Вили Лилков: Пак ли Народен съд за най-успешния кмет на София?

Еврейска организация е против паметник на инж. Иван Иванов
8 апр 2024 12:04, Петър Бойчев
107
Вили Лилков: Пак ли Народен съд за най-успешния кмет на София?
Снимка: БГНЕС

Пак ли ще има Народен съд за най-успешния кмет на София инж. Иван Иванов? Този риторичен въпрос зададе проф. Вили Лилков, общински съветник от Синя София в Столичния общински съвет, пред bTV. Той е сигурен за себе си, че ще има паметник на инж. Иван Иванов.

Инж. Иванов е кмет на София в периода от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. (10 години, 3 месеца и 15 дни).

Лилков обясни, че още през 2011 г. е внесъл доклад за построяване на паметника. Тогава Столичният общински съвет, доминиран от ГЕРБ, гласувал "За", определило се място за паметника до метростация "Васил Левски", а след това се провели 4 неуспешни конкурса.

Накрая, на петия път, бил спечелен конкурсът и скулптурата е почти готова. Проф. Вили Лилков добави, че през 2016 г. организацията на евреите в България го поканили на разговор, за да изяснят въпроса с паметника на инж. Иван Иванов.

Проф. Лилков се позова и на документи, в които е записано, че няма основание да се твърди, че инж. Иван Иванов е извършил някакви престъпления. "80 години по-късно правим втори Народен съд и не можем да го допуснем. Паметник на инж. Иван Иванов ще има независимо от инсинуациите за опетняване на неговата памет", отсече общинския съветник.

Максим Делчев, председател на Централния израелтянски духовен съвет, се обяви против поставянето на паметник на бившия кмет, тъй като той е бил човек, който има редица моменти в биобрафията си, които са недопустими, за да бъде един от символите в София.

Наименуването на булеварди на фашистки и нацистки лидери, посещаването на рождения ден на Хилтер заедно със съпругата му не е приемливо за Централния израелтянски духовен съвет. Дали не трябва да се избере друга личност, която да има паметник в София, запита Делчев.

Той призова общинските съветници да помислят какъв паметник искат да има в София. Лилков обаче го обори с документи дори от Народния съд, че Иванов е оправдан за поддръжка на хитлеро-фашизма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от Общество
Пеевски: Почит за приноса на ромите към националната идентичност
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
До 93 преди 3 седмици
До АнонименНикой нищо не им плаща.Това са б. мозъци остарели и озверели.Кой бел ЗКПЧ,кой завършил АОНСУ щото за друго не ставал и пр. лежачи.Добре е че са на измиране.
94
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Капиталистите пак искат да правят Ючбунар и го правят, като строят във вече построените квартали. Попълват оставеното от БКП на работническата класа. Ючбунарът беше гарантиран, ако съветската армия не беше свалила фашистката власт. Новите Ючбунари на капитализма са пред очите на всички.
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бай Тошо ви даде панелки по 5 хиляди евро квадрата. Направи ви богати.
92
4
 
6
 
! Отговори
До 81,82 преди 3 седмици
Инж. Иванов строи онази прекрасна част на София, която бе срината по времето на бомбардировките. Чии съюзници бяха онези, които бомбардираха страна, непратила нито един войник на източния фронт? Защо не кажеш? Какви бяха условията, за да спрат тези незаслужени бомбардировки? Българите с голи ръце да скочат срещу въоръжения до зъби Вермахт, за да осигурят по-скорошно връщане на фабриките и работилниците на евреите, които така и така щяха да им бъдат върнати, ама сакън да не реализират още загуби!
91
3
 
7
 
! Отговори
До 88 преди 3 седмици
Бай Тошо си има безброй паметници - окаяните панелки, в които набута някогашните свободни и независими селски стопани, след като им взе земята и насила ги направи нещо като работници в калпавите заводи, оборудвани с остарели за времето си съветски машини.
90
0
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 89 преди 3 седмици
Ючбунар ли? Ами че той си е ваш, комунистическо-пролетарски. Някои сами са си строили коптори. Какво общо има тук инж. Иванов? Не знаеш ли, че собствениците на фабрики по онова време са строили жилища за работниците си? Или това не ви изнася да го съобщавате? И какво стана в последните години на соца, когато действаше указ N56? Червенушковци от средния ешалон се изпотрепаха да регистрират фирми и да заграбват точно тези оцелели сгради с бивши работнически жилища, за да не бъдат реституирани!
89
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До София получава 83 -- Ами язовир "Искър" кой го строи бре, умник? Пак инж. Иванов, нали затова го пускат от затвора. Интересно, по колко копейки ви плащат за всеки коментар тук, който съдържа лъжлива информация с цел да възвеличи безобразията на социалистическите управляващи и да принизи достиженията на онези, които за 66 години направиха от невзрачното турско село една от най-чистите и уредени столици на Европа, спечелила си прозвището "малката Виена" и "малкия Брюксел"?
88
0
 
6
 
! Отговори
До 86 преди 3 седмици
"ФакултетО" е поселище на индийците. Кой им дължи канализация? Когато започнат да плащат данъци, тогава ще имат претенции. А вода и електричество те и сега си крадат. Защо не протестираш срещу това?
87
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Успех на кмета 84 - Бъркаш периодите. Ремонтът на бившия турски конак и превръщането му в дворец е дело на княгиня Клементина. Знаеш ли чия майка е тя и докога е живяла? Какво общо има тук последното десетилетие преди деветосептемврийския преврат?
86
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Паметник на инженер Иванов ще има възрожденски н.екадърници, начело с *** дето ви оставя лъжите и трие мненията на другите хора.Ц.ървулите - обирджии на мандри тикнали инженер Иванов в затвора, че първоначално и на смърт го осъдили, ама после се усетили че няма кой да построи един язовир като хората, че повечето от тях са стигнали само до основно образование
85
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Постижение на кмета Иван Иванов е бедняшкият работнически квартал Ючбунар. Ако съветската армия не беше влязла, несвалените фашисти щяха да построят още Ючбунари, тесни и мръсни рааботнически квартали, а широките пространства на новите социалистически комплекси щяха да са прекрасни и широки имения за богаташите.
84
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По критериите на Лили Вили, на всяко кръстовище трябва да има паметник на Бай Тошо. Ако сме честни и последователни.
83
5
 
3
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 3 седмици
И за тебе ще има Народен Съд фашага такава!
82
12
 
2
 
! Отговори
Факултето е паметник преди 3 седмици
, достоен за кмета Иванов. Пълна мизерия е била София без канализация и електрификация. *** в двора и газени лампи нощно време. Най-известната европейска столица, на всичко отгоре и бомбардирана няколко месеца. Нито една улица с асфалт, основно калдъръми.
81
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Оня паметник го махнаха и вече не става за отвличане на вниманието, та сега трябва да се измисли друг, да се караме, докато си вършат безобразията. Някой забеляза ли как в общината си вдигнаха заплатите, докато иначе не могат да се съберат по други въпроси?
80
11
 
3
 
! Отговори
Успех на кмета преди 3 седмици
Инж.Иванов е ремонтът на турският конак и пресрещането му е дворец, с извинение. Паянтова сграда с камишитови тавани. Пълна мизерия.
79
10
 
4
 
! Отговори
София получава преди 3 седмици
Вода от язовир "Искър", оригинално име Сталин. Язовир "Бели Искър" на инж. Иванов е с 40 - четиридесет пъти - по-малък обем, в резултат на калпавия проект и некачествено строителство се държи полупразен и постоянно се наблюдава.
78
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хах, вярно, кметът Иван Иванов - кметът на убитите софиянци и бомбардировките над София. Хахах. Вили Лили направо се издъни като бит фашист.
77
11
 
3
 
! Отговори
Успехът на кмета преди 3 седмици
Инж.Иванов е срината София, а кметът на Чамкория заедно с монархическата върхушка.
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Чорбаджи Юрдан 68 - Нацизмът в умерени дози е здравословен. Ако го няма, следва асимилация. Лошо е само когато се изявява в крайни форми, но така е с всяко нещо, не само с нацизма.

Спонсорирани публикации