Вили Лилков: Пак ли Народен съд за най-успешния кмет на София?

Еврейска организация е против паметник на инж. Иван Иванов
8 апр 2024 12:04, Петър Бойчев
107
Вили Лилков: Пак ли Народен съд за най-успешния кмет на София?
Снимка: БГНЕС

Пак ли ще има Народен съд за най-успешния кмет на София инж. Иван Иванов? Този риторичен въпрос зададе проф. Вили Лилков, общински съветник от Синя София в Столичния общински съвет, пред bTV. Той е сигурен за себе си, че ще има паметник на инж. Иван Иванов.

Инж. Иванов е кмет на София в периода от 25 май 1934 до 9 септември 1944 г. (10 години, 3 месеца и 15 дни).

Лилков обясни, че още през 2011 г. е внесъл доклад за построяване на паметника. Тогава Столичният общински съвет, доминиран от ГЕРБ, гласувал "За", определило се място за паметника до метростация "Васил Левски", а след това се провели 4 неуспешни конкурса.

Накрая, на петия път, бил спечелен конкурсът и скулптурата е почти готова. Проф. Вили Лилков добави, че през 2016 г. организацията на евреите в България го поканили на разговор, за да изяснят въпроса с паметника на инж. Иван Иванов.

Проф. Лилков се позова и на документи, в които е записано, че няма основание да се твърди, че инж. Иван Иванов е извършил някакви престъпления. "80 години по-късно правим втори Народен съд и не можем да го допуснем. Паметник на инж. Иван Иванов ще има независимо от инсинуациите за опетняване на неговата памет", отсече общинския съветник.

Максим Делчев, председател на Централния израелтянски духовен съвет, се обяви против поставянето на паметник на бившия кмет, тъй като той е бил човек, който има редица моменти в биобрафията си, които са недопустими, за да бъде един от символите в София.

Наименуването на булеварди на фашистки и нацистки лидери, посещаването на рождения ден на Хилтер заедно със съпругата му не е приемливо за Централния израелтянски духовен съвет. Дали не трябва да се избере друга личност, която да има паметник в София, запита Делчев.

Той призова общинските съветници да помислят какъв паметник искат да има в София. Лилков обаче го обори с документи дори от Народния съд, че Иванов е оправдан за поддръжка на хитлеро-фашизма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
2
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 месец
Днес, нищо за политка. Кого и как да похвалите. Хахаххахах
54
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еврейте нямат право на мнение тук. Това, че някой е бил кмет по време на WW2 не го прави фашист/нацист.
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До АнонимеН - щото си прекалено обратното на остър да го проумееш
52
4
 
9
 
! Отговори
историк преди 1 месец
До Анонимен 50 - не знам, аз като любител на историята, така попрочитам не само българска, но и световна... като се замисля как точно един единствен народ винаги е бил недолюбван и гонен... има два варианта - или е богоизбран, или има някакъв изначален проблем в самия етнос... предвид спора дали Бог съществува, май вариантът е само един...
51
4
 
14
 
! Отговори
Аааа, нееее! преди 1 месец
Най-напред да се вдигне паметник на еврейката Сара от рода Коен, която успешно е развела българския цар и благодарение на нея Българското царство е било разпокъсано. Вследствие на това губим държавата си за цели 5 века. Някой друг в българската история има ли такова постижение? Не! Затова да й се вдигне възможно най-високият паметник в България, както и още един в Турция. И те има закакво да й благодарят. Все пак Блгария е била една от най-богатите им провинции и е осигурявала щедри данъци!
50
8
 
2
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ДА МУ ТУРЯТ ПАМЕТНИКА ДО ВОДОПАДА :D
49
3
 
16
 
! Отговори
Дали не трябва преди 1 месец
да се избере друга личност, която да има паметник в София, бил попитал председателят на Централния израилтянски духовен съвет. Ами хайде тогава да вдигнем паметник на атентаторите, взривили "Св. Неделя" пез 1925г. Също и един в центъра на Стара Загора - на евреите, посочвали на башибозука кои български къщи да разграби по времето на Старозагорското въстание! В Търново да бутнем паметника на Асеневци и да направим един на онези от рода Коен, които са предали Царевград Търнов на турците!
48
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи, какво е направил за собственият си народ е ирелевантно щом не се харесва на един определен чужд народ, който явно има въховенство при вземането на такива решения в нашата страна ? Не е ли възможно да отчетем постиженията на някого заради тях самите ? Ако оценявама всяка историческа личност през призмата на настоящето ще трябва да се запасим с динамит и керосин, унищожавайки всяка следа от тях. Може би определният етнос ще тряба да каже защо имат статуи на доказани терористи ?
47
16
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ПАМЕТНИЦИ НА КМЕТОВЕ НЯМА ДА СЕ ПРАВЯТ! НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА ИЗОБЩО ПРИ КОЙ КМЕТ Е НАПРАВЕНО НДК ПРИ КОЙ ЯЗОВИР ИСКЪР И ПРИ КОЙ НЯКОЙ СМРЪДЛИВ ВОДОПАД.
46
2
 
18
 
! Отговори
ясно преди 1 месец
Водопроводът на София и рилската вода коато пият софиянски е вечен паметник на инж.Иванов!
45
8
 
3
 
! Отговори
У нас преди 1 месец
нито българите са българи,нито евреите са евреи!
44
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вили Лилков пак се издъни с профашизма си. Чешмата на софиянеца била паметник на фашизма. А жилището на софиянеца е паметник на социализма. Училищата са паметник на социализма, болниците, цяла София е паметник на социализма. Хилядите язовири са паметник на социализма. Цяла съвременна България е паметник на социализма. Трябва да строим в София паметник на Бай Тошо.
43
12
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
До ррррр/ ДА НЕ Е НАПРАВИЛ ТОЙ ЯЗОВИР ИСКЪР !!! НИКАКЪВ ПАМЕТНИК
42
29
 
4
 
! Отговори
f преди 1 месец
Лилков ли си Милков ли си... В България има закон който осъжда непризнаването на нацисткия режим. Възхваляването на фашисти е престъпление. Така че си вземай статуята и си я сложи в хола. Ние на фашисти не се кланяме. И добре че са българските евреи да спрат това.
41
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Върнете мавзолея и ПСА че са исторически. Най-успелите паметници на най-успелите хора спасили България от кланетата на НАТО. Ако не беха кумунисти, САЩ щеха да съборат сичко на Иванов.
40
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези могат да си командват в Израел.
39
1
 
26
 
! Отговори
СтигаПисахтеГлупости преди 1 месец
Дори само като създател на Рилския водопровод заслужава да има паметник!
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Hopмaлнo e ga ponтaeтe тpoлoвe, нo вce nak тakaвa e oбичaйнaтa npakтиka в okynиpaнитe тepитopии...
37
25
 
10
 
! Отговори
Пак тези фашисти преди 1 месец
Станал кмет 2 седмици след монархо-фашисткия преврат и стоял на поста до края на монархо-фашисткия режим. През този период кметовете са назначавани, не са избирани. Без избори е бил кмет. Никакви демократи не са, а профашисти. Възхваляват фашистките периоди и търсят своите герои във фашизма, защото мислят и живеят във фашизма.
36
0
 
19
 
! Отговори
Може и да са против преди 1 месец
Според преброяването от 2011 г., като евреи са се самоопределили 1162 български граждани, това прави 0.015% от всички български граждани. Тези факти говорят достатъчно.