Обмислят драстичен скок на цената за издаване на лични документи

Ще отпадне възможността за издаване на безсрочни лични карти
16 апр 2024 15:58, Анисия Иванова
34
Обмислят драстичен скок на цената за издаване на лични документи
Снимка: БГНЕС

Нова методика за изчисляване размера на таксите за издаване на българските лични документи предвижда МВР. С нея ваденето на документи за самоличност ще поскъпне драстично. Ако правителството одобри промените, услугата вече ще струва почти двойно повече - 30 лв., вместо досегашните 18 лв. за хора между 18 и 70-годишна възраст. Това е цената за обикновена услуга. За поръчката с бързо или експресно издаване на документ цените се удвояват и утрояват.

За първо издаване на лична карта на лицата от 14 до 16 години следва да се запази сега съществуващата преференция за безплатно издаване и при трите вида обикновена, бърза и експресна услуга. Непълнолетните, които са изгубили картата си, пък ще плащат 21 лв. за ново издаване вместо досегашните 13 лв.

Както и досега лична карта на българските граждани от 14 до 18-годишна възраст се издава със срок на валидност 4 години, а на навършилите 18-годишна възраст - със срок на валидност 10 години.

Предвижда се и друга промяна в Закона за българските лични документи, с която ще отпадне възможността за издаване на безсрочни лични карти. По искане на лицата, навършили 70-годишна възраст, може да им се издаде лична карта със срок на валидност 30 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Общество
Липсата на редовен кабинет не е пречка за еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации