Мистерия с луксозна яхта за $11 млн. и име "Burgas, Bulgaria"

Плава под български флаг във водите на Дубай
16 апр 2024 12:45, Петър Бойчев
31
Мистерия с луксозна яхта за $11 млн. и име "Burgas, Bulgaria"
Снимка: Sunreef Yachts

Луксозна нова яхта, плаваща под български флаг, която се намира във водите край Дубай - Обединени арабски емирства (ОАЕ), е обявена за продан срещу 11 млн. долара.

Това става ясно от видео, качено в Yotube. Яхтата и цената й е представена от млада дама на самия катамаран, пише Actualno.

Още в началото на видеото лъсва блестящ надпис „Burgas, Bulgaria“, а малко по-нататък и истинското й название - „Marie-Joseph“. По последни данни от търсачките за плавателни съдове тя се намира в Персийския залив, близо до пристанището на Мина Сакр (ОАЕ).

Marie-Joseph е ветроходен катамаран с обща дължина 23,87 метра. Конструкторът й е Sunreef Yachts от Полша – компания, основана от Франсис Лап в Гданск. Яхтата Sunreef 80 Eco Marie Joseph е с ширина 11,53 м, газене 1,7 м и обем 198 GT.

Пусната е на вода през 2022. На 4 март с пищно тържество компанията откри авангардна корабостроителница в Ras Al Khaimah (ОАЕ) скоро след приключването на Dubai International Boat Show и Monaco Yacht Show 2022, където бе представен иновативният еко модел „Marie-Joseph“ – целият в черно.

В церемонията участва н. в. Шейх Сауд бин Сакр Ал Касими - владетелят на Рас Ал Хайма, бившият полски президент и носител на Нобелова награда за мир Лех Валенса, полският посланик д-р Якуб Славек и главният изпълнителен директор на Sunreef Yachts Франсис Лап.

Чия е яхтата?

„През последните месеци в публичното пространство се появиха информации за продажбата на яхта с наименование „Burgas, Bulgaria”, на стойност 11 млн. долара.

По информация на медиите, това е една от най-луксозните яхти, които се намират на пристанище в Дубай. Към бургаските народни представители се обърнаха граждани и медии с резонни въпроси, свързани със собствеността на яхтата, регистрацията й в България и платените такси към българската държава“, пишат до министъра на транспорта депутатите Андрей Рунчев и Галя Василева от ГЕРБ-СДС.

Те са поискали министър Георги Гвоздейков да ги информира дали яхтата „Burgas, Bulgaria” е регистрирана в България и кога, имала ли е престой на българско пристанище, какви такси са платени, кой е собственикът ѝ, дали той е представил документи за произход на средствата, с които я е закупил.

"След извършена справка в администрирания от Изпълнителна агенция „Морска администрация“ регистър на корабите в България бе установено, че не съществува регистрация на плавателен съд с наименованието „Burges, Bulgaria“ в корабния регистър.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Общество
Липсата на редовен кабинет не е пречка за еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
ХараКиръ преди 1 седмица
Честно я спечелих на митницата.
27
0
 
1
 
! Отговори
Подаръчно пликче преди 1 седмица
Да се сформира парламентарна комисия за установяване собствеността на яхтата с български имена.
26
0
 
0
 
! Отговори
Комуновирус преди 1 седмица
Яхтата е на някой червен олигарх, те владееха бизнесите в България. Може и на червена мутра.
25
0
 
0
 
! Отговори
Maria преди 1 седмица
Някой дразни :)
24
1
 
4
 
! Отговори
Шишо Доан преди 1 седмица
Яхтата не закачате!
23
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Имаше едни такива, дето разправяха, че много харчела ветроходната яхта. И ги питах: Ама тя нали има платна. А те: Ми ние не знаем как да ги ползваме. Та парите не могат да ти купят класа.
22
0
 
15
 
! Отговори
Всичко е ясно преди 1 седмица
Яхтата е регистрирана на баба Гочовца от село Поручик Гешаново.
21
1
 
14
 
! Отговори
Перко преди 1 седмица
Яхтата си е моя, паркирах я в Дубай за да не ми я надраскат тук зависниците. Произходът на парите, с които е купена е от под дюшека на баба ми, която цял живот е отглеждала зелен лук и праз на двора през топлия сезон, а през зимата в собственоръчно направен от нея парник, пак на двора й. После е продавала тази продукция на Женския пазар. Вашите баби като са били мързеливи и по цял ден са пиели кафенца, кой ви е крив? За данъци и такси има НАП, на вас ли обяснения да давам?
20
2
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
няма да се регистрира в българия а в някоя офшорка капитализмът е измислилкак да си крие парите
19
2
 
13
 
! Отговори
Neptun преди 1 седмица
А каво им влиза в работата на депутатите да питат на кого е яхтата.Или за да му завиждат благородно, ИлиДа разберат кой е, за да го изцеждат (ако до сега не са).Депутат ще следи за произход на средства... голям смях.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
е на божков е ... той нали се прибра човека, вече не му трябва, само разход ...
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нищо не става ясно от статията. Прави се реклама на разни фирми. Някоя мисирка си измислила сума 11 милиона вместо реален оценител. Накрая се оказва че някой си именувал коритото по някакви сантиментални причини, обаче някой сеераст завидял на арабина. Нещо не се връзва. Изглежда че тоя който питал е намерил братчед си и тихо
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
прилича на плаваща гробница. няма мистерия - това е български мутроляк!
15
0
 
26
 
! Отговори
капитан 1-ви ранг преди 1 седмица
Като я гледам тая гемия, няма да може да мине по Перловска река. Сигурно за това я продава човекът. Не може да се прибере до вкъщи.
14
1
 
23
 
! Отговори
Свинеевски преди 1 седмица
точно преди изборите я продава за да има пари да плати на ромите и турците.
13
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А пудел на борда има ли??
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нексовците закъсаха за пари ?
11
2
 
35
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 1 седмица
На един честен бизнесмен от списъка Магнитски е.
10
5
 
30
 
! Отговори
тончо преди 1 седмица
100% е на Баце или Шуши.
9
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Чия е яхтата?" - Ами ... не в ваша работа!

Спонсорирани публикации