Йотова: Президентът обмисля решението си за смяна на външния министър

Радев ще реши кога да го обяви
16 апр 2024 22:15, Стела Стоянова
26
Йотова: Президентът обмисля решението си за смяна на външния министър
Снимка БГНЕС, архив

Няма как да бъда говорител на президента, очевидно е, че той обмисля своето решение, събира всякаква информация, това е нова ситуация с променените текстове в Конституцията, коментира пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова във връзка със поисканата смяна на външния министър. Тя добави, че Румен Радев ще реши дали ще откаже смяната или ще подпише.

Очевидно е, че не само се задълбочават политическите кризи от тези текстове, но и се раждат нови, посочи вицепрезидентът.

Не мога да ви кажа, не зная, президентът ще реши кога и как ще обяви своето решение и какво ще бъде то, отговори на въпрос Йотова.  И уточни, че това е в неговите правомощия, въпреки желанието на мнозинството, както се видя, по думите ѝ, те да бъдат силно ограничени.

Йотова обясни, че не се учудва , че няколко часа преди премиерът да поиска рокадата , смяната е поискана от партиен лидер.  Това е въпрос към г-н  Борисов, добави тя.  Начинът, по който вървя  дискусията за промените в Конституцията, се видя, че те бяха продиктувани изцяло от политически и партиен интерес, по-малко се мислеше за институциите и за самата Конституция, коментира вицепрезидентът.

Вицепрезидентът участва в тържественото честване на Деня на Конституцията, организирано от Съюза на юристите в България. Йотова поздрави с празника на българската Конституция и добави, че днес повече отвсякога се нуждаем от гаранции за нейна защита.

По-рано през деня Илияна Йотова коментира пред медиите, че служебният министър- председател Димитър Главчев дължи отговори на всички, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Общество
Липсата на редовен кабинет не е пречка за еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може за сеир и допълнителна депесаро-герберска излагация да ги събере да си защитят тезата и да се посмеем още на Бойко Променливия и Пеевски Бейбиситъра. Ама толкова.
19
0
 
0
 
! Отговори
ТОП НОВИНА преди 1 седмица
Ще го подпише,но след като назначава служебния кабинет след консултации с парламентарните групи и по предложение на на кандидата за служебен премиер,не би ли трябвало първо пак да проведе консултации с парламентарните групи във връзка с предложението на служебния премиер за смяна на министри,че да имаме какво да гледаме и да слушаме кой какво ще хортува за благото народно?
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БОЙКО БОРИСОВ Е РУСКИ ПРОЕКТ. ПУТИН СЕ ПРАВИ НА ДЖУДЖИСТ, БОЙКО НА ФУТБОЛИСТ ЗАЩОТО КАРАТЕТО МУ Е НИКАКВО
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БОЙКО БОРИСОВ Е РУСКИ СЛУГА
16
0
 
5
 
! Отговори
BONZO преди 1 седмица
Като слушам и чета изказванията на Президента и Вицепрезидента, както и на малцина други политици като тях, си мисля, че не всичко още е загубено и има някаква надежда все пак да станем нормална държава, а не държава на ъндърграунда и на простаци.
15
0
 
8
 
! Отговори
Хмм... преди 1 седмица
Може ли и има ли право и да не подпише указ за смяната, това е нещото, на което следва да се отговори? Но като гледам как КС още мълчи и си гледа сеира, явно никой не желае да се занимава сериозно със законността на самия основен закон или по-точно поправките на човечето Христо Иванов в компания с Пеевски и дружките им от Герб и подмяната . Защото те сътвориха всичко това.
14
0
 
6
 
! Отговори
ВВС BG преди 1 седмица
Какво стана с скандала на седмицата?Бившият Главен прокурор Гешев беше разпитан и каза че Бойко искал да го убие.
13
0
 
12
 
! Отговори
ъъъ преди 1 седмица
Свидетели сме на бруталната наглост на престъ-п-н-иците от ГЕРБ и ДПС,след съставяне на служебното правителство.Бедни народе,дотам ли си ог-л-у-п0ял и оскотял,че не виждаш това нещо?Докога ще поддържаш най-долната част на обществото?От 2009 г. държавата я сполетя тежко нещастие.Един крадлив,невеж,п-р-о-с-т,нагъл,брутален уличен разбойник,ли ти е идеала за държавник?
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Събитията летят с двеста, както го каза нашият най-важен държавен пророк. В този ред на мисли, Томиславе, кажи на всички какво се набива на елементарен човек? Както ти го обясниха в ефир.
11
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Президентът обмисля нещо различно от оставката си? Смех! Докъде си въобразява, че може да стигне? Тук не е Русия, все пак, а този човек се забърка в много казуси, които могат да го вкарат в затвора, заедно с подизпълнителите му. И мандатът му изтича, на всичкото отгоре! Леле, колко е лошо да се видиш с малко власт в днешно време, опозоряваш се за пет минути! Жалка работа.
10
10
 
9
 
! Отговори
Ха ха, преди 1 седмица
...след като размаха юмрук за преврата/платен от Черепа/, Радев извади всякакви бивши ДС-кадри от нафталина, за да ги разпръсне за посланици из чужбина! Хайде да не забравяме, че отказа да назначи Даниел Митов за посланик в Румъния /защото не е бил кадър на ДС/! А сега ще подписва, за Външен министър? Става забавно !
9
2
 
7
 
! Отговори
Интересно преди 1 седмица
Има право да не ги освободи. Това и добре. Обаче как ще се работи в подобна среда? Министър-председателя може да блокира цялата им дейност и закотви по бюрата. Още нещо мислено и недомислено, неприложимо.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как беше казал писателят за тези? "Денков ще целуне ръцете, Главчев ще целуне краката, Борисов ще целуне на още по-друго място."
7
10
 
8
 
! Отговори
акуд преди 1 седмица
гумен радеф да ни са прави, ББ и дпс му заповядаха, да си взима възелна и да се навежда
6
11
 
5
 
! Отговори
Тази преди 1 седмица
...като каква се явява, че ни се пробутва за някаква крайна инстанция? Защо все ги тресе деменция, че Борисов оглавява партията с най-голямо доверие от българският избирател! И то при избори, проведени с "аллабалата" на Радев, и машинките на Мадуро! И Конституцията се изпълнява , и не се коментира! Никой не е над нея ,както тази се опитва да ни се представи!
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щели да го сменят,защото не вдигнал на хамериканския посланик веднага телефона...представяте ли си за какво навеждане става на въпрос?
4
1
 
12
 
! Отговори
х преди 1 седмица
Кой си ти бе, мърляч, че ще плашиш с военен съд. Я покажи първо референдума за НАТО, кога беше, какви бяха резултатите
3
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То не е негово... Главчо решава, той само подписва или не. Не може да избира!
2
15
 
6
 
! Отговори
ВОЙНА Е...!! преди 1 седмица
БЪЛГАРИЯ Е ЧЛЕН НА НАТО... КОЙТО ТРЪГНЕ СРЕЩУ НАТО - ПРАВИ ВОЕННО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ЗА КОЕТО СИ ИМА ВОЕННА ПРИСЪДА...... ТАКА ЧЕ КОЙТО РАБОТИ СРЕЩУ НАТО И БЪЛГАРИЯ Е ЗА ВОЕНЕН СЪД...!!
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма какво да се мисли. Да е мислил слугинският премиер Главчев, когато е предлагал преди седмица.

Спонсорирани публикации