Трябва ли по-строг контрол и режим за въздушните пушки?

В Европа този тип оръжия се продават свободно
Обновена: 17 апр 2024 11:51 | 17 апр 2024 11:48, Анисия Иванова
27
Трябва ли по-строг контрол и режим за въздушните пушки?
Снимка: Bulgaria ON AIR

След множеството инциденти с въздушни пушки се поставя въпросът как се взима разрешително и трябва ли да се затегне контролът.

"За въздушните пушки и пистолети, които спадат към графата неогнестрелни оръжия според закона, можете да отидете в магазина, да си закупите една такава или да я закупите от човек, който продавайки ви я, ви дава фактура, документ, която удостоверява откъде е закупено това оръжие, след което отивате в районното управление, показвате документа, че сте си купил въздушна пушка и ви вписват. Оттам насетне отговорността е изцяло ваша как ще го ползвате", заяви председателят на Българската оръжейна асоциация Иван Савов в ефира на "България сутрин".

Въпреки това, той отбеляза, че е важно да се прави разграничение между огнестрелни и неогнестрелни оръжия и не смята, че трябва да се затяга контрола върху неогнестрелните.

"В случая с пострадалото дете говорим за неогнестрелно оръжие, което фабрично е произведено да стреля със сачми, известни като чашки или по-тежки куршуми "слъгове", чието предназначение е основно за спортни цели, да стреляте по мишени. Фабрично тези оръжия са произведени да постигат енергия, която е недостатъчна, за да пробие човешка тъкан и да не могат да стрелят с бойни боеприпаси", разясни Савов за Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че навсякъде в Европа този тип оръжия се продават свободно.

Миналата събота дете на около година и половина от Враца бе простреляно в главата с въздушна пушка. Предполага се, че изстрелът е произведен от друго дете в семейството, което е на 11 г. Савов бе категоричен, че вината за инцидента се крие в човека, който е оставил заредената пушка без надзор.

"Вината е във възрастния, но аз ще си позволя да направя аналогия. Ако беше оставен един касапски нож и детенцето отиде и го хване за острието, при което другото отиде да издърпа ножа, ефектът щеше да е същият - пострадало малко дете", каза гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от Темида
Съдът отмени наказанието на полицай във връзка с издирването на Митко от Цалапица
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Иван Георгиев преди 1 седмица
Контролът е такъв защото трябва да дадеш рошвет на районното мвр да дадеш рошвет и ли ( дарение) за да ти подпишат за късо нарезно оръжие това е режимът във България.
15
0
 
1
 
! Отговори
Hdjsisis преди 1 седмица
Сложете си една бомба на врата и се гръмнете.
14
0
 
1
 
! Отговори
Wozkzkzkx преди 1 седмица
Какво е това решение никой не е съгласен да се затяга контролът на въздушно/бойно оръжие трябва да се гласува не може ей така да се реши без да питате никой
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен Потребител преди 1 седмица
Контролът на оръжията е достатъчно затегнат някои хора не са съгласни със вашето решение .
12
0
 
1
 
! Отговори
Разрешавам преди 1 седмица
на *** с оръжие да се думнат в кратуната проста .Да не страдат невинни Хора !
11
1
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 1 седмица
Който не може и не спазва разпорежданията и наставленията ,да сдава оръжието в полицията и да върви на МВП ... !?Аман от некадърници и шушумиги .
10
0
 
2
 
! Отговори
Р. Рейгън преди 1 седмица
Швейцария е най-въоръжената страна в света.Почти във всеки дом има огнестрелно оръжие. Швейцария е една от страните с най-ниска престъпност.В САЩ Тенеси и Тексас са с най-свободен режим за притежание и носене на огнестрелно оръжие.В тези щати престъпността е в пъти по-ниска от други,с рестриктивни режими.В Швейцария,Тенеси,Тексас полицията не пази управляващите от ,,народната любов". Управляващите там си дават сметка какво може да ги сполети. Това е демокрация.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много е прав!!! То е могло и теслата на дядо си да фрасне малки по главата. И контрола върху инструментите ли ще затегнете? Всичко зависи от родителите, техния контрол и безхаберие трябва някой да затегне!
8
5
 
0
 
! Отговори
Най преди 1 седмица
Гламавия и див народ сме няма оправия
7
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега контролът е нула, трвбва да е поне два - три пъти по-строг!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Трябва родителски контрол, всяко нещо е опасно ако не се ползва по безопасен и правилен начин....що не започнем уведомителен режим в МВР за тенджерите под налягане, или ножовете???? Отвратителна пропаганда против оръжията се сее!
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Голям страх гони политиците да не се въоръжи народа.Щом и от въздушни пушки ги е шубе,скоро кухненски ножове и вилици ще почнат да регулират.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 1Трябва да се улесни процедурата за лесно сдобиване с огнестрелно уръжие в България. Това ще доведе до увеличаване на търсенето на този вид стока и по селата ще се запасят с такива уръжия в килерите и мазите.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На такива хора колело не трябва да им се позволява да карат без едногодишен курс и строг изпит камо ли автомобил вие за оръжия питате.
2
4
 
7
 
! Отговори
Разлика преди 1 седмица
В Европа може и да се продават свободно въздушни оръжия, но не забравяйте че там има работеща съдебна система. Криво разбрана слободия както тук в Европа се наказва веднага и адекватно!
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така е, и без това огнестрелните оръжия се раздават само на заслужили мутри, за обикновените хора само въздушни оръжия има. Сега остава и тях да забранят, заради некадърни родители.

Спонсорирани публикации