Здравният сектор: Работодатели бойкотират увеличението на заплатите

За това алармираха синдикатите
16 апр 2024 18:20, Стела Стоянова
19
Здравният сектор: Работодатели бойкотират увеличението на заплатите
Снимка БГНЕС, архив

Работодателските организации в здравеопазването отказват преговори за сключване на нов Колективен трудов договор (КТД) в отрасъла. За това алармираха от Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ.

Работодателските организации са представени от Националното сдружение на общинските болници в България, от Националното сдружение на частните болници, от Асоциацията на университетските болници и от Българската болнична асоциация.

„За днес беше предвидено заседание на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. Предишното заседание, което беше насрочено за 10 април 2024 г., също не се състоя заради отсъствието на работодателските организации“, обясняват от КНСБ. По думите на синдикалистите отказът води до нарушаване на Закона за здравно осигуряване, на Закона за лечебните заведения и Националния рамков договор, и ощетява всички работещи в здравеопазването.

От КНСБ се обръщат към министъра на здравеопазването и към председателя на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването да вземат мерки за възстановяване на социалния диалог и подписване на КТД в отрасъл „Здравеопазване“. Ако се наложи, КНСБ ще потърси съдействие от министър-председателя и от международните организации, в които членува“, допълниха от синдиката, цитирани от БТА.

Не участвахме в двете заседания – на 10 април и днес, защото в края на март поискахме от КНСБ и КТ “Подкрепа“ да имат общо становище, да ни предоставят анализ на изпълнението на досегашния КТД, да се водят стриктни протоколи на заседанията, които да се предоставят на всеки участник в него, поискахме и мотиви и оценка на въздействието на предложените нови нива на основните заплати в проекта на КТД“, уточни за БТА д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници в България. По думите му, за да се възстанови социалният диалог, трябва да се спазят тези предложения.

„На последното заседание на Отрасловия съвет от Министерството на здравеопазването (МЗ) посочиха, че от над 180 държавни и общински болници, малко над 40 са успели да достигнат до основните заплати, заложени в сегашния КТД“, допълни д-р Тотев. Според него увеличението на стойностите на клиничните пътеки е средно с 8-10%, а предвиденото увеличение на новите основни заплати в проекта на КТД е с 25-30% спрямо досегашния КТД. „Към това становище се присъединяват и от Асоциацията на университетските болници“, допълни д-р Тотев.

„Мотивите за предлаганите увеличения на основните заплати не бяха подкрепени с данни за изтеклия период“, подчерта за БТА и адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация. По думите ѝ не може да се взимат толкова отговорни решения, ако липсва анализ. „На предходно заседание на Отрасловия съвет поискахме от МЗ анализ и оценка на въздействието, но все още не са ни представени“, допълни Димитрова. „Болниците имат специфичен начин на работа, финансирането е по клинични пътеки и ресурсът е ограничен. Това не е бойкот, а изчакване на анализа от МЗ“, категорична е адв. Димитрова.

Припомняме, през февруари тази година НЗОК и БЛС постигнаха консенсус налагането на санкции за болници, които не са достигнали основните заплати, заложени в КТД, да бъде отложено за юни 2024 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: заплатиработодатели
Още от Общество
Липсата на редовен кабинет не е пречка за еврозоната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
пак аз преди 1 седмица
Добре, де. Миналата година обявиха заплатите на директорите на болниците. Всички надхвърляха или доближаваха 1 милион! Е, как да няма пари за заплати?
17
0
 
0
 
! Отговори
Мая преди 1 седмица
А стачка? И масови оставки? М? Гладният няма какво да губи!
16
0
 
1
 
! Отговори
Попринцип преди 1 седмица
Държавата бойкотира бълг.народ СТИГА ГЛУПОСТИ И ФИЛМИ,ЧЕ НЕ ТАКА!!!
15
0
 
1
 
! Отговори
Роб преди 1 седмица
Така е с всички работодатели,които са свикнали да им работиш за малка заплата.В България има работодатели,а не заплатодатели!
14
0
 
2
 
! Отговори
КВИ 3 АПАРТАМЕНТА БЕ преди 1 седмица
Всичко което се строи се граби от едни и същи и се пуска под наем ,знам хора от администрацията със по 5 даже но са на името на роднините МУ ! Във Пловдив строят нов Пловдив във прилежащата инфраструктура всичко е претоварено ,постоянни задръствания пушек и мръсотия пълно безхаберие и тези които идват са от долините на кафявата мечка със чаршафите -- мъжете им зидат жените им санитарки ( на повечето ) когато един ден свърши бума ще ги видя къде ще се дянат ....
13
0
 
5
 
! Отговори
Възмутен преди 1 седмица
Правилно!За да раздадеш едни пари, първо трябва да си получил. Болници .,...търговски ,дружества!!!!!Продават здраве под формата на пътеки, както сергиите за зеленчуци на пазара.. Продадеш домати-получаваш, продадеш лук -получаваш и така бай Иван си изкарва заплатата и раздава на децата си. Касата накрая плаща за стоката(пътеката) здраве! Да, ама ако няма желаещи и нуждаещи да крачат по пътеките...? Няма пари и няма какво да раздадеш. Често не стигат и за стари заплати, камо ли за нови!
12
0
 
4
 
! Отговори
Що ревете бе? преди 1 седмица
Повече от 85 милярда "спестявания" на гражданите в банки? По три жилища на глава от населението, тези по офшорки и дюшеци не се знаят. Богат народ! ... За това, следващия път гласувайте за тези, които ще премахнат банковата тайна! Да се види кой кой е. Да се объркат хубавичко нещата, за да се оправят. Мошениците се крият в мъглата на всякакви законни тайни. Търговски, държавни, банкови, военни, здравни, църковни ... После, имало корупция! Ще има. Парите не стигат! Калпави демография, здравеопа
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Синдикатите да вземат да кажат какви са заплатите във фабриките свързани със здравеопазването на лицата Огнян Донев,Стоян Гаров и сие ЧЕРВЕНИ"капиталисти"
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има бол пари в Здравна Каса да заплащат лекарсия труд но са се вързали с фарм фирми Шефовете на които не живеят у нас .Докато народът си мълчи ще е така .Тоз барод в момента плаща повече за лекарствата си отколкото преди да обявят че някои ще са безплатни .Безплатни лекарства Няма .Има увеличение и хората плащат повече за лекарства по Здравна Каса.Такава Държава Няма!!!
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Както обикновенно защо да няма увеличение на заплатите защото има казаха на хората безплатни лекарства обаче тез безплатни лекарства не са безплатни а увеличени поне 5пъти заплащани от Здравна каса има давера между Касата и фирмите и затова няма увеличение на мед труд Има ли Корупция тук Има Корупция между фарм фирми и Касата
8
1
 
15
 
! Отговори
рендетУ преди 1 седмица
Здравен Сектор у таз Болна държава - Нема!!!!
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма такова заплащане никъде в ЕУ. Може би в Судан и надолу. Сиера Леоне. Само гангстери. Бизнес след София навътре не се пуска. Точка.
6
11
 
12
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 седмица
Изключително правилно решение,никакво увеличение на заплати,ако трябва от Афганистан и Бангладеш ще се вкара хора за работа но заплатите на българина не трябва да скачат.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дреме ми на газдата за ламборгинито. Да си го навре у дииииирника. Аз искам пари, а той да си иска на каката от околовръстното.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Баце... не плащаш - нема работа.
3
1
 
11
 
! Отговори
шефчето преди 1 седмица
Ако бачкате още по-здраво, ламборгинито което ще си купя ще е по-хубаво от ниналогодишното
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Работодател... Ще си работиш сам. ЕТ!
1
13
 
6
 
! Отговори
Работодател преди 1 седмица
Ще компенсираме увеличението на заплатите с увеличение на труда или работното време.

Спонсорирани публикации