Социолог: Българите се вълнуват от икономическата ситуация

Време е да пенсионираме клишето, че сме в икономическа криза
28 мар 2024 12:42, Инна Ангелова
16

Според социологът Марчела Абрашева средно две трети от българите се вълнуват най-вече от икономическата ситуация и безработицата в страната, както и от цената на живота.

"Евробарометърът е от 20 години и е уникална система за регулярни проучвания на различни теми, поръчани от ЕК. Те се правят във всички страни членки по една и съща методика, така че данните са напълно сравними и напълно достоверни. Данните са публично достъпни, това е целта им, достатъчно е да напишете "Евробарометър" в интернет и те ще излязат. Всички изследвания имат конкретни теми, "Евробарометър" пита за общо доверие към институциите. А конкретното проучване има за цел да разбере как хората от различните региони в Европа оценяват набор от неща", каза Абрашева в студиото на "България сутрин".

Тя допълни, че французи и италианци също се вълнуват от икономическата ситуация и безработицата.

"За първи път в навечерието на тази година българите казаха, че се чувстват по-сигурни за своето икономическо бъдеще. Всички страни имат икономически проблеми, някои от регионите в България имат повече от други, както е навсякъде в Европа. Далеч съм от мисълта, че сме "цъфнали и вързали" и че няма проблеми с доходите, има, разбира се. Но ми се струва, че е крайно време да пенсионираме мантрата, че ние сме в икономическа криза и как всеки момент ще се взриви всичко. Това не е вярно", допълни Абрашева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според социолога има съществен дефицит на говоренето какво ни дава Европа. "Има излишно говорене какво Европа не ни дава и какво ни е отнела, и как видите ли ние сме втора ръка европейци. Не само българските депутати, но и партиите от политическия спектър, които се наричат евроатлантици, трябва да се опитат да говорят какви преимущества имаме", коментира Абрашева.

Проучването на "Барометър" показва, че 20% от българите са заявили, че няма да гласуват на евроизборите: "Числото е сравнимо с някои други съседни европейски страни, числото изразява една немалка част от нас, която започна да поставят под въпрос нашето членство в НАТО, но не е необичайно високо. Традиционно на евроизборите гласуват по-малко хора", отбеляза тя.

Абрашева е на мнение, че  избори 2 в 1 са разумно решение.

“Мобилизацията и за едните, и за другите избори зависи от темите, които ще обсъждаме в следващите седмици. Ако са 2 в 1 - може би участието в национални избори ще повиши общата избирателна активност. И може би ще помогне на партиите, които наричат себе си европейски", добави социологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Общество
Рециклирането в България не е на нивото на ЕС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Малко факти! преди 4 седмици
Червените олигарси не искат Еврозона за да не излезе всичко на светло. Използват мита за независимя лев , същия лев който умря 1997г на нива 3000 лева за 1$ и се въведе борда и реално сега лева е евро откакто има валутен борт само картинките на банкнотата са като лев. Ако махнем борда колко лева ще стане еврото 2000 или 20 000 никой не знае. заплатите 1997г при Виденов БСП бяха 6 $ на месец (на баретите)...
12
1
 
0
 
! Отговори
фейк такси преди 4 седмици
Ей сега един авер от Германия ми каза колко му е тока на месец- 30 евро баца....
11
0
 
1
 
! Отговори
Агне преди 4 седмици
Само ни стрижат тука . Храна, вода , ток по скъпи от в реалния ЕС, а заплатите в пъти по-ниски. Лихви за депозото в Бг 0,3% при инфлация 21% в ЕС лихви от 5 % за депозит при инфлация под 3%. Е как става това с позволение на политиците или и те са съочастници в уражая на вълна....
10
0
 
1
 
! Отговори
Кога ще сме в ЕС ? преди 4 седмици
За над 100 000 Е депозид Уникредит Италиа дава лихва 6,7% или 13 хиляди лева чисти пари на година. В София за тези кинти може да вземеш едностаен и даго дадеш под наем за 700лв макс. което 8500 лв на година без да вадим амортизацията, данъци ,рискове да го използват за копане на биткойни или за публичен дом и др....
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Този да си завре мнението и да не го разпространява публично, защото не струва.
8
3
 
4
 
! Отговори
зълтопаветник преди 4 седмици
Не бе, абсурд! За българите най-важното са ефрожейските ценности и да има пари и оръжие за еленски!
7
0
 
9
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 4 седмици
Защо лихвите в САЩ и ЕС са 5% а в България 0,30% ? И защо държавата тегли дълг от чужбина , а не от депозитите на населението и не им дава 3% примерно , а плащаме лихви на чужди играчи ?
6
0
 
0
 
! Отговори
Навитак преди 4 седмици
До ПанеленпАвиАн - Не съм съгласен, пълният член се употребява навсякъде, където е възможно!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Българите се вълнуват от ядене,пиене,танци,сълфетки и некоя сгодна женица.
4
4
 
0
 
! Отговори
Масова сеч преди 4 седмици
МВР и ромите са убили над 100 млади човека в Бобов дол за 4 години , главно жени и никой не ги разследва, остават 4000 живи жители!От МВР и Прокуратурата нищо неразбирали, в Бобов дол има 2 РПУ-та !
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
35 г. само криза. Преходи, реформи и тн край немат. Сега за капак и лева закриват.
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като бъркат в джоба и са безработни, ясно е че политиците ще са на мушка
1
0
 
2
 
! Отговори
ПанеленпАвиАн преди 4 седмици
Инна, явно си падаш по "пълен член", но той не се употребява навсякъде!Откъде ви намират в тоя сайт толкова грамотни бре!? Че и умни...