Над 50% от българите: Държавата да вземе мерки срещу скъпия живот

Това сочи проучване на Евробарометър
12 апр 2024 20:12, Александър Попов
151
Над 50% от българите: Държавата да вземе мерки срещу скъпия живот
Снимка: БГНЕС

В България 57 на сто от гражданите изразяват очакване държавата да вземе мерки срещу високите цени на живота, показват данни от проучване на Евробарометър, представени днес от Европейската комисия.

В ЕС средно на това мнение са 48 на сто от участвалите в допитването. Сходни и по-високи дялове на гражданите с това очакване се наблюдава в още 13 държави от ЕС.

В четири държави на първо място се поставя въпросът за ниските заплати, в две - състоянието на здравеопазването, а в една - достъпът до жилища. В допитването са потърсени отговори какво най-силно вълнува европейците по отношение на социалната политика.

Общо 88 на сто от европейците казват, че социална Европа е важна за тях лично. Според 45 на сто в това отношение най-важен е стандартът на живот, следват достъпът до здравни грижи и добрите условия на работното място (44 на сто), както и равните условия на пазара на труда (40 на сто).

Според 38 на сто ЕС трябва да има отношение към състоянието на здравеопазването, към трудовите възнаграждения (34 на сто) и към размера на пенсиите (30 на сто)./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
3
 
4
 
! Отговори
Държавата преди 1 месец
не взима мерки, защото така пълни хазната от ДДС, преки и косвени данъци. Ако държавата мислеше за потребителите щяхме да ползваме евтин ток от Козлодуй, а не да го изнасяме, и да махат нощна тарифа, БОРСА ТОК от 2025. Изискването е на МВФ да се изравняват цените, но като нямаме реален сектор икономика, загиваме. Защото при всяка инфлация увеличението на заплатите е изядено с между 40% за 3 г. държавни служители ниско ниво,народът с над 60%. Потреблението е свито драстично. А идва и еврозона.
91
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От къде следва че при повече деца ще поевтинее живота. Или като намаляват ще поскъпне. Няма логика. Те намаляват именно защото поскъпва. А не обратното. Като има малко деца всеки ще има по два апартамента и пет гаража, е няма да има кой да консумира стоки и да произвежда, но се замислете вие роби ли искате, или какво. Вие си произвеждайте и си консумирайте. Но нямате право да създавате някого и да го захвърляте в този ад да се трепе. Ние сме колонии от клетки, играта е в главата. Няма нужда.
90
3
 
2
 
! Отговори
а преди 1 месец
еми нормално, вдигат се цените, вдигат се пенсии, заплати, в цяла европа е така.
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и по този случай годишния преглед на колите скача от 50 на 100лв. понеже държавата мисли за народа :))честито на все атлантици с атлантическо мислене. На шофера му го подават от всички страни
88
9
 
11
 
! Отговори
ИТтата обраха народа преди 1 месец
Програмист взема средно 7хил лева от заплата и отделно 2-3 ренти. И всичко това за наша сметка. Докато не се обложат програмистите с данъци държавата няма да се оправи.
87
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може би не е толкова скъпо, а заплатите са малки. Във Франция една трета от заплатата им е за храна, (ежедневни разходи за домакинство), една трета е за транспорт, телефони, ток и вода, една трета е за почивки и релакс - културни развлечения. Това е било замислено като водеща формула за ЕС, но само за Франция е изпълнено. В България заплатата или пенсията на над 50% не достига само за храна. Стандартите в ЕС са с космически разстояния. За едни ЕС е майка, за други мащеха.
86
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Скъпо, скъпо, вярно е.... Но най-скъпите снимки в живота на човека са заснети от камери на КАТ.
85
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От къде тръгна всичко, от ГАЗ-а.:))
84
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да пратим сглобкаджиите в Белене и всичко ще започне да се оправя от само себе си
83
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво да направи държавата? Да тръгне да сваля цените ли? Нали ще затворят всички търгаши? Те купуват от борсите на едро и добавят над 40%, дори някои добавят над 50%.В заведенията среден клас има 350% надценка. Както гледам една салата е 14 лева в Пловдив в открито заведение в Централната градина.Себестойност макс 4 лева. Само 1 пример. Няма места вечер в работен ден къде да седнеш. Минавам всяка вечер на връщане от работа. Живея в района на Пеещите фонтани. Вървя доста пеша.Явно не им е скъпо.
82
3
 
27
 
! Отговори
Кирчо ДжинТриВолта преди 1 месец
Как може да спреш да пиеш в страна, в която млякото е по-скъпо от бирата?
81
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никакви мерки не може да вземе държавата тъй като населението се намира в демографска катастрофа. Децата до 18г са едва 1 милион което е само 15% от населението. И в следствие на тази катастрофа имаме напълно унищожена икономика и от там произлизат и огромните дефицитите в социалната система и всичко останало. Провинцията ни вече прилича на военен фронт. Пълна разруха.
80
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко беше ОК до момента, в който Бг прекрати договора за руската газ, сега е пак руска, но през Турция от др доставчици и борсата. Лукойл също ще купува от борсата. Ток пак от борсата на ЕС, нищо че е български, затварят се и ТЕЦ. Е след като са скъпи енергоносителите, как ще е евтин животът..:))
79
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата сме ние. Щом ние не протестираме и си лежим по диваните, нищо не може да се оправи. Докато не вземем сопите и не започнем с камъни да целим политиците, те няма да се стреснат за нищо. На тях не им пука колко струва живота. Техните заплати са достатъчни. Освен като депутати, вземат бонуси от комисиите в НС и заплата от основната си дейност. Тези, които изкуствено повишават цената на живота имат комисионни от тук, комисионни от там. Мислите ли, че им пука, че е 5 лева лука?
78
3
 
13
 
! Отговори
someone преди 1 месец
каква държава? от 1990 г. такава не съществува, управляват мафиоти и капиталисти, тях ги интересува техния интерес, не общото, затова и думата работник е станала *** дума.Щом сме допуснали това и мълчим няма каква държава да търсим.
77
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ква държава ,бе тук е Мутроландия,мафията си има държава.България нито е държава ,нито е в Европа !
76
4
 
8
 
! Отговори
Милен преди 1 месец
Животът им е скъп, ама иначе имотния пазар бележи рекорд след рекорд от такива дето нямат пари.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно,е държавните кълмуци да са нахранени на добри заплати А пенсионната мер-ша да мре
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Програмис - ДенкУФ, ти ли си? Не знам на Путин дали и колко му е зле, но на баяТ българи е баяТ зле.
73
3
 
6
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Елате в Белгия защо стоите в балхария на скъпо бе,джанъм . Тук помощи , работа ,живот се живее

Спонсорирани публикации