Няма как за 2 лева да си купите уникален козунак

В хранителни вериги козунаците нямат етикет
18 апр 2024 18:31, Инна Ангелова
52
Няма как за 2 лева да си купите уникален козунак

Проверките за качеството и цената на козунаците се увеличават с наближаването на празниците. Спекулациите за това колко трябва да струва един козунак - също. От Сдружението за достъпна и качествена храна алармират, че на пазара се предлагат козунаци без етикет и срок на годност.

"Ако козунакът от магазинната мрежа е без етикет, е притеснително, тъй като там говорим за масова продажба. Когато купувате от квартална пекарна, надали някой на щанда отпред лепи етикети и слага дата на производство. Най-вероятно козунакът е произведен в същия ден или поне изпечен, тъй като козунакът е едно дълго производство и само този, който не е правил козунак, не знае, че има доста търкания до направата на един хубав козунак", каза Николай Немигенчев от УС на Сдружението за достъпна и качествена храна пред Bulgaria ON AIR.

По негови думи препоръчителният период на годност на един козунак е в рамките на 2-3 дни, но не защото той ще се развали, а защото ще изгуби вкусовите си качества и ще изсъхне. Немигенчев поясни за Bulgaria ON AIR, че причината козунаците да издържат повече време в хранителните вериги се дължи на факта, че в тях се съдържат множество добавки.

Относно цените на козинаците - диапазонът е много широк. Има козунаци за два лева, има и такива за впечатляващите 100 лева. Според Немигенчев производството на козунак е доста специфично и изисква добро познание, заради това е и по-високата цена. "Цената е важна, тъй като не може да очаквате за 2 лева да си купите нещо и то да бъде уникално. 500 грама козунак е напълно нормално да струва между 20 и 30 лева", каза още Немигенчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: козунакценапроверки
Още от Образование
Една легенда се завръща: "Яйцето" в СУ живее нов живот
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не, бате, не е нормално един козунак да е 20-30 лв. Снощи сметах продуктите: малко над кило излиза към 9, 50 лв
42
1
 
1
 
! Отговори
Отговор преди 1 седмица
До Анонимен 39 Уникален козунак е този от 100 лева , дето не става за ядене.
41
1
 
1
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 седмица
До Анонимен 43 Уникално и много вярно.Браво.
40
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе, козунакът на Линда е 100 лева, ама Кирчо не ще да го яде. А козуначето на Лена е 2 лева, ама е вкусно.
39
1
 
1
 
! Отговори
Владо преди 1 седмица
Дреме ми. Козунак НЯМА да купя. Нито ще ям агнешко. И тази година ще хапвам традиционно телешко, пък който иска да ми се сърди. Това е празник, който по смисъл няма нищо общо с търговците. Предпочитам да почета празника, вместо някакъв такъв от снимката да ми обяснява какво било козунака.
38
1
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 1 седмица
Пълнен с кристали, а отгоре с черен хайвер вместо стафиди. Да не мислите, че само пици с кристали се продават?
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НемеГенчев, защо лъжеш? Не е хубаво да се лъже. Хората не падат от Марс. Всеки знае колко струват продуктите за 500 гр. козунак. Или уникалния козунак е месен със светена вода от Божи гроб и сълзите на Дева Мария? Вие се подигравате с хората, бе!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
и какъв е уникалният козунак?
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Къв козунак бе, яко пържоли и бира, дреме ми за вашия великден
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
***! Разправяй ги тези лъжи другаде. Всичко, което се продава - и за 2 лева и за 200 е правено с евтини полуфабрикати. За това и вкусът им е като на отровни.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
в задачата се пита: ако техническите прегледи от 45 лв станаха 45 евро, личните документи от 15 лв станаха 15 евро, то хляба, олиото, месото, бензина от Х лв колко евро ще са ???
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сладурче, какво "уникално" може да има в един елементарен козунак!? Хайде стига с тези рекламни трикове, превземки и стойки! В края на краищата ядем, за да живеем, а не живеем, за да ядем. Да не се превъзнасяме толкова! Смисълът на Великден не е в яденето на козунаци и яйца!
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То лошото, че и за 20 лв няма как. Пробутват ти го пак без яйца и мляко, но на петорна цена.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това е сладък хляб колкото и да струва е това брашно мляко захар яйца
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този обича ли КУРбан?
28
3
 
13
 
! Отговори
Чудо големо преди 1 седмица
2 яйца - 1 лв.100 мл. прясно мляко - 0,20 лв.50 гр. краве масло - -1 лв.70 гр. захар - 0,15 лв.Мая, ванилия - 0,70 лв.350 гр. брашно за козунак - 0,50 лв.Груба сметка около 4 лв. Стафиди още 1 лв. Става около 800 гр., или 2 козунака. Печене 0,50 лв.Яйцата и млякото от колеги от близките села. Не са ми вързани ръцете, докато чакам да втаса върша други неща из къщата. Да чакат мошениците да им.дам луди пари за "бутиков" козунак, сякаш плащат по 3 000 лв. на работниците.
27
0
 
9
 
! Отговори
Емигрант преди 1 седмица
Пообъркал съм цените, току-що съпругата ми ме информира, че в българкият магазин 5.99 евро е цената на румънският козунак, а на българският е 6.99 евро и пак българското е по-скъпо и плюс това българският козунак бил с по-лош външен вид и с много по-лоша опаковка ! Познайте кой козунак ще се изкупи по-бързо ?
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Факта, че нещо се продава за 60 лева не е знак, за качество. Пример - тетката на Киро продава кекс под името козунак за 60 лева, продуктите и са 6-8 лева макс. а и доста по-малко защото купува на едро - безгл. брашно 3 лв, яйца 2 лв, захар 1 лв. (кафава слагала хаха за *** като вас) мляко 2лв.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
и да не забравите ония телешките пържоло за по 500 лева, ЦИРКАДЖИИ! едно време на тия ТОХаджии им викахме чирпаци, и чукаха пържоли и месеха кознаци за по 1-2 лева, сега откак станаха "шефове" много им порастна работата, ама да Ви кажа и 2 лева нема да ви дам
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Домашен козунак е по-лесен и от мекици!

Спонсорирани публикации