Поколението Z: Смели, предприемчиви, търсят гъвкаво работно време

Гонят кауза отвъд тях, да има смисъл това, което вършат
28 мар 2024 18:00, Анисия Иванова
89

45% от поколението Z биха напуснали работното си място поради ниско заплащане. Това показват данни от специално направено проучване. Поколението Z са младежи на възраст между 12 и 25 години, които се отличават с желание за независимост, гъвкавост и свобода.

"Успяхме да съберем 1240 младежи, които влязоха в изследването за 2 години. Няма кой знае колко големи разлики между поколението Милениум и поколение Z. Но наистина се вижда, че поколение Z са много по-смели, по-предприемчиви, по-независими, да им е гъвкаво, да разполагат с времето си. Професионалното им развитие не е всичко за тях, искат балансиран начин на живот", заяви Андрей Илиев от Академия за личностно развитие.

При по-младата част от поколението Z се наблюдава засилване на тенденцията да искат да работят на свободна практика или да опитат като предприемачи. По-склонни са да рискуват.

"При ниско заплащане биха напуснали, ценят труда си. Интересното при 15-19-годишните е, че има изместване: номер 1 не е ниското заплащане, а екипът и работната среда. По-младите търсят повече екипност. 9 от 10 младежи биха изкарали стаж, но основната мотивация е да имат възможности да се развиват, а не заплащането. При момчетата основната мотивация е да се развиват, докато при девойките е финансовата сигурност", обясни Илиев за Bulgaria ON AIR.

От проучването става ясно още, че конвенционалното от понеделник до петък се измества като предпочитано работно време. При младежите от 15 до 19 години само 30% си представят да работят от понеделник до петък. Предпочитат гъвкаво работно време или на принцип "свършена работа".

"Гонят някаква кауза отвъд тях, да има смисъл от това, което те вършат. За тях е важно да разберат какво им се отдава и спрямо това да изберат кариерната посока. Това с професионалното ориентиране след години почти няма да има смисъл", каза още Андрей Илиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от Общество
Все по-често пътуваме навън, ръст на чужденците у нас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Това обаче не прави младите по -лоши. И не, не съм Z, millennials съм." - И освен ралика от 5 години, с какво си по-различен? Да ме прощаваш, ама ми мяза на един дол дренки. Помня глупсотите от 2011-а във Фейса, дето се "репдизвикваха" с какви ли не идиотщини. Голи снимки, мързел, фърчене из общаците ... че то това започна още преди смартфоните.
82
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ьааььа - Особено бомби, пушки, арбалети ... Кой ти е бащата/. Осама?
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Поколението, дето били между 12 до 25, ама говорим за работата ... моля ви се. Че те 90% още не работят.
80
1
 
4
 
! Отговори
ьааььа преди 4 седмици
До АнонименДа ,защото играят на видео игри, който са много зле и където физиката липса. Важни са ефектите само. Както и филмите, новите са много зле. Дори вече не се снимат с макети и на зелен екран, а са само 3D CGI с кофти енжин. Едно време какви работи сме превили. лагерници , прашки, пушки, бомби, лъкове, арбалети. Хвърчило съм си прасил сам. Игаехме на фунийки, правихме димки ,лов, риболов... И пак имаше видео игри, но да седиш цял месец пред монитора, не.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Pedigree-пал от академията за (дву)личностното развитие да обясни в коя област са предприемчиви тези Z , че не се сещам за някакво производство у нас ?!
78
0
 
4
 
! Отговори
Липсата преди 4 седмици
на сигурност води до стрес, отказ от брак и деца, страх от бъдещето, паник атаки, депресии, самоубийства. Пример Япония, където в миналото започваше работа като работник и се пенсионираш на висок пост. Във Франция най-голям процент самоубийства е сред фермерите. Сега вече не можеш да намериш обикновена хубава пералня произведена в Италия, или Германия. Всички добри фирми, за да не фалират изнесоха биснеси в Азия,намалиха качеството на продуктите. Читавите фирми 3-4 поколения просто фалираха.
77
1
 
0
 
! Отговори
Z - ПУТИН преди 4 седмици
Е ЗА ЗАКОЛЕНИЕ... НЯМА НИЩО ОБЩО С НЕГОВОТО ПОКОЛЕНИЕ
76
4
 
8
 
! Отговори
ааааааа преди 4 седмици
всичко грамотно И ЧИТАВО избяга от БЪЛГАРИЯ ! ТОВА което остана тук в голямата си част не става за нищо ...
75
0
 
7
 
! Отговори
ето ги преди 4 седмици
Тежка катастрофа е станала тази вечер между кола и мотор на кръстовището на бул. Г. М. Димитров и бул. Никола Габровски в столицата. Инцидентът е станал около 19:15 ч.26-годишният моторист е в много тежко състояние, има огромна кръвозагуба. Друг мъж на 27 г. е с наранявания на крак и ръка и е откаран в Пирогов.
74
0
 
7
 
! Отговори
31 годишен преди 4 седмици
Аз искам да има машина времето и да се върна в 70-80-те и да тряскам момичета когато те са били 20-30 годишни. Тогава са били наистина естествени и хубави, а сега са ужас...
73
0
 
6
 
! Отговори
Грък преди 4 седмици
Слаби и меки.....
72
2
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 седмици
каво пееха ъпсурт навремето .....какво шмърка Новото време .... и некой куки са мн лоши мутри .и досега си е така у БГ с разликата че всичко читаво избяга в отдавна в чужбина и че не малка част от мутрите вече не се между живите . макар че има и живи които отиодха и на власт дори ...
71
0
 
4
 
! Отговори
do 66 преди 4 седмици
До Дедо Попда мн комплексари има у БГ за съжалание !
70
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Нали ги виждам зад блока.Преуспели джойнтери и алкохолици. Речник "бате ,бате,к*р*ви,бело и няколко псувни.Работа- бачкатори по строежи,и складови работници. Всичките много отворени всичките много нахъсани кръв ще се лее. И като дойде патрулката -"бате,бате бегаме бате" Много долна пасмина.Родителите им са виновни че им плащат сметките и им купуват храна. Трябва да ги оставят да се оправят със заплатките които вземат да видят като си платят сметките и си купят манджа ще има ли пари за глупости
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
31-годишните кое поколение са
68
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
добре, че са Инстаграм и Фейсбук да се покажат колко са готини и уникални, а иначе в реалния живот повечето не стават за нищо!
67
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Търсят далаверата, да не работят.
66
2
 
24
 
! Отговори
Дедо Поп преди 4 седмици
Поколението Z - мърZеливи, каприZни, комплекZирани.... Не обичат да учат , щото то всичко го имало в Интернет. Обичат удобството, ако нещо би им повредило маникюра или разрошило прическата - не се захващат с него. Много , ама много искат да са известни, попОлярни, да ги смятат за красиви и веднага им се насълзяват очичките ако някой каже нещо лошо за тях. накратко : безполезни. И за да съм откровен - Не всички са такива , има и свестни деца , но те са едва 10% . За жалост.
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво не ви хареса в мнението за гримирането и смяната на дж*ендъра, че го изтрихте?!? Вие хомофоби ли сте?!? Не подлрепяте ли хората да си избират джендъра. Задръстеняци! хахах
64
19
 
6
 
! Отговори
Йо преди 4 седмици
Всяко следващо поколение е по-добро от предишното. Затова и старото поколение се дразни на младото, просто не го разбира и не обича различните. Това обаче не прави младите по -лоши. И не, не съм Z, millennials съм. Това не пречи да призная, че Z са по-добри, а пък ние сме по-добри от X, пък са не говорим колко по-добри и от boomers. Boomers сега са налазили Facebook и само ги вижте какви дребни злобари са и как се излагат. Срам!