Подготовка за вот: Студенти пресъздават избори с кампания в социалните мрежи

Целта е младите да научат повече за политиката
26 мар 2024 17:00, Красимир Ангелов
3

Постоянни избори характеризират нестабилната политическа обстановка у нас през последните почти 4 години. Освен извънредните парламентарни, гласувахме още за президент, кметове и общински съветници, а след 2 месеца ще гласуваме и за евродепутати. Това провокира студенти от различни университети да разиграят избори като организират възстановка на парламентарен вот. Предизборната кампанията започва на 30 март, а гласуването ще е на 26 април.

"България на младите" се занимават с интерактивни образователни събития за млади хора. Изборите ще са един месец под формата на кампания в социалните мрежи, по време на която ще се проведат три дебата. Участниците трябва да убедят избирателите  да гласуват за тях и идеите им.

"Хрумна ни, че това би било полезно за младите хора. В света на дигиталните технологии да успеят да направят една предизборна кампания", обясни организаторът Цветомир Николов пред Bulgaria ON AIR.

В "Модел Република България Избори" ще се представи изборният процес в страната. В ролите на партийни членове и журналисти ще влязат 40 участници. Всяка партия ще има екип от 5 човека.

"Идеята е много вдъхновяваща - да се въвлекат младите хора в този модел, който има някаква образователна цел", смята студентът по право в СУ "Св. Климент Охридски" Михаил Крумов.

Разиграването на парламентарни избори е петото по ред, организирано от правителствената организация. Дейността ѝ все повече се разраства сред младежите, а интересът към това, което правят, е много голям.

Форматът е подходящ за участниците да научат повече за политиката, допълва Михаил Крумов: "Настоящата обстановка не е много оптимистична, но подобни събития на гражданското общество ми дават надежда, че това гражданско общество ще се еманципира от политическите говорители и партии".

В изборите, организирани от "България на младите", няма възрастово ограничение. Може да участва всеки, който се регистрира в платформата им в Instagram. Резултатите ще станат известни в деня на вота – 26 април.

Вижте повече в репортажа на стажант-репортерите Евелина Дочева и Ралица Величкова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: млади хораBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същите ей такива пикуфци и пикуй го фащат за проучвания и после се чудят, що им се разминават.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избираш квот някакви ти предложат отнякъде и вече си избирател
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Киро това ли измисли да лъжеш студентчетата да те слагат на хранилката