Пенсионерите у нас ще са 25% от населението през 2027 г., през 2060 г. - над 30%

Сега хората над 65 години са милион и половина или 23,5%
116
Пенсионерите у нас ще са 25% от населението през 2027 г., през 2060 г. - над 30%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2027-а година делът на хората на възраст над 65 години ще бъде почти 25% от цялото население на страната, а към 2060 г. ще надхвърли 30%. Данните бяха оповестени на организирана от "Каритас България" кръгла маса по проблемите на дългосрочните грижи в домашна среда за възрастните хора.

Още по темата

В момента хората на 65 и повече навършени години са милион и половина или 23,5% от населението, а предлаганите услуги не отговарят на голямото търсене, коментира Светлана Гьорева от организаторите на форума, цитирана от БНР.

"Въпреки всички извървени положителни стъпки в създаването на среда за развитие на подкрепата за възрастните хора, трябва да направим тъжната констатация, че достъпът на възрастните хора до подходящи услуги не е гарантиран от гледна точка на наличност, на финансова достъпност. В много населени места хората нямат достъп до здравни услуги, до различни социални услуги, а много от услугите, които се предлагат най-вече в здравната сфера, са струващи скъпо и хората не могат да си ги позволят", каза тя.

Участници във форума отправиха редица препоръки, сред които разработване на нов вид застраховане или допълнително осигуряване, освен здравното, което да даде право на възрастния човек да получава помощ и грижи в дома си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: населениепенсионери
Още от Общество
За безопасност: Връщат мигащото зелено на светофарите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
6
 
0
 
! Отговори
Капиталист преди 3 седмици
Да са мъслили на времето *** комунисти и неграмотна ***. Аз като млад човек знам ,че ще работя вечно и песния няма да взема. Който иска да се оправим да гласува за възраждане , а не за герб, пп, дпс и бсп. Трябва да се махнем от комунистическия ЕС и нато. Хората трябва да са свободни и капитализама да процъфтява, както е било на времето преди 100 години в САЩ.
106
0
 
5
 
! Отговори
Поне преди 3 седмици
До Анонимен Малко слушаш ли се и разсъждаваш ли. Подобни свестни като тебе тук просперират, а като излязат в чужбина сменят па.мПер.си и П-о Дл,оги, защото там оценяват по това какво можеш, а не да ръсиш комсомолска агитация.
105
2
 
12
 
! Отговори
Observer преди 3 седмици
Един го каза много точно. Ако съкратят държавния апарат наполовина, защото точно толкова са тия мъртви души , само лапащи държавни пари и неправещи нищо, ще остане такъв излишек че ще има и за пенсии и за надбавки и за болници, и за болни... Да ама *** иска да е държавен функционер и да бърка и той в кацата с меда без да прави нищо. Народопсихология, наследена от комунизма. Най сладко е държавното!!! После не се чудете защо сме най бедни в ЕС. Всичко ни е сбъркано!!!
104
0
 
16
 
! Отговори
Libre comme air преди 3 седмици
По селата няма никакво мед.оцслужване и хората *** като мухи...няма и никакъв общестнен транспорт!!!Пълна порнография на държава сме!!!
103
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А след 2060 ще закрият;;
102
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Рашките затова са добре. 52 % от руските мъже не доживяват пенсионна възраст. Така се спестява много пара.
101
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма страшно. До 2060 г. пенсиите в ЕС ще са изравнени. Бабетата ще си наемат болногледачки от Русия, за да им подпомогнат икономиката, а дедовците ще са при правнуците в Щатите. Кво толкоз?
100
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я па Тея! Кой ще жив до 2060 г.?
99
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По турско време е нямало толкова българи - гурбетчии. Щото некадърните бивши комунисти се доказват отново като управляващи.
98
4
 
11
 
! Отговори
японка преди 3 седмици
Явно искат до вдигат осигурителната възраст . Обаче Ви прецакват през последните 100 години , да си знаете. Нищо лично.
97
3
 
17
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 3 седмици
А изчислихте ли дали България и българите ще ги има до 2060 , платени ши3о-стъкмистици?!? Въпросът е риторичен бай дъ уей...
96
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Свестните българи останаха в България, а тези дето за нищо не стават избягаха в чужбина. За съжаление мафията на демократите контролира държавата и краде на поразия.
95
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Странно. Пенсионната възраст се увеличава, при мъжете до 2029 година, при жените до 2037 година, а пенсионерите щели да се увеличават. По-скоро ще намаляват, поне до 2039 година. Друг е въпросът, че като относителен дял може и да се увеличат, защото българите за пореден път спряха да раждат деца.
94
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Свестните българите избегнаха в чужбина. Тук останаха само болни и старци на доизживяване, контролирани от бивши комунисти.
93
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва една задълбочена проверка на ТЕЛК-вете. Имаше един репортаж преди няколко години за сляп по документи, който кареше нелегално такси.
92
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Започна през ден да има подобни статии. Да не би да готвят вдигане на възрастта за пенсиониране?
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
РАЗСТРЕЛЯЙТЕ ГИ КО СЕ ЧУДИТЕ *** ТАКИВА
90
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Cтигa глупocти и кажeтe нe на укро-натовската пpoпaгaнда!!! Следете телеграм каналите: Осташко! Важное; Colonelcassad; Рыбарь; Повернутые на Z войне; Военная хроника; Операция Z: Военкоры Русской Весны; СОЛОВЬEВ; WarGonzo; NЕ.САХАР; ОФИЦЕР; Два Майора; Архангел Спецназа; btr80; Союз Добровольцев Донбасса; Също така гледайте предаването "60 минут" и "Вести" в smotrim.ru различни канали в smotret.tv
89
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ние плащаме скъп ток , чехите вземат хубави пенсии от нашия ток .Подаряваме си златото , канадците имат хубави пенсии . Пазаруваме във веригите , германците вземат хубави пенсии .... такива работи . На нас ни искат 40 години стаж , което е направо безумие , а нашите *** им дават по милост
88
6
 
10
 
! Отговори
Ама там преди 3 седмици
В Германия хората си имат права и са свободни не са роби на комунистите и милицюнерска държава като в Бе Гето

Спонсорирани публикации