Лятното часово време е тук: Докога ще местим стрелките?

На този етап не се вижда скоро да бъде взето крайно решение
31 мар 2024 14:30, Красимир Ангелов
70
Лятното часово време е тук: Докога ще местим стрелките?
Снимка: Pixabay

В 03:00 часа тази нощ минахме към лятното часово време, като часовниците се преместиха с един час напред. Смяната на часовото време на зимно и лятно е регламентирано с Постановление 94 на Министерския съвет от 13 март 1997 г. , сочат данни на отдел "Справочна" на БТА.  

Съгласно постановлението всяка година в нощта срещу последната неделя на октомври се въвежда зимно часово време, като часовниците се преместват с един час назад, а в последната неделя на март се преминава към лятно часово време, като часовниците се преместват с един час напред.

Първата смяната на часовниците се урегулира с приемането от Министерския съвет на Постановление 6 на 26 януари 1979 г. Според официалния документ то ще настъпва на 1 април и ще продължава до 30 септември всяка година, като часовниците се преместват съответно с 1 час напред и назад.

Това обаче не е окончателно. На 13 март 1997 г.  Министерският съвет приема Постановление 94, с което се отменя Постановление 6 от 1979 г. С новото постановление се регламентира лятното часово време да се въвежда в 3:00 ч. през последната неделя на март, като часовниците се преместват с 1 час напред, а връщането към астрономическото време да бъде в 4:00 ч. през последната неделя на октомври, като часовниците се преместват с 1 час назад.

През 2014 г. Волен Сидеров внася за първи път в парламента проект за решение на Народното събрание, с което да се възложи на Министерски съвет да отмени постановленията за лятното часово време.

През 2018 г., Европейската комисия предложи смяната на часовото време да се отмени, като държавите членки запазват правото си да решат коя часова зона да важи за техните територии.

Очакваше се този процес да бъде приключен, като всяка страна да избере на кое време да остане. В крайна сметка обаче пандемията от Ковид, както и избухването на войната в Украйна, постави този процес на заден план и на този етап неговото решение не стои на дневен ред. Възможно е обаче след изборите за европарламент през лятото въпросът отново да бъде поставен на дневен ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами , докогато се разболее и последният здрав българин ! Тогава целенасоченият геноцид , наречен ""лятно часово време" , ще е изпълнил мсията си и няма да има нужда вече от него ...
48
2
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Ами да го вземат вече това решение. Природата си е казала думата отдавна. Няма нужда да променяме реалността. Да си остане астрономическото време.
47
1
 
0
 
! Отговори
така е преди 1 месец
До НОМЕР2 Друго си е да стоиш един час повече пред компа!А иначе за народа загуба велика!:))
46
3
 
7
 
! Отговори
аман бе преди 1 месец
Нашенеца все търси с кой да си оправдава страхливостта!Директивата от ЕС Е ВСЕКИ САМ ДА РЕШАВА!Га нчо олу обаче не иска да носи отговорност и чака ЕС да реши вместо него!Сакън нещо да не сбърка!Страхливи и наведени-това сме!На нас ни дай паметници да събаряме!
45
12
 
5
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 1 месец
Смяната на времето е чудесна идея! И всички, които имат мозък го разбират! Един час по-дълъг ден, един час повече живот!
44
1
 
10
 
! Отговори
our преди 1 месец
Дреме му на бай ти депутата за зимно или лято време. Там от баничката нещо да откъсне е по -важно! Избори , после избори за президент , пък може и пак за дупетат.
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Нормалните хора нямат никакъв проблем със смяната на часовото време, вкл. и когато пътуват по света. Има обаче и доста други хора" - Това някаква селска затапка ли трябва да е? Демек - ти - БОнго БОнго, нормален, друг - гаден и ненормален. Какъв човек си ти? Ти не си човек. Ти си животно.
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това правило е мислено от феодалите, пременили се като "фабриканите", за да може Ханс и Грубер, да работят "оптимално" по 13 часа на ден, когаот се спестят стотнки от лапите. Е не, че нещо,но преди 110 години, тойът е бил доста по-скъп, крушките са горели повече и няма нищо общо с днес, но както и да е ...
41
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само астрономическото време.Всичко друго са тотални простотии.Но явно простите хора са доста...
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пък след това теорията на Айнщайн за относителността и изместването на времето не била вярна
39
3
 
5
 
! Отговори
а преди 1 месец
направете като испанците - същото часово време като немците. добро за бизнеса, никакъв проблем за средния човечец, и така.
38
13
 
11
 
! Отговори
Споко преди 1 месец
Румъния и Гърция избраха лятното време. Ние ще се съобразим с тях, освен това сме морска туристическа дестинация...нямам как през лятото да се стъмва в 20ч...
37
9
 
25
 
! Отговори
НЯМА ДА СТАНЕ преди 1 месец
Аз зачитам само зимното астрономическо време ! Живея според него и не страдам от икономия на ток за осветление . Съответно работя според зимното часово време , така както беше едно време преди още да беше въведено . Не се съобразявам с работодателя !
36
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде на къде европейската комисия ще решава и това... Започнаха да стават дразнещи. Само заради това си заслужава да запазим смяната на времето, която си работи отлично и е логична.
35
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обичайните глупости и сугестии на ЕС. Смяната на времето си работи перфектно. Нормалните хора нямат никакъв проблем с това. На магарето чуш викат.
34
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Д-р Костадинов - премиер!
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"През 2018 г., Европейската комисия..." - шест години и НИЩО. Всичката им е такава на ЕС и ЕК. Всичката.
32
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ще се избира едно целогодишно време, единственият правилен избор е астрономическото време. Вижте разположението на България в часовите зони, ние сме в най-ляво на часовата зона в първата 1/3 от ширината й. Ще е безумие да сме по лятно време +3 и в следващата зона.
31
2
 
12
 
! Отговори
snooze преди 1 месец
Докато управляващите си мислят, че с постановление на министерски съвет или с евродиректива, могат да ви дават наклон на стрелката.
30
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единствения проблем при смяна на времето от зимно на лятно е, че трябва да свиквам по-рано да ходя до тоалетната, а през лятно на зимно по късно и при тези смени се напикавам в гaщитe и проблема е, че докато ми се оправи пикaнето, всеки ден трябва да ги пeра!