаше всяка година - да актуализира цените на тока, сега преминават в ръцете на Министерския съвет. Процесът е политически и затова има напрежение", коментира енергийният експерт Констанца Рангелова в студиото на "България сутрин".

По думите на главния асистент в Института за икономически изследвания към БАН д-р Теодора Пенева не е ясен механизмът, по който ще се компенсират крайните потребители и има много нерешени въпроси, които трябва да се разпишат в закона и в регулациите.

На въпрос ще има ли скок в цените на електроенергията, Рангелова отговори, че шансът е малък и обясни, че се намираме в чувствителен период и не мисли, че политическите фигури, които ще участват в процеса на образуване на цената, ще си позволят скок.

"Единственото, което е проблем за Фонд "Сигурност на електроенергийната система" е, че ще има по малко пари, които да се точат в тази посока", добави Рангелова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Дълги години тези пари бяха използвани са субсидиране на въглищни централи. Либерализацията е изключително важна. Вече сме се забавили с това постоянно отлагане. Ако бяхме либерализирали преди 2021 г., щяхме да сме в много по-стабилно положение. Без либерализация електроенергийният сектор е в застой. Ножът ще опре до кокала и няма да има какво да направим, тежките последствия ще стигнат до самите потребители", заяви още Рангелова.

Пенева също е на мнение, че отлагането няма да помогне. Тя подчерта, че не може да избягаме от този ангажимент.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
22
 
! Отговори
BGexit преди 1 месец
А кой ни налага тази скапана либерализация - прогнилото ЕС.
46
10
 
4
 
! Отговори
aa преди 1 месец
от Нова година насам цената на тока на борсата е около 150лв на МВт ( днес е 139), като се сложи, такса пренос и ДДС, отива на 20ст. Т.е и да е свободен пазара пак няма да се качи цената а пролет и есен ще е най-евтино
45
1
 
8
 
! Отговори
Обирджиий преди 1 месец
Чудят се как да ни оберат. Без да протестираме или недоволстваме. Няна с транба в ЕС която да е на свобдония паар и пторебителите да не са имали сметки x4. Някадеъе изчезват тези пари и едни хора обедняха тотално.
44
12
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Цената на тока и парното скача, защото е държавен монопол и там всеки иска да изцеди тая сочна сливa :)))) Защо да няма частен енергопреносител питам аз? Когато има конкуренция, цената пада, всеки го знае
43
1
 
10
 
! Отговори
експерт преди 1 месец
Като нямаш избор каквато и цена да ти начекат , такава ще плащаш. Алтернатива винаги има - не плащаш като братята роми, енергийно бедните и така нататък маргинали или не ползваш. Революция няма как да стане защото нямаме Гилотина.
42
1
 
7
 
! Отговори
НА преди 1 месец
НА ЕКСПЕРТА НЕ Е ЯСНО ОБАЧЕ ИМА МНЕНИЕ!!!
41
1
 
4
 
! Отговори
На територията всеки преди 1 месец
който може да срича енергоснабдяване без правописни грешки е експерт! Думата не е защитена и всеки заблуждаващ е заповядал да заблуждава козите или овцете или телетата беше?
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лятото цените на тока ще паднат, които ви говори друго, ви лъже предизборно.
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изчакайте да видите какво са подготвили Теменужка и онова ръбатото от ПП само след 2 месеца... ако до тогава мрежата издържи!
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До енергетик Ако останат без ток, ще им пропука. Едно е сметка 100 лева а друго 1000 лева.
37
12
 
3
 
! Отговори
енергетик преди 1 месец
Над 85% от българите са в градовете на ТЕЦ. Потреблението на ток е малко. В банките има депозити за към 100 милиарда. Българите са богати и не им пука за никого.
36
2
 
6
 
! Отговори
Да, бе преди 1 месец
.......На въпрос ще има ли скок ....... отговори, че шансът е малък и.................... не мисли, че политическите фигури.............. Добре дошли в страната на малките шансове и политическите фигуранти.
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Ако бяхме либерализирали преди 2021 г., щяхме да сме в много по-стабилно положение." = Какво стабилно положение, *** мацкоуууу - 84 стотинки стигна тока, половината кръчми изпозатвориха и много млади останаха без работа, а след това удариха и газта. Имаше слухове, че цената на места ще стигне по 1.04 лева на киловат. Вие ДОБРЕ ЛИ СТЕ! Да, легнало положение е най-стабилното, като си се гътнал от глад. Няма квод а ти стане повече ...
34
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Също експерт: Рангелова едва ли ще забременее след 1 юли....
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Всички,- БАН са бии слугинаж от едно време.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До то за анализ - Мяза ми баш на накой финансист на кока, дето зениците му са станали големи, но не от наркотиците, ами от това, какви печалби му се привиждат ... Ей такива са всичките.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Защо всички ревете за тока, Йетел от февруари са вдигнали таксите с 10 % и всички мълчите. Тока не е скъп просто много се краде в Държавната енергетика Визирам: ТЕЦ, най-много В ТЕЦ СОФИЯ 930 лв за мВ" - Не всички са на Yettel,предполагам и докато е проблем, тоът е много по-голям проблем. ТЕЦ София ще е така, заото е прекалено важен "политически инструмент". Никойн яма да спечели избори, ако нарави сметките на софиянци по 1000 лева ...
30
0
 
16
 
! Отговори
Вербална диария, преди 1 месец
значи потребил, не протребил - 500 киловата плащаш. На каква цена бог знае. По неведоми пътища господни ще бъдат определени "енергийно бедните". Само аз ли виждам, че всичко върви към унищожение? Нарочно няма да построят АЕЦ Белене, защото тока ще е евтин, затова Уестингхаус ще строят два нови блока на неизвестна цена, която ще вдигне ужасно много цената на тока. Защо да се строим тогава?! Ако не се изметат тия продажници няма бъдеще за България!
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко отново плаши, чувства се застрашен :)))
28
0
 
0
 
! Отговори
то за анализ преди 1 месец
са нужни факти, цени , инфлация, а то няма . правим микс фото, аец, тец, вец и от кражби , на биткойни се оформя до краен получател цена . кой колкото има . т.е. различна . хахахаха похахави се и бизнеса , фалира , осветли се , и проси помощи - черкви , парно , зърнари , прасари , хахахаха прависти .